Esirippu aukeaa 28.9.2017 (Jyväskylän Kaupunginteatteri)

Jyväskylän Kaupunginteatterin syyskausi avattiin virallisemmin viime viikolla Esirippu aukeaa tapahtuman merkeissä. Tässä kohtaa ollaan toki jo pitkällä syksyssä menossa ja suuri osa syksyn esityksistä on jo ensi-iltansa nähnyt. Peter Panista ja Kolmesta sisaresta onkin tullut jo kirjoitettua. Näistä molemmista tapahtumassa oli tarjolla yksi laulu, trailerivideo sekä näyttelijöiden haastatteluja. Kolmen sisaren Olgaa näyttelevää Hanna Liinojaa pääsi myös yleisö hieman jututtamaan, mikä oli aika yllättävä veto siinä kohtaa, mutta todella kiintoisa mahdollisuus.

Itseäni tällä kertaa erityisesti kiinnosti Onnensirpaleita näytelmän esittely, koska sen syntyprosessi on hieman poikkeuksellinen. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Tommi Kainulainen esitteli materiaalin keruuprosessia ja miten keskisuomalaisista onnea käsittelevistä teksteistä lopulta syntyi käsikirjoitus. Vastikään harjoituskautensa startanneesta näytelmästä nähtiin myös pieni katkelma, jossa Aaro Vuotilan ja Piia Mannisenmäen esittämät hahmot kohtaavat baarissa. Kontakti näyttelijöiden oli tosi luonteva plareista huolimatta. Todella lupaavalta vaikuttaa tämäkin.

Kiintoisa on myös Jyväskylään tällä viikolla saapuva teattereiden yhteistyönä syntynyt esitys Pesärikko. Siitä olisi ollut tämän viikon teatteritiistaissa puhetta, mutta se meni kyllä ihan rehellisesti oman unohduksen vuoksi ohi. Eihän sitä nyt iltaan asti pysty muistamaan, mikä viikonpäivä on menossa. Esitystä olisi kuitenkin tarkoitus mennä katsomaan, joten kirjoittelen siitä sitten lisää myöhemmin.

Rikotaan rajoja hankkeen tuotoksia päästään katselemaan suurella ja pienellä näyttämöllä 26.11.2017 Galleria Keski-Suomi -festivaalissa. Oli kiva kuulla miten erilaisia juttuja taiteilijoiden jalkautumisesta oli eri paikkakunnilla syntynyt. Keski-Suomen kotiseutulaulukin oli saanut uudet sanat Luhangan esityksessä. Jos totta puhutaan, niin minulla ei ole aavistustakaan, miten tämän laulun alkuperäiset sanat menevät, mutta tilaisuudessa kuultu versio kuulosti oikein hyvältä.

Uusien tuulien ohella myös vanhoja tuttuja esityksiä on syksyllä tarjolla. Täti ja minä sekä ties miten monennen kerran uudelleen lämmitelty Ternimaitokeisari pitävät syksyllä hallussaan pientä näyttämöä. Tajusin tosin hämmästyksekseni, että vaikka Ternimaitokeisaria on useampana vuonna esitetty, niin se on jäänyt minulta näkemättä. On tullut aika korjata se moka.