Satu: Töpötassu

Tehdään ihan perinteinen satu. Lähtökohtana on improvisoidusta tarinankerronnasta tutun satukaavan noudattaminen. Tämän lisäksi, jotta ei tulisi niin tylsää, kun kirjoitan tätä yksin, niin olen myös hyödyntänyt inspiraatiosanoja, jotka tällä kertaa on poimittu Improaapisen ehdotuskoneesta. Poimitut sanat / tunteet / ammatit olivat:

 • vastuu
 • häpeä
 • kirurgi
 • hiekkaranta
 • tarjoilija
 • tylsistyneisyys
 • toiveikkuus
 • puuseppä
 • kiusaantuneisuus
 • kilpailunhaluisuus
 • yllättyneisyys
 • pelko
 • kiihottuneisuus
 • brändi

Töpötassu

Olipa kerran vastuun painama nalle, Pentti Nallesson, joka kärsi kovasta häpeästä. Joka päivä työssään kirurgina hän tunsi itsensä huijariksi, sillä skalpelli pysyi kovin kehnosti hänen töpökäsissään ja hän oli joutunut keksimään, mitä mielikuvituksellisimpia tapoja kiinnittää instrumentit tassuunsa. Kunnes eräänä päivänä hiekkarannalla maatessaan hän tapasi tarjoilijan, jolla oli hänelle mielenkiintoinen ehdotus.

Siitä seurasi, että Pentti Nallesson sai kuulla Tommi-tarjoilijalta, joka oli myös valtuutettu Tuikkukynttilä jälleenmyyjä, uudesta tuotteesta, joka poistaisi häpeän kokonaan. Tommi kertoi kuinka kokiessaan suurta tylsistyneisyyttä työssään, hän oli alkanut suunnitella tuotetta, jolla Pentti Nallessonin kuvaileman kaltainen häpeän tunne saataisiin kokonaan poistettua. Tämä vallankumouksellinen tuote, toiveikkuuskypärä, toimi siten, että se puettiin päälle normaalisti häpeää aiheuttavissa tilanteissa, jolloin kypärä neutraloi kaiken aiemmin tunnetun häpeän.

Niin vakuuttava oli myyntipuheensa, että Pentti Nallesson, joka ei kyennyt puhumaan itsestään mainitsematta sekä etu- että sukunimeään, osti Tommi-tarjoilijalta kaksi toiveikkuuskypärää. Yhden työpaikalleen ja toisen kotona tapahtuvan häpeilyn hoitoon.

Seuraavana päivänä saapuessaan työpaikalleen toiveikkuuskypärä päässään, Pentti Nallesson, törmäsi käytävällä tuttuun puuseppään, Liisa Paukuttiin. Nähdessään Pentti Nallessonin toiveikkuuskypärän, tämä alkoi nauroi. Kiusaantuneena tästä yllättävästä naurunpuuskasta, Pentti Nallesson kysyi Liisa Paukutilta: Mikä naurattaa? Liisa Paukutti, joka myös kärsi kyvyttömyydestä viitata itseensä mainitsematta etu- ja sukunimeään, totesi nauravansa Pentti Nallessonin kypärälle.

Se, kun oli hänen veistämänsä kilpailunhaluisuuden poistokypärä. Tuote, jolle Liisa Paukutti oli turhaan vuosia yrittänyt hakea patenttia. Nyt, kun hän näki sen Pentti Nallessonin päässä, hän voinut olla nauramatta, sillä ei keksinyt syytä, miksi kirurgi tahtoisi poistaa kilpailunhaluisuuden itsestään. Eivätkö jatkuva kilvoittelu ja itsensä sekä muiden ylittämiseen pyrkiminen olleet ominaisuuksia, jotka tekivät Pentti Nallessonista niin taitavan alallaan? Miksi ihmeessä hän niistä tahtoisi eroon?

Silloin Pentti Nallesson kertoi koko tarinan. Liisa Paukutti kuunteli yllättyneenä, kun Pentti Nallesson kertoi töpökäsiensä tuomasta jatkuvasta häpeästä, kuinka se oli ajanut häntä kehittelemään yhä uusia ja parempia apuvälineitä, joilla peittää töpökäsien aiheuttamat haasteet työssään kirurgina.

Lopulta, koko tarinan kuultuaan, Liisa Paukutti nousi ja pyysi Pentti Nallessonia näyttämään hänelle joitain kehittelemistään ratkaisuista. Tämä yllättävä pyyntö sai Pentti Nallessonin ensin hieman pelokkaaksi. Mitä, jos Liisa Paukutti paljastaisi hänen salaisuutensa kaikille? Vietäisiinkö hänen lääkärinlupansa saman tien, jos selviäisi, että hän ei kyennyt pitelemään ainuttakaan instrumenttia tukevasti töpökäsillään? Liisa Paukutti, joka huomasi Pentti Nallessonin huolen, sanoi, ettei tällä ollut syytä huoleen. Hän oli vain ammatillisesti kiinnostunut asiasta. Olihan maassa paljon, Pentti Nallessonin kaltaisia töpötassuja, joilla oli vaikeuksia tarttua asioihin.

Näyttäessään keksimiään apuvälineitä, joista jokainen oli Liisa Paukutin mielestä vielä edellistäkin nerokkaampi, tunsi Pentti Nallesson huikaisevan voimakasta kiihottuneisuutta ammatillisen ylpeytensä alueella. Kunnes viimein hän alkoi ymmärtää, että omaa häpeäänsä hälventäessään hän oli tullut keksineeksi jotain todella käyttökelpoista. Jotain, mistä olisi hyötyä hänen lisäkseen tuhansille muille töpötassuisille.

Sen päivän jälkeen, Pentti Nallesson ja Liisa Paukutti ovat olleet yhtiökumppaneita yrityksessä, jonka päätuote, Töpötassutartutin, voitti jo ensimmäisenä myyntivuonnaan lukuisia muotoilu- ja innovaatiopalkintoja. Nykyään kenenkään, jolla on töpöiset tassut ei tarvitse enää arkailla unelmauralleen siirtymistä sen pelossa, ettei kykyne tarttumaan tarjottuihin haasteisiin. Töpötassutartutin ja muut Töpö&Tassu -brändiin kuuluvat tuotteet pitäisivät huolen, että jokainen tassujensa töpöisuuden asteesta riippumatta, kykeni pitämään kaikki haluamansa langat tassuissaan.

Sen pituinen se.