Lämppäriharjoituksia

Tässä on täydentyvä listaus kohtaamistani improvisaation lämmittelyharjoitteista. Kaikkia tässä listassa mainittuja olen jossain muodossa itse kokeillut. Merkkailin lähteet niihin harjoituksiin, joista tiedän löytyvän lisätietoa kirjallisuudesta tai netistä. Niissä harjoitteissa, joista tiedän useamman sovellusversion tai nimen samalle / samaa logiikka noudattavalle harjoitteelle, pyrin mainitsemaan kaikki nimet ja tuntemani versiot. Kaikkia mahdollisia versioita en toki tunne, koska samaa ideaa voi varioida lukemattomin eri tavoin. Omia variaatioita ja voi myös samaan mekanismiin keksiä ihan vapaasti.

Lämppäriharjoituksia voi olla hyvä vähän pohjustaa ajatuksella miksi harjoite tehdään, mutta ryhmän tarpeita kuunnellen voi myös lähteä suoraan leikkimään. Suosittelen kuitenkin ainakin lyhyttä purkukeskustelua / reflektiohetkeä ryhmän kesken lämppäriharjoitusten jälkeen, jotta harjoituksen merkitys ei jää irralliseksi.

Samoin jokaisessa harjoitteessa on hyvä muistaa iloita mokista kunnolla tuulettamalla ja juhlimalla.

Kädet ja pää

Miten se toimii: muodostetaan piiri, jonka keskelle asettuu yksi keskushenkilöksi, joka antaa toimintaohjeen osoittamalla jotain piirissä sanomalla joko ”pää” tai ”kädet”. Osoitetun henkilön pitää reagoida seuraavalla tavalla:

 • Pää = nosta kädet ylös
 • Kädet = nyökkää päätä

Eli juuri päinvastoin kuin ohje kuuluu. Jos osoitettu henkilö vispaa tai tekee väärän liikkeen, hänestä tulee keskushenkilö. Tämä on todella simppeli harjoite, joka tarjoaa tosi hyvää haastetta aivoille.

Whiskymixer – Waxmasker (Whiskymixer – Misty Vistas – Mr Whiskers)

Miten se toimii: muodostetaan piiri, jossa viesti kulkee kahteen suuntaan. Viesti siirtyy aina piirissä vieressä seisovalle henkilölle eli jokaisella on kerrallaan vain kaksi liikevaihtoehtoa. Sana Whiskymixer siirtää viestiä myötäpäivään ja Waxmasker vastapäivään tai päin vastoin. Mokasta ja nauramisesta saa juosta piirin ympäri ja palata sitten takaisin paikalleen piiriin.

Sanat muistuttavat tarkoituksella toisiaan, joten mokaaminen on todella helppoa. Tässä harjoitteessa yleensä nuo kaksi sanaa riittävät, eikä ole ollut tarvetta lisätä vaikeita sanoja joukkoon.

Soveltamisvinkkejä

Yhdellä kurssilla kokeiltiin myös versiota, jossa lisättiin valikoimaan kolmas sana Max Factor, jolla viestin saattoi siirtää kenelle tahansa piirissä. Jos siis tuntuu että kaipaa lisähaastetta, niin heittäkää tuo tai joku riittävästi alkuperäisiin sanoihin sekoittuva sana sekaan.

Blogimaailmasta bongasin, että tähän lämppäriin on ehdotettu mahdollisiksi sanoiksi myös Misty vistas ja Mr Whiskers, joten niitäkin voi kokeilla.

Hieman tässä esitellystä poikkeava versio löytyy Improv Encyclopediasta. Siinä kolmatta vaikeaa sanaa hyödynnetään viestin suunnan kääntämiseen ja pointti on lähinnä muiden naurattamisessa. Eli saa itse sanoa sanan väärin, kunhan pokka pysyy ja se joka nauraa joutuu juoksemaan.

(Seuraavaksi se kirottu kanikani…)

Kanikani (Bunny / Bunnybunny)

Miten se toimii: muodostetaan piiri, joku piirissä aloittaa olemalla ensimmäinen keskuskani. Keskuskani muodostaa käsillään/sormillaan joko pupun korvat itselleen. Hänen kummallakin puolella seisovat henkilöt ovat sivukaneja, jotka nostavat keskuskanista nähden ulommaisen kätensä suoraksi ylös. Kaikki kolme hokevat koko ajan ”kanikanikani..”. Keskuskani valitsee seuraavan keskuskanin osoittamalla korvillaan jotain ja selkeästi ilmaisten vaihdon myös esim. äänenpainolla ja volyymia nostamalla ”kanikanikani…KANI”.

Soveltamisvinkkejä

Tästä on eri versioita esim. Improvisoi-kirjasta (Routarinne, 2005, s.149-150) löytyy pudotuspeliversio, jossa mokasta putoaa pois. Itse tykkään tästä enempi iloisen mokailun harjoitteena, jossa ylimääräisille vispaaville korville vain nauretaan porukalla ja jatketaan eteenpäin. Mukavampi päästä mokailemaan useampi kerta, kuin istuksia laidalla muiden leikkiessä. Riippuu toki ryhmästä ja tavoitteista, kumpaakin voi käyttää.

Kanikani – Koppoti – Ptruu: Perus Kanikani-viestin lisäksi piirin kehällä liikkuu viestinä sana ’Koppoti’. Koppoti siirtyy käsien heilautuksella ringissä viereiselle improajalle. Viestin suunnan voi kääntää nostamalla kädet ylös ja sanomalla ’Ptruu’. Päällekkäisyys on mahdollista, joten sivukanina toimivalle voi olla vieruskaverilta tulossa koppoti eteenpäin välitettäväksi.

Jännä ja aika haastava variaatio, löytyy Improv in the park -blogista. Joten jos haluaa lisähaastetta, niin ei muuta kuin kokeilemaan. Perusperiaate blogissa esitellyssä harjoitteessa on, että koko piiri tekee harjoitteen ajan rytmiä taputtamalla käsillään reisiinsä ja hokee: ”ummmba, ummmba, ummmba!”. Yksi piirissä olija on ensimmäinen keskuskani ja hän tekee itselleen pupunkorvat. Saman tien hänen molemmilla sivuillaan olevien pelaajien pitäisi aktivoitua sivukaneiksi. Sivukanit kääntyvät keskuskania kohti, heiluttavat käsiään ilmassa ja hyppelevät jalalta toiselle, samalla hokien “tiki tiki tiki tiki”. Keskuskani voi siirtää viestin ringissä ottamalla katsekontaktin johonkin toiseen pelaajaan ja osoittemalla pupunkorvillaan häntä.

Toim. huom. Useissa englanninkielisissä ohjeissa Kanikania leikitään ihan samoilla säännöillä kuin seuraavaksi esiteltävää Norsu – Palmu – Gorilla harjoitetta. Erotuksena näissä on lähinnä se onko piirin keskellä joku käskyttämässä muita vai ovatko kaikki pelaajat piirissä. Muutoin sama idea.

Norsu – Palmu – Gorilla (Elephant / Bappety Boo / Bippety Bop)

Miten se toimii: piiriharjoitus, jossa keskushenkilö voi osoittaa jotain piirillä olijaa ja antaa hänelle yhden kolmesta mahdollisesta käskystä: norsu, palmu tai gorilla. Ylimääräisestä vispaamisesta tai väärästä liikkeestä pääsee ringin keskelle antamaan käskyjä muille.

Norsu: muodostetaan siten, että osoitettu henkilö (keskusnorsu) ottaa toisella kädellään nenästään kiinni ja työntää vapaan käden toisen käden muodostamasta rinkulasta läpi kärsäksi. Liikettä voi tukea norsumaisella äänitehosteella. Hänen kummallakin puolella seisovien henkilöiden pitää heiluttaa keskusnorsusta katsoen ulommaista kättään sivulla norsun korvana.

Palmu: osoitettu henkilö muodostaa palmun rungon nostamalla kätensä suoraan ylös. Hänen molemmilla sivuillaan seisovat nostavat kätensä lehdiksi ja heiluttavat niitä tuulessa. Kaikki tekevät tuulen suhinaa muistuttavaa äänitehostetta liikkeen aikana.

Gorilla: osoitettu henkilö on gorilla, joka takoo molemmin käsin rintaansa (suosittelen olemaan lempeä liikkeessä, ei kannata rummuttaa täysillä ainakaan kovin monta kierrosta). Liikettä voi tukea sopivalla gorillamaisella ääntelyllä. Hänen molemmilla sivuillaan seisovat pelaajat etsivät gorillasta kirppuja (saa syödä löydöksensä, jos siltä tuntuu).

Soveltamisvinkkejä

Periaatteessa harjoitukseen voi lisätä mitä tahansa eläimiä tai asioita, joita kolme ihmistä voi yhdessä muodostaa. Seuraavassa joitain asioita, joita tuohon samaan pohjamekanismiin tiedän lisätyn, mutta muitakin vaihtoehtoja voi keksiä ihan vapaasti. Jokaisesta ryhmässä spontaanisti ilmenevästä mokasta voi kehittää uuden yhdistelmän peliin.

Ninja: keskushenkilö tekee käsillään ninjan terävät iskut molemmin käsin eteensä ja tuottaa jonkun vapaavalintaisen ninjamurahduksen/-huudahduksen. Hänen molemmilla sivuillaan seisovat ottavat ninjamaiset asennot nostamalla kädet ja toisen jalan ilmaan sekä tietysti tuottavat omat ninja äänitehosteensa.

Kani: Kuten kanikanissa myös tässä voi toteuttaa kanin. Keskushenkilö tekee pupun korvat (tai hampaat) itselleen. Hänen molemmilla sivuillaan tekevät uloimmalla kädellään kanille korvat. Äänitehoste on valinnainen, mutta jonkinlainen puputus voisi olla mukavaa.

Leivänpaahdin: keskushenkilöstä tulee leipä, joka pomppii ylös-alas paikoillaan. Hänen molemmilla sivuillaan olevat muodostavat leivän ympärille leivänpaahtimen asettamalla kätensä leivän molemmin puolin.

Tehosekoitin: keskushenkilö on tehosekoitin / sähkövatkain, joka ojentaa molemmat kätensä sivuilleen tehden sähkövatkaimelle sopivaa surisevaa äänitehostetta. Hänen molemmilla sivuillaan olevat pelaajat pyörivät keskushenkilön käsien alla oman akselinsa ympäri (paikoillaan).

Auto: keskushenkilö tekee molemmin käsin tuulilasinpyyhkijöiden liikettä. Hänen molemmilla sivuillaan olevista pelaajista tulee renkaat. Renkaiden toteutus on vapaavalintainen. Esim. voidaan tehdä käsillä ympyrät renkaiksi, mutta toisaalta joku pyörivä liikekin voi olla ihan hyvä vaihtoehto. Äänitehosteeksi voi ehdottaa esim. tuulilasin pyyhkijöiden narinaa ja auton moottorin hurinaa.

Samurai (Hu – Ha – He)

Miten se toimii: piiriharjoitus, jossa on kolme mahdollista ääntä ja kolme liikettä. Äänet ovat: Hu, Ha ja He, jotka etenevät aina tässä järjestyksessä. Viesti kulkee piirissä siten, että ensimmäinen keskussamurai aloittaa nostamalla molemmin käsin miekkansa suoraan ylös ja sanoo HU. Hänen molemmilla sivuillaan olevat pelaajat sivaltavat molemmin käsin miekoillaan keskussamurain keskivartaloa kohti, sanoen samalla HA. Tämän jälkeen keskussamurai välittää viestin eteenpäin ottamalla katsekontaktin keneen tahansa piirissä olevaan henkilöön ja osoittamalla häntä miekallaan ja sanoo HE. Viesti otetaan vastaan ensimmäisessä liikkeessä määritellyllä miekan ilmaannostolla ja sanomalla HU.

Esimerkki: keskussamurai miekka ylös (HU) – vieruskaverit, miekan sivallukset keskussamurain torsoon (HA) – viesti eteenpäin, katsekontakti ja miekalla osoitus (HE) – viestin vastaanotto uusi keskussamurai, miekka ylös (HU), vieruskaverit, miekan sivallukset keskussamurain torsoon (HA)…

Mokasta tässä leikissä ei yleensä seuraa mitään muuta kuin iloista mieltä ja naurua, mutta tokihan tätä voi käyttää pudotuspelinä, jos niin tahtoo.

Soveltamisvinkkejä

Jos haluat sekoittaa osan pelaajista saman tien voit käyttää myös vain kahta äänitehostetta (Esim. Hu ja Ha) ja kolmea liikettä. Tällöin se kumpi äänitehoste kuhunkin kolmesta liikkeestä liittyy vaihtelee. Samaa perusideaa voi soveltaa vapaasti liikkeitä ja äänitehosteita vaihtelemalla.

Eräs tuntemani Samurai-versio poikkeaa vain hieman edellä esitellystä. Liikkeet ovat samat, mutta äänitehosteita ei ole määritelty ennalta. Eli pelaajia rohkaistaan tuottamaan ja kehittelemään itse oma samuraimurahduksensa.

Kisu tahtoo kodin (Kitty wants a corner / Kitty in the corner)

Tämä harjoite löytyy Routarinteen kirjasta Improvisoi! sivuilta 157-158.

Miten se toimii: piiriharjoitus, jossa yksi on kisu. Kisu kiertää piiriä myötäpäivään ja pyytää yksitellen jokaiselta piirissä uutta kotia sanomalla: ”kisu tahtoo kodin”. Se jolta kysytään kieltäytyy sanomalla ”kysy naapurilta”. Samalla muut piiris olijat koettavat löytää tilaisuuden vaihtaa paikkaa. Kun katsekontakti toisen pelaajan kanssa löytyy ja kumpikin nyökkää on syntynyt sopimus ja he vaihtavat keskenään paikkaa. Kisun tavoitteena on siis löytää uusi koti, joten hän pyrkii löytämään vapaan paikan piiristä.

Tämä on riskien ottamiseen liittyvä harjoite. Ohjaajana kannattaa kannustaa aina sopivissa kohdin sekä kisuna että piirissä olijana ottamaan isompia riskejä. Esim. kisu voi rohkaista muita ottamaan isompia riskejä jäämällä jankkaamaan yhdelle, jolloin ei pysty seuraamaan mitä selkänsä takana tapahtuu. Ennen pitkää ihan kisun vierestä vapautuu paikka ja voi kiirehtimättä vain astua siihen.

Soveltamisvinkkejä

Improv Encyclopediassa ja useissa muissa lähteissä tämä harjoite tehdään nurkasta nurkkaan. Eli ei piirissä, vaan useampi ihminen tilan neljässä eri nurkassa. En ole tuota variaatiota kokeillut, mutta hyvä mallivideo löytyy osoitteesta: https://spolingamesonline.org/portfolio-items/kitty-wants-a-corner/

Wish – Pam – Boing (Svis – Poing – Pang / Whoosh / Whoosh – Whoa – Zap / Whoosh – Boing / Whoosh – Bang – Pow / Zip – Zap – Zoop)

Tämä harjoite löytyy Routarinteen kirjasta Improvisoi! sivuilta 151-152. Sieltä löytyy myös espanjankielinen sovellusversio tästä harjoitteesta. Tämä perusrakenne toimii todella monilla vaihtoehdoilla, joten nimiä löytyy varmasti vielä huomattavasti enemmän, kuin olen tähän listannut. Nuo listatatut nimet ovat ne mihin olen törmännyt useimmin eri ryhmissä ja konteksteissa.
Miten se toimii: piiriharjoite, jossa on kolme liike ja äänikombinaatiota:

Wish: pelaaja vuorollaan sanoo wish ja heilauttaa molempia käsiään viestin kulkusuuntaan. Wish liikkuu aina samaan suuntaan piirillä, jos kukaan ei sano väliin boing.

Pam: osoittamalla ketä tahansa (vieruskavereitaan lukuunottamatta) piirissä olijaa ja sanomalla pam voi lähettää viestin mihin tahansa.
Boing: nostamalla kädet ylös ja sanomalla boing mikä tahansa viesti kimpoaa takaisin lähettäjälleen. Boingiin ei voi vastata boingilla. Eli torjumista ei voi seuraavalla vuorolla torjua.

Soveltamisvinkkejä

Tähän harjoitteeseen voi lisätä oikeastaan mitä tahansa liikkeitä. Parhaista ryhmän tekemistä mokista voi poimia ideoita ja kokeilla vapaasti. Alla on pari tuntemaani peruslisäliikettä tähän harjoitteeseen.

Hop: sanomalla hop ja nostamalla kädet esim. katoksi päänsä päälle (voi myös nostaa kädet suorina ylös) voi siirtää wish-viestin vieruskaverinsa ohi. Näin siis hänestä seuraavan pitäisi sitten jatkaa viestiä eteenpäin. Mikäli viesti on esim. pam hopin sanovan tulee määritellä myös viestin etenemissuunta piirissä kädellä osoittamalla.

Ding dong: kun joku sanoo ding dong pitää kaikkien pelaajien vaihtaa paikkaa. Kaikenlainen panikointi ja älämölö on paikanvaihdon aikana suotavaa.

Englanninkielissä versioissa Ding dongin kaltaisena koko ryhmän aktivoivana sekoitusterminä on useissa versioissa Freakout. Se voi kuitenkin periaatteessa olla mikä tahansa ryhmän kanssa sovittava sana.

Mafioso (Draw! / Lännen nopein)

Harjoite löytyy Routarinteen kirjasta Improvisoi! sivulta 155.

Miten se toimii: piiriharjoite, jossa yksi asettuu keskelle mafiosoksi. Hän ampua ketä tahansa osoittamalla ja sanomalla kuuluvalla äänellä PAM! Sen, jota mafioso osoittaa pitää kyykistyä. Hänen molemmilla puolillaan olevat pelaajat käyvät kaksintaistelun ja koettavat ampua toisensa osoittamalla ja sanomalla PAM! Mokan tekijä tai se joka päätyy luodin lävistämäksi menee keskelle uudeksi mafiosoksi. Mikäli kaksintaistelu on tasainen, eikä selkeää voittajaa erota, kannattaa julistaa se tasapeliksi ja keskellä olija jatkaa valitsemalla uuden uhrin.

Soveltamisvinkkejä

Mikäli kaksintaistelu päätyy tasapeliin voi pelaajille lisätä asearsenaalia. Kannattaa muistuttaa, että tätä synkähköä peliä käydään fiktion maailmassa. Joten voi olla ihan hyvä idea tehdä aseista vähän koomisia äänitehosteiltaan. Harjoite löytyy englanniksi ainakin nimellä Draw!, mutta muitakin nimiä varmasti on käytössä. Suomeksi sama harjoite löytyy useista lähteistä nimellä lännen nopein.

Vähän saman tyyppinen harjoite on myös Knife Throw eli veitsenheitto.

Salamasormet  (Ping Pong / Ihana – Kaunis – Ihana / Psst!)

Yhdistin tähän useamman saman perusharjoitteen variaation, joissa perus toimintamekanismi on sama. Siksi siis monta nimeä.

Miten se toimii: asetutaan rennosti oman parin kanssa seisomaan vastakkain sopivalle etäisyydelle toisistaan. Harjoitteessa on viisi mahdollista suunnattua liikettä, jotka tehdään parin kanssa samanaikaisesti molemmin käsin:

 • Perusliikkeet (äänitehoste 1): osoitetaan ylös, alas, vasemmalle tai oikealle
 • Liike, joka tehdään, jos on edellisellä vuorolla tehty parin kanssa samansuuntainen perusliike (äänitehoste 2): osoitus kohti paria

Ennen jokaista liikettä tehdään taputus molemmilla käsillä omiin reisiin. Tällä saadaan rytmi oman parin kanssa luotua ja pidettyä yllä. Taputukset ja liikkeet pyritään siis tekemään oman parin kanssa mahdollisimman samanaikaisesti. Tekemisen aikana voi hidastaa ja nopeuttaa rytmiä.

Esimerkki:

A: taputus-vasen-taputus-oikea-taputus-kohti-taputus…

B: taputus-ylös-taputus-oikea-taputus-kohti-taputus…

Salamasormet

Tässä variaatiossa on käytössä vain toinen äänitehoste. Eli normiliikkeessä ei ole ääntä, mutta kohti osoitettaessa on ääni mukana.

Äänitehoste 2: buzzz

Soveltamisvinkkejä

Variaatioita on loputtomasti, sillä tähän samaan perusmekanismiin voi aina keksiä uusia äänitehosteita tai sanoja. Ohessa pari tuntemaani versiota tästä samasta ideasta.

Ping Pong

Äänitehoste 1: Ping

Äänitehoste 2: Pong

Ihana – Kaunis – Ihana

Äänitehoste 1: Ihana

Äänitehoste 2: Kaunis (/Komea)

Psst!

Samoin kuin salamasormet, myös tässä on vain yksi äänitehoste.

Äänitehoste 2: Psst!

Huom. Kaunis voi olla sukupuolitettu sana, joten jossain kurssilla käytettiin versiota, jossa miehille (aikuisten kurssi) sanottiin osoitus liikkeessä komea kauniin sijaan. Voi kuitenkin halutessaan miettiä tähän jonkun muun kuin ulkokuoreen liittyvän toisen positiivisen sanan, vaikka rohkea.

Arriba!

Arriba toimii samalla logiikalla kuin Swish-Bang-Boing ja monet muut piiriharjoitteet.

Miten se toimii: Kaikki pelaajat ovat ringissä. Simppeleimmässä perusmuodossa on harjoitteessa on kaksi sanaa ja toimintoa käytössä:

Arriba: Pelaaja sanoo vuorollaan energisesti ja iloisesti Arriba! ja heilauttaa molempia käsiään viestin kulkusuuntaan. Arriba liikkuu aina pelaajaa seuraavalle pelaajalla.

Tequila: Nostamalla kädet ylös ja sanomalla Tequila voi torjua Arriban ja kääntää sen takaisin lähettäjälleen. Tällöin Arriban kulkusuunta piirin kehällä muuttuu päinvastaiseksi. Tequilaa ei voi perusmuotoisessa harjoitteessa torjua toisella Tequilalla.

Soveltamisvinkkejä

Tässä harjoitteessa on yleensä mukana useita erilaisia koko ryhmälle toteutettavia väliliikkeitä, joissa viesti ei kulje eteenpäin, vaan kaikki vaan tekevät yhden liikkeen ja sitten edellinen sanoja jatkaa viestiä.

Caramba: Sanomalla Caramba ja osoittamalla jotain pelaaja piirin kehällä (ei vieruskavereita) voi siirtää viestin mihin kohtaan ringillä tahtoo.

Muerte: Tämän voi tehdä reaktiona vastaanotettaessa Caramba jostain päin piiriä. Sanomalla muerte ja viemällä käden dramaattisesti otsalle, siirtää viestin vieruskaverilleen. Vieruskavereista nopeampi välittää sitten seuraavan viestin (yleensä tässä selkeintä, jos heti Muerten jälkeen on käytössä vain Arriba) eteenpäin. Tässä käy helposti niin, että kumpikin vieruskavereista reagoi ja sitten kehällä on kiertää kaksi viestiä. Tarkoitus pääsääntöisesti kuitenkin on, että vain toinen heistä lähettää viestin eteenpäin.

Sombrero: Viesti hyppää sanojan vieruskaverin yli häntä seuraavalle pelaajalle.

Tortilla: Yhteinen liike koko ryhmälle. Kun joku sanoo tortilla pitää kaikkien käydä maassa vatsallaan ja suoristaa itsensä mahdollisimman pitkäksi (myös kädet suoristuvat eteen). Sen jälkeen noustaan ylös ja alkuperäinen sanoja jatkaa viestiä.

Falafel: Koko ryhmä tekee sanalla falafel peruskyykyn ja suoristaa samalla kädet pään jatkoksi eli noin 45 asteen kulmaan. Alkuperäinen sanoja jatkaa viestiä.

Salsa / Samba: Koko ryhmä tanssii kohti piirin keskustaa ja takaisin. Alkuperäinen sanoja jatkaa viestiä. Voi ottaa jotain aiheeseen sopivia äänitehosteita tai laulua mukaan tähän. Nämä ovat koko ryhmän yhteiset tanssibileet eli iloa kehiin.

Kuten aina, niin variaatioita tästä lämpästä on lukemattomia ja aina voi keksiä lisää. Olen törmännyt tämän lämpän yhteydessä aika häröihin/pervoihinkin toimintavariaatioihin (esim. Hombre ja Senorita sisältävät sukupuolitettua miimistä ilmakourintaa, jotka koin itse aika ahdistaviksi, varsinkin kun se yhdistyy pelaajaa kohti suuntautuvaan liikkeeseen). Sinänsä nekin ovat ok fiktion turvaverkossa. Sen suuntaisissa toiminnoissa on kuitenkin riski tilanteen muuttamisesta ahdistavaksi sen sijaan, että kyseessä olisi kiva yhteinen leikki. Kannattaa olla hereillä, minkä ryhmän kanssa niitä voi fiktion turvaverkossa teettää. 

1-2-3

Kivan simppeli iloisen mokaamisen harjoite pareittain toteutettavaksi.

Miten se toimii: Parin kanssa asetutaan seisomaan sopivalle etäisyydelle ja otetaan katsekontakti. Sitten lähdetään luettelemaan vuorotellen lukuja yksi, kaksi ja kolme, siten että aina kolmosen jälkeen palataan taas ykköseen. Kumpikin sanoo vuorollaan yhden luvun ja pari aina sitä seuraavan luvun. Esimerkiksi:

A: Yksi … Kolme … Kaksi … Yksi … Kolme …

B: … Kaksi … Yksi … Kolme … Kaksi … Yksi…

Kun pelkillä numeroilla toteutettava vaihe alkaa sujua voi alkaa lisätä vaikeuastetta. Voi lähteä yksi kerrallaan korvaamaan numeroita liikkeillä. Yleensä toimitaan niin, että maksimissaan kaksi numeroista esim. ykkönen ja kolmonen on korvattu liikkeillä ja numero kaksi sanotaan yhä ääneen.

Esimerkiksi voisi luoda seuraavia variaatioita:

 1. Yksi – [Taputus käsillä] – Kolme
 2. [Kyykky] – Kaksi – [Kaksi hyppyä]
 3. [Napsautus sormilla] – [Kolme jalkojen tömistystä lattiaan] – Kolme

Liike, jolla numero korvataan voi olla mikä sellainen, jonka voi tehdä ilman, että (katse)kontakti parin kanssa katkeaa. Toki voi jonkun pyörähdyksenkin tai vastaavan voi teettää, ei sitä mikään estä. Itse tykkään tässä juuri siitä, että kontakti pariin pysyy koko harjoitteen ajan, joten suosisin sen tyyppisiä liikkeitä.

Mitä sä teet? (What are you doing?)

Miten se toimii: Muodostetaan piiri jonka keskelle yksi improaja menee tekemään jotain fyysistä toimintoa miimisesti. Seuraava saapuu piirin keskellä olevan improajan luo ja kysyy tältä ”Mitä sä teet?”. Tähän kysymykseen fyysisen toiminnon suorittaja vastaa sanomalla jotain, mikä ei mitenkään liity siihen mitä hän miimisesti esittää tekevänsä. Eli jos esim. esittää lapioimista voi sanoa: ”Poimin kukkia”. Vastauksen saatuaan kysyjä jää piirin keskelle ja alkaa toteuttamaan määriteltyä toimintaa, tässä tapauksessa siis poimii kukkia. Sitten joku toinen piiristä tulee kysymään ”Mitä sä teet?” ja niin edelleen.

Soveltamisvinkkejä

Harjoitetta voi tehdä myös pienissä ryhmissä tai pariharjoitteena.  Pariharjoitteen voi toteuttaa niin, että kaikki tekevät harjoitetta samaan aikaan omaan parinsa kanssa eri puolilla tilaa.

Toinen vaihtoehto on se, että piirin keskelle / lavalle menee aina kerrallaan kaksi improajaa tekemään harjoitetta. Jos toiminnon sanallisessa määrittelyssä on yhtään viivettä tai muuta epävarmuutta, niin määrittelijän tilalle tulee heti joku toinen. Eli ryhmä voi olla vaikka kahdessa jonossa, jos tarpeen, jotta vältytään jäämästä arpomaan sitä, kuka menee korvaamaan epäröineen pelaajan. Tarkoitus on saada harjoitteesta todella nopeatempoinen eli kannattaa kannustaa vaihtamaan pelaajaa ihan pienestäkin viiveestä määrittelyssä.

Kolmio (Tasasivuinen kolmio)

Miten se toimii: Tämä on ryhmäharjoite, jossa jokaiselle annetaan ohjeeksi valita ryhmästä hiljaa mielessään kaksi henkilöä. Omaa valintaansa ei saa paljastaa kenellekään muulle, vaan se on tehtävä sanattomasti. Pyrkimyksenä on muodostaa tilassa liikkumalla itsensä ja näiden kahden valitun henkilön välille koko ajan mahdollisimman tasasivuinen kolmio. Koko ryhmä liikkuu harjoitteen aikana tilassa vapaasti ja tästä yleensä syntyy aika hyvä ikiliikkuja.

Herkku (Pommi ja Kilpi /Pelko ja Kilpi / Bomb and Shield)

Miten se toimii: Harjoite toimii hyvin samankaltaisesti kuin kolmio harjoite ja tämäkin toteutetaan koko ryhmällä. Jokainen valitsee hiljaa mielessään yhden ryhmä jäsenistä omaksi ”herkukseen” eli tämä on henkilö, jonka lähellä pyritään koko ajan pysymään. Jokainen valitsee myös yhden henkilön, jota hän pyrkii välttelemään. Paras suoja on tietysti olla oman herkkunsa takana suojassa ja näin mahdollisimman kaukana siitä, jota välttelee. Ryhmä liikkuu harjoitteen aikana vapaasti tilassa. Kun huudetaan herkku, niin jokainen pyrkii halaamaan omaa herkkuaan. Sitä, ketä vältteli ei tarvitse missään vaiheessa paljastaa.

Soveltamisvinkkejä

Joissain versioissa herkun vastakohdaksi nimetään inhokki, mutta itse en ehkä sitä nimitystä käyttäisi. Se on kuitenkin ihan validi vaihtoehto sekin käytettäväksi. Tässä harjoitessa voi vapaasti käyttää erilaisia sanoja ja asioita. Ohessa tuntemiani variaatioita samalla logiikalla toimivista harjoitteista, joissa valitaan yksi ryhmäläinen lähellä ja toinen kaukana pidettäväksi.

Pommi: Valitaan yksi henkilö ryhmästä, joka edustaa pommia. Pyritään aina pitämään oma kilpi itsensä ja pommin välillä.

Pelko: Joissain variaatioissa pommin sijaan käytetään nimeä Pelko, siitä henkilöstä joka pyritään pitämään kilven takana.

Kilpi: Valitaan yksi henkilö ryhmästä olemaan oma kilpi, joka pyritään koko ajan pitämään itsensä ja pommin välillä.

Yksi variaatio, jota voi aina tässä harjoituksessa hyödyntää on se, että ohjaajalla on myös käytössään komento ”vaihto”. Tällöin äskeisestä herkusta / kilvestä tuleekin se jota vältellään / pommi ja päinvastoin.

Huomioita

Tässä harjoitteessa kannattaa olla ohjaajana vähän hereillä. Tämä nimittäin voi mahdollistaa kiusaamista ryhmässä tai ainakin tehdä sen näkyväksi. Eli voi käydä joskus niin, että valitaan porukalla tietty henkilö välteltäväksi. Esim. Pommi ja kilpi -versiossa valitaan porukalla, yksi henkilö kaikille yhteiseksi pommiksi. Harjoitetta ei tarvitse vältellä, mutta siitä on hyvä olla tietoinen, että se on mahdollista ja olla valmis käsittelemään asiaa. On hyvä korostaa, että tämäkin harjoite on fiktiota ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan etäännyttämään aihetta yksilöistä yleiselle tasolle. 

Nananaa (Nännännää / Electric Company)

Miten se toimii: Koko ryhmälle tarkoitettu piiriharjoite. Harjoitteessa on tarkoituksena luoda uusia yhdyssanoja. Pelin pohjalla on koko ajan perusrytmi/-syke eli kaikki piirissä taputtavat samassa tahdissa:

1: taputus käsillä reisiin

2: taputus (kädet yhteen edessä)

Sanat ajoitetaan niin, että uusi sana sanotaan ääneen aina, kun kädet osuvat reisiin. Kun on saatu yhdyssana muodostettua koko ryhmä sanoo sen ääneen ja seuraavalla taputuksilla sanotaan harjoitteen nimi eli nananaa. Yhden yhdyssanan tekemiseen käytetään kaikkiaan siis neljä kierrosta (reidet-taputus) eli kahdeksan taputusta. Yksinkertaisuudessa rakenne on seuraavanlainen:

A: Omena (taputus reisiin)

 • (taputus)

B: Blääh (taputus reisiin)

 • (taputus)

Kaikki: Omenablääh

 • (taputus)

Kaikki: Nananaa

 • (taputus)

B: Kissa

 • (taputus)

C: Palmu

 • (taputus)

Kaikki: Kissapalmu

 • (taputus)

Kaikki: Nananaa

 • (taputus)

Alkuun voi olla hyvä tehdä muutama todella verkkaisen harjoituskierros, jotta kaikki saavat jutun juonesta kiinni.

Soveltamisvinkkejä

Tämä on klassikkolämppäri, joka tunnetaan englanniksi nimellä Electric Company (ilmeisesti joskus on ollut sen niminen sana-assosiaatioihin pohjautuva TV-ohjelma/-visailu). Englanniksi harjoite toimii samaa tapaan, mutta nananaa-hokema korvautuu hokemalla, kuten esim. ba da daa, duh do do tai da-do da-do. Halutessaan voi keksiä myös itse oman version.

Huomioita

Varoituksena, että tahti lähtee herkästi kiihtymään, joten alkuun kannattaa ylläpitää tietoisesti rauhallista rytmiä. Vauhti kyllä luontaisesti kiihtyy harjoitteen edetessä, mutta vauhti itsessään ei välttämättä ole tavoite. Tavoitteena on vapauttaa mieli keksimisestä ja ennakkosuunnittelusta sekä rohkaista vaan avaamaan suu ja päästämään joku ääni. Ei tarvitse olla oikea sana, vaan äännähdyksetkin lasketaan ja sitä kautta saadaan tosi kiinnostavia uusia yhdyssanoja. Tämä on kuitenkin sen verran reipastahtinen harjoite, että jos tässä jää pohtimaan, niin oma isku on jo mennyt. Hiljaisuuskin on siis ihan ok eli ei pysähdytä, vaikka joku ei saisikaan oikealla hetkellä sanaa sanottua. Hän saa uuden mahdollisuuden taas seuraavalla kierroksella.

Tässä on monta liikkuvaa osaa ja tämä vauhtiin päästyään tosi hauska ja hengästyttävä harjoite. Kuitenkin, jotta uuden ryhmän kanssa pääsee alkuun voi olla hyvä hajottaa ohjeistusta osiin. Aloittaa voi joko rytmin opettelusta tai tekee ensin ilman rytmiä sanojen tuoton harjoittelukierroksen tai päin vastoin. Ensin kuitenkin nämä kaksi voi olla hyvä harjoitella erillään ja vasta sitten yhdistää rytmi ja sanojen tuottaminen.

3 muutosta

Tämä on yksi aivan lemppariharjoitteitani, jos pitää saada toisilleen ennaltatuntemattomat ihmiset nopeasti iloiseen mokailumoodiin. 

Miten se toimii: Pariharjoite, joka aloitetaan siten, että kehotetaan katsomaan hetken aikaa rauhassa pariaan (silmiin). Sen jälkeen pyydetään kääntämään selkä parilleen ja muuttamaan kolme asiaa omassa ulkoasussa. Kun muutokset on tehty käännytään takaisin parin puoleen ja nimetään parin tekemät muutokset. Tätä harjoitetta teetetään yleensä 2-3 kierrosta, siten että jokaisella kierroksella tehdään kolme uutta muotosta. Kierroksien välissä ei korjata aiempia muutoksia ulkoasuun, vaan uudet muutokset tehdään siitä lähtökohdasta mihin on päädytty. Kuitenkin aiemmin tehtyä muutosta saa toki seuraavalla kierroksella korostaa entisestää. Jos silmälasit olivat edellisellä kierroksella vinossa, niin nyt ne voivat olla ylösalaisin ja varrestaan rullattu sukka voi olla vaikkapa kädessä seuraavalla kierroksella jne.

Soveltamisvinkkejä

Yleisesti ohjeistetaan yleensä tekemään muutoksia ulkoasuun, mikä usemmille tarkoittaa asusteiden ja asun tai vaikkapa kampauksen muuttamista. Variaationa voi mainita myös sen, että muutos voi kohdistua myös kasvoihin ja ilmeeseen. Jos aiemmin oli aivan neutraali ilme, niin seuraavalla kierroksella käännyttäessä kasvoilla voi olla joku hetkessä luotu irvistys. Ilmeet ja asennot voi siis halutessaan lisätä muutosvalikoimaan mainitsemalla sen myös ohjeistuksessa. Haaste keksiä yhteensä 9 asiaa muutettavaksi omasta ulkoasustaan voi olla joskus ylitsepääsemätön, jos nyt sattuu olemaan vaikkapa kesä ja päällä on vain pari vaatetta. Luovuus kuitenkin saattaa juuri tällaisina hetkinä kukkia ja siksi tuo ohje ilmeistä ja eleistä ei aina ole välttämätön.

Huomioita

Ihmiset aika automaattisesti korjaavat ulkoasunsa heti takaisin, kun muutokset on nimetty. Voi joko ohjeistaa, että muutoksia ei korjata. Toisaalta voi kierrosten välissä ohjeistuksessa lempeästi hyväksyä sen, että jos jotain on ehditty korjata, niin sen voi jättää myös korjattuun muotoonsa, mutta seuraavaksi tehdään kolme eri muutosta. Korostus silloin eri muutoksiin, koska pointtina on haastaa omaa luovuutta ja turvallisissa raameissa vähän hassutella parin kanssa.