La Bohème (Jyväskylän ooppera)

Taiteesta ei ole takkapuuksi. Sen saavat tarinamme boheemit huomata, kun he puiden puutteessa koettavat lämmittää kylmän asuntonsa käsikirjoituksen sivuilla. Eivät suurimmatkaan sanat pala hetkeä kauempaa ja sen jälkeen onkin jälkeen kylmä sekä sisällä että ulkona. Vaan rahalla saa sekä leipää että puita, joten täysin pakkasen tai vuokrarahoja perimään tulleen vuokraisännän armoille eivät päähenkilöt sentään heti jää. Kun muut lähtevät etsimään iloista menoa ja ruokaa, jää Rodolfo (Aljaž Farasin) vielä hetkeksi kirjoittamaan. Tuo päätös muuttaa hänen elämänsä suunnan, sillä ovesta pian astelee Mimí (Anamarija Knego), joka pyytää tulta kynttiläänsä. Saapuessaan Mimí onnistuu hukkaamaan avaimensa boheemien asuntoon ja näin ollen tarjoaa Rodolfolle oivan tilaisuuden päästä tutustumaan itseensä hieman lähemmin. Kun rakkaus astuu heidän elämäänsä, niin luvassa on melkoinen vuoristorata.

La Bohéme on neljän näytöksen ja kahden väliajan kokemus, jossa musiikki on sekä tulista että viileää. Tunteet kuohahtelevat ja tyyntyvät tummiin sävyihin, joiden alla surulla on tilaa elää. Kaikessa yksinkertaisuudessaan viehättävä ja koskettava kokonaisuus, joka tiivistyy päähenkilöidensä yhteiseksi kertomukseksi elämästä, ystävyydestä ja rakkaudesta. Muutaman keskushenkilön ympärille rakentuvan, kaikessa ristiriitaisuudessaankin seesteiseltä tuntuvan, tarinan täydentävät Jyväskylän Oopperakuoron ja lapsikuoro Vox Aurean karnevalistiseksikin yltyvät hetket lavalla. Todella kauniisti Jyväskylän Sinfonian taitavat soittajat ja kapellimestari (Ville Matvejeff) luovat musiikilla maiseman, joka tuo talven tuoksun ilmaan. Melko pelkistetty ja yksinkertainen lavastus ja puvustus tarjoavat musiikille ja laululle paljon tilaa värittää maailmaa omilla sävyillään.

La Bohème

Musiikki Giacomo Puccini
Musiikinjohto Ville Matvejeff
Ohjaus ja lavastus Fabrizio Melano

Rooleissa
Mimí 
Anamarija Knego (31.12.2019-24.1.2020) / Marjukka Tepponen (30.1.-8.2.2020)
Rodolfo Aljaž Farasin
Marcello Kevin Greenlaw
Musetta Kaisa Ranta
Colline Tapani Plathan
Schaunard Markus Nieminen
Benoit / Alcindoro Sauli Tiilikainen
Parpignol Aleksi Keurulainen
Kersantti Johannes Lehtinen / Topi Suutari
Tullimies Sami Tabell / Iiro Uusitalo

Jyväskylä Sinfonia
Jyväskylän Oopperakuoro
Lapsikuoro Vox Aurea

Yhteistyössä kroatialaisen Rijekan Oopperan kanssa.