Pieni merenneito (Helsingin Kaupunginteatteri)

Helsingin Kaupunginteatterin Pieni merenneito on niin ihana, että itkettää tai ehkä silmissäni on vain saippuakuplia. Vedenalainen maailma kaikkine hulppeine ja hupsuine yksityiskohtineen on juuri niin maaginen, kuin pitääkin olla. Pukujen värikkyys ja yksityiskohdat tuovat oman lumoavan kerroksensa tähän satumaiseen todellisuuteen, jossa liikutaan kahden maailman välillä. Elämä meressä aaltojen alla on periaatteessa huoletonta, jos siis huomioida synkkään piiloonsa karkotettu merinoitaa Ursulaa (Sanna Saarijärvi). Ursulan pahuudessa on jotain selkeää ja mutkatonta, joten on yllättävän riemastuttavaa, miten pirtsakasti hän laulaa ihan kauheista asioista. Vaan mitäpä siinä muutama sukulainen merkitsee, kun puhutaan vallasta. Tämän häikäilemättömän kaupantekijän lonkeroihin päätyy uimaan myös tarinan päähenkilö eli pieni merenneito Ariel (Sonja Pajunoja). Ihmiselämästä ja maanpäällisestä maailmasta haaveileva merenneito ei herätä ilon kiljahduksia kanssa merenelävissä ja perheessään. Monissa tilanteissa ainoastaan Arielin kaunis lauluääni pitää hänet, kuuden sisarensa harmiksi, isänsä Tritonin (Mikko Vihma) ja hovin säveltäjän Sebastianin (Tero Koponen) suosiossa ja kiinni sooloissa. Arielissa on sopivalla tavalla särmää ja uhmaa sekä pehmeän haaveilevaa keveyttä, joka välittyy myös sitten kun ääntä ei enää ole. Se millä tavalla hänen liikkumisensa meressä on toteutettu on jotain todella taianomaista.

Ariel kulkee kohti vääjäämätöntä ja elämän muuttavaa kohtaamista värikkäiden ystäviensä Pärskyn ja Skuutin tukemana. Pärsky (Valo Eklund), joka taitaa ehkä olla vähän pihkaantunut Arieliin, on juuri sopivan lapsekas ja keveä hahmo rullalautoineen. Lokkiystävä Skuutti (Tuukka Leppänen) on vilpittömästi avulias, mutta hyvin usein varsin itsevarmasti harhateillä ja ehkä ihan hitusen ärsyttäväkin. Onneksi kuitenkin tanssitaidoilla ja hyvällä tahdolla saa paljon nokkavuutta anteeksi. Tähän poppooseen liittyy siis myöhemmin Sebastian, jonka Triton lähettää vahtimaan itsepäistä tytärtään, kun ei oikein itse osaa. Pidän kovasti siitä, että myös Tritonin ajatuksille on aikaa, jotta hänenkin tulokulmansa tulee näkyväksi. Ylipäätään se, että musikaalissa on voitu laajentaa näkökulmaa moneen hahmoon, kuten prinssi Erikiin, on todella tervetullutta. Tarinan romanttisen juonen kannalta on hienosti tuotu esiin se, miten kaksi oman maailmansa tarjoamaan lokeroon sopimatonta sielua kohtaa ja miten nämä puolet täydentävät toisiaan. Prinssi Erik (Martti Manninen) on juuri niin kuin satuprinssin kuuluukin olla: kivan näköinen, rämäpäinen kapinallinen, joka on hieman epävarma tunteidensa näyttämisessä sekä muuten vaan törkeän ihana ja romanttinen tyyppi. Sellainen, johon voi uskoa pienen haaveilevan merenneidon ihastuvan ja rakastuvan. Soutelukohtaus ja tanssikohtaus ovat ihan räätälöityjä kaltaiseni romanttisen höpsön sydämen sulatukseen. Voih ja aih, mutta tässähän käy niin kuin aina. Kun kaikki näyttää viimein menevän kuten pitää, niin sitten törmätäänkin taas isoon pahaan Ursulaan. Voihan tursas…

Kaikki alkuperäisen Disney-sadun elementit tarinasta löytyvät ja onpahan tarinaan lisätty myös muutama sopiva lisäkierre. Osa lisäyksistä on tyylipuhdasta hupsuttelua ja osa kepeän pinnan ehkä salaa vähän vakavampaa ainesta. Musiikki on kauniin melodista ja aaltoilee komeasti aina parvelle saakka. Oli mielenkiintoista seurata sitä, miten kaikki ne erikoistehosteita kaipaavat ja painovoimaa uhmaavat asiat, mitä piirretyssä esiintyy on saatu toteutettua. Salamat iskevät juuri silloin, kun pitää. Eikä illuusio meressä elämäsestä katkea millään tapaa siirryttäessä merenaalloilta pohjaan ja takaisin, sillä liikkeen virtaavuus on kauniilla tavalla läsnä molemmissa. Merenneitojen pyrstöt ovat aivan lemppari yksityiskohtiani puvustuksessa, koska niiden liikkeessä näkee ja melkein jopa kuulee veden liikkeen. Samoin lavalla nähtävien muiden merenelävien värikkyys ja yksityiskohtaisuus houkuttavat uteliaasti tarkkailemaan tätä vivahteikasta ja runsasta maailmaa. Erityisen kekseliään näppärä oli laivan sekä linnan sisäosien lavastus, joka rakentuu useista elementeistä toimivaksi ja toiminnalliseksi ympäristöksi monenlaisiin raisumpiin ja seesteisempiin hetkiin.

Romantiikkaa, huumoria, jännitystä ja ripaus magiaa, tätä kaikkea ja paljon muuta on luvassa pienen merenneidon maailmaan sukeltavalle.

P.S. Kuuletteko tuon äänen? Se on sisäisen fanityttöni tyytyväistä hyrinää. Pieni Merenneito (1989) on nimittäin ensimmäinen leffa, jonka olen lapsena VHS:llä omistanut ja voin kertoa, että se on aikasta monta kertaa tullut katsottua. Kuvanauha on ehkä vuosien saatossa vähän kärsinyt, mutta ääni kuuluu edelleen. Arvatkaapa siis miten hölmön tyytyväinen virne kasvoillani oli, kun ensi kerran näin, että lavalla on myös, lapsuudesta tuttu, prinssi Erikin ääninäyttelijä Matti Olavi Ranin esittämässä Erikin huoltajaa Yrjöä. Hirvittävän tyydyttävä yhtälö sekä aikuisen minän että sisäisen lapseni mielestä. Tällaiset hieman hämärät ja samalla tosi selkeät metatasot ovat ihan lempitasojani.

Pieni merenneito

Työryhmä
Reita Lounatvuori SUOMENNOS
Hanna Kaila SUOMENNOS
Samuel Harjanne OHJAUS
Risto Kupiainen KAPELLIMESTARI
Gunilla Olsson-Karlsson KOREOGRAFIA
Peter Ahlqvist LAVASTUS
Pirjo Liiri-Majava PUVUT
William Iles VALOSUUNNITTELU
Kai Poutanen ÄÄNISUUNNITTELU
Milja Mensonen NAAMIOINTI JA KAMPAUKSET
Toni Haaranen VIDEOSUUNNITTELU
Becky Vincett/ Stitches and Glue Ltd NUKET
Paul Vincett/ Stitches and Glue Ltd NUKET
James Veitch/ Flying by Foy Ltd LENNÄTYKSET
Nick Porter/ Flying by Foy Ltd LENNÄTYKSET

Tekijät

Sonja Pajunoja ARIEL
Laura Allonen ENSEMBLE
Chris Bewsher ENSEMBLE
Valo Eklund PÄRSKY
Sofia Hilli ENSEMBLE
Jack Johansson ENSEMBLE
Lenni Kallela PÄRSKY
Annamaria Karhulahti ENSEMBLE
Mikko Kauppila ENSEMBLE
Jyrki Kasper ENSEMBLE
Tero Koponen SEBASTIAN
Paavo Kääriäinen KIERO
Juha Jokela ENSEMBLE
Tuukka Leppänen SKUUTTI
Elin Ljungberg ENSEMBLE
Kai Lähdesmäki ENSEMBLE
Martti Manninen ERIK
Sanna Majuri ENSEMBLE
Sarah Nedergård ENSEMBLE
Mikko Nuopponen ENSEMBLE
Unto Nuora ENSEMBLE
Peter Nyberg ENSEMBLE
Emilia Nyman ENSEMBLE
Sami Paasila ENSEMBLE
Mikko Paloniemi ENSEMBLE
Tiina Peltonen ENSEMBLE
Alek Pèrez Lahtinen PÄRSKY
Raili Raitala ENSEMBLE
Matti Olavi Ranin YRJÖ
Sanna Saarijärvi URSULA
Suvi Salospohja ENSEMBLE
Teemu Sytelä ENSEMBLE
Inka Tiitinen ENSEMBLE
Antti Timonen LIERO
Tuomas Uusitalo CHEF LOUIS
Mikko Vihma KUNINGAS TRITON
Samuel Vihma PÄRSKY