Puhtaana käteen 17.3.2019 (Kuopion Kaupunginteatteri)

Puhtaana käteen on tyylipuhdasta farssia, jossa saranat kuluvat ja haasteet kasaantuvat sietämättömyyteen asti. Erkki Lehtinen (Mikko Rantaniva), tuo vekkuli velikulta ja viranomaisten harhauttaja, tulee sotkeneeksi läheisensä omaan soppaansa, vaikka kuinka yrittäisi itsekin päästä irti tukihuijausten viidakosta. Edes kuolema ei voi rahantuloa estää. Talossa, jossa viranomaisten tietojen mukaan asuu valtavasti ihmisiä on yllättävän rauhallista, ainakin hetken. Isointa osumaa Erkin juonissa ottaa hänen rikoskumppanikseen ja aika monimuotoisiksi hahmoiksi muuntamaan joutuva alivuokralainen Visa Muikku (Mikko Paananen). Siinä on kyllä mennä kaikki, mitä omistaa ja arvostaa, kun hän Erkin metkuihin mukaan suostuu. Mitä olisikaan tarina ilman taloon pesiytyvää Tarkastaja Jaatista (Ilkka Pentti), joka ei vaan määräysten ja oman virkaintoisuutensa vuoksi suostu poistumaan talosta, ennen kuin pykälät on täytetty. Tässä hullunmyllyssä kaikki ovat enemmän tai vähemmän kaapissa ja käyvät sujuvasti samaan aikaa kahta täysin erillistä keskustelua, ilman että toinen osapuoli tajuaa mistä toinen puhuu. Nopeita käänteitä, vaaraa ja yllätyksiä ei puutu tästä esityksestä. Myös vaimolleen Liisa Lehtiselle (Riina Björkbacka) Erkki järjestää tahtomattaankin melkoisen yllätyksen, joka vähän kiristää tätä ah niin idyllistä perhetilannetta. Jos aamulla suurin ongelma oli, että pesukone pitää vähän outoa ääntä, niin se on iltaan mennessä yksi pienimmistä ongelmista.

Jotenkin tosi herkullinen hahmo on myös parisuhdekonsultti Mauri Kuitunen (Karri Lämpsä), joka taitaa tosiaankin tietää mistä puhuu. Ilmeet ja eleet kertovat omaa tarinaansa, kun konsultti koettaa tukea Erkkiä ja Liisaa avoimen kommunikaation tiellä. Kiintoisaa, että hän tekee kotikäyntejä, mikä voisi vaikuttaa oudolta, mutta tässä ympäristössä se tuntuu aika normaalilta toiminnalta. Koska kaikki tässä talossa ei muutenkaan ole ihan kohdillaan, niin kyllähän siinä sivussa tämmönenkin kaveri aivan hyvin menee. Puhtaana käteen on ilahduttavan värikäs huumoripaketti, jossa sattuu ja tapahtuu. Suuria koomisia kaaria ja muutamia irtovitsejä sujuvasti yhdistelevä paketti viihdyttää alusta loppuun saakka.

Michael Cooney

Puhtaana käteen

Suomennos Tiina Puumalainen
Ohjaus Mika Nuojua
Lavastus ja puvut Marie Antikainen
Valosuunnittelu Lassi Kröger
Äänisuunnittelu Kati Koslonen

Rooleissa
Erkki Lehtinen Mikko Rantaniva
Liisa Lehtinen Riina Björkbacka
Visa Muikku Mikko Paananen
Tarkastaja Jaatinen Ilkka Pentti
Vertti Lehtinen Pekka Kekäläinen
Jutta Yli-Polvi Lotta Vaattovaara
Mauri Kuitunen Karri Lämpsä
Olli Ala-Kulo Jukka Väinölä
Tarkastaja Tikkinen Annukka Blomberg
Ritva Katriina Lilienkampf