Pernilla Gynt 5.3.2020 (Teatteri Jurkka)

Maineesta ja kunniasta tubettajana haaveileva Pernilla Gynt (Pinja Hahtola) ei kaihda keinoja saavuttaa tavoitteensa. Yhtään kiveä ei jää kääntämättä, eikä hölmöinkään haaste toteuttamatta, kun dramaattisuuteen taipuvainen Pernilla koettaa saada kanavalleen lisää seuraajia. Siitä huolimatta, että Pernilla tekee täsmälleen samoja asioita, kuin muutkin suositut tubettajat, seuraajamäärät eivät vaan millään nouse. Paitsi kerran ja sekin taisi olla enemmän jonkun muun, kuin tietoisen toiminnan ansiota. Tietoisella pyrkimyksellä ja omalla tahdonvoimalla asioihin tuntuu olevan vaikea vaikuttaa. Miten vaikeaa onkaan olla aito, jos aitous ei johda haluttuun lopputulokseen tai ei itsekään tiedä, mitä se omalla kohdalla tarkoittaa. Tämän oman elämänsä Disney-prinsessan somen ulkopuolisesta elämästä ei puutu tahatonta ja myötähäpeällistä huumoria. Erityisen vaivaannuttavan hauskoja hetkiä onkin tarjolla nimenomaan romantiikan saralla, kun hän koettaa päästä lähempiin tekemisiin ihastuksensa kanssa. Virtuaalimaailman kömpelö estetiikka ja kontaktin puute ihmisten välillä saavat näkyvän muodon tilassa.

Yhä lapsuudenkodissaan sairaan ja pehmeän sympaattisen isänsä (Jukka Peltola) kanssa asuvan Pernillan ajasta suurin osa kuluu somepreesenssin vahvistamiseen ja erilaisten nettihaasteiden tekemiseen, mikä ei alkuun toimintana nauti isän suurta suosiota. Isä patistelee häntä hankkimaan jonkun oikean työn, mikä saa umpijääräpäisen Pernillan puolustuskannalle, sillä tubettaminenhan on oikea työ. Muutkin ovat pärjänneet, joten miksei hänkin pärjäisi, onhan hän ainakin omasta mielestään ehdottomasti paras ja tekee kaiken muita paremmin. Pernillan jatkuva hapuilu erilaisten identiteettien välillä ja kykenemättömyys kiinnittyä yhteenkään on karua seurattavaa. Tilanteesta vielä traagisemman tekee se, että tämä kaikki lähetetään jatkuvana livestriiminä netin julmien kulmahampaiden rouskutettavaksi ja palaute on netille tyypilliseen tapaan hyvin julmaa luettavaa.

Mitä tapahtuu ihmiselle, joka ulkoista vahvistusta tavoitellessaan kadottaa täysin käsityksen siitä kuka on tai mitä itse haluaa? Lopulta hyvin syvälle omaan sekavaan, arkitodellisuutta ja useamman tasoista fiktiota yhdistelevään, maailmaansa katoavan Pernillan tarina on tunnistettavuudessaan raastavaa seurattavaa.Aito vuorovaikutus ja yhteys ihmisiin katoavat, kun kamerasta takaisin tuijottavat omat kasvot ja muut ihmiset ovat olemassa vain virtuaalisina, jos sitäkään. Ne hetket, kun yleisössä ollessaan näkee itsensä Pernillan peilistä tekevät tästä kaikesta samaan aikaan hyvin todellista ja epätodellista. Heijastus maailmasta, jossa on olemassa ja ei kuitenkaan ole.

Pernilla Gynt on pelottavan todentuntuinen matka ihmismielen kiillotetun pinnan alle. Hitaasti kiihtyvä ja eleettömyyteen taipuva tanssi romahdustaan odottavien kulissien varjoissa.

Pernilla Gynt

Käsikirjoitus: Pinja Hahtola
Ohjaus: Sini Pesonen
Lavastus ja puvustus: Tinja Salmi
Valo- ja videosuunnittelu: Pietu Pietiäinen
Äänisuunnittelu: Mikko Hynninen
Musiikki: DJ Peer Silja plays Grieg

Näyttelijät
Jukka Peltola ja Pinja Hahtola