Suomi neito 100 v. – Aikuinen nainen (Riihivuori Teatteri)

Suomen kesä näyttäytyi eilen Riihivuoren päältä kaikessa koleassa kauneudessaan. Keli oli muuten parempi kuin viime kesänä, kun Riihivuorella kävin, sillä silloin satoi vielä vettäkin. Eli jos kelit tästä vielä paranee, niin muutaman suven päästä saattaa Riihivuorella paistaa aurinko kun siellä vierailen. Mutta mitä minä säästä höpötän, mennään asiaan.

Riihivuoriteatterin kesässä liputetaan tänä kesänä 100-vuotiaan Suomen puolesta esittämällä Heikki Vihisen käsikirjoittaman ja ohjaaman musiikkinäytelmän Suomi neito 100 v. – Aikuinen nainen. Tämähän on siis ihan täysverinen musiikkinäytelmä, jossa musiikki soi ja tarinaa on kuitenkin riittävästi sitomaan nämä muutoin erilliset musiikkikappaleet yhteiseen teemaan. Tässä kohtaa siis Suomen historiaan ja varsinkin loppua kohti yhä enemmän suomalaisen populaarikulttuurin historiaan.

Jokainen näyttelijöistä pääsee esityksen aikana tekemään useita eri rooleja. Siellä oli aivan hilpeitä ja huikean onnistuneita tyyppejä. Erityisesti lavalla piipahtaneista julkkiksista itseäni sykähdyttivät Mick Jagger, Katri Helena sekä Lordi. Huumorin kannalta aivan ehdoton lempikohtani löytyi toisen puoliskon karaokekohtauksesta. Siellä tarjoiltiin yksi ainakin itselleni niin yllättävä koukku dialogissa, että meinasin tipahtaa penkiltä nauraessani.

Musiikki siis on pääjuttu tässä näytelmässä ja tarjolla todella nautittava läpileikkaus suomalaiseen musiikilliseen mielenmaisemaan. Sekä laulajat että bändi hoitavat tonttinsa rautaisella ammattitaidolla ja heittäytymisellä, joten katsojana on helppo heittäytyä musiikin vietäväksi. Kaunista ja koskettavaa sekä pilke silmäkulmassa tarjoiltua musiikkia on listalla täysi kattaus, joten erinomaisen viihdyttävä kokonaisuus on luvassa. Kannattaa siis huonommallakin säällä kavuta Riihivuoren huipulle nauttimaan kesäteatterin lämmöstä.

Suomi neito 100 v. – Aikuinen nainen

Käsikirjoitus ja Ohjaus Heikki Vihinen
Kapellimestari Ari Kankaanpää
Vastaava tuottaja Jussi Rekonen

Rooleissa: Maria Lund, Joni Leponiemi, Anne-Mari Alaspää, Jouni Huhtaniemi, Jari Lindström
Orkesteri: Ari Kankaanpää, Valtteri Tynkkynen, Janne Salkolahti, Mikko Rekonen