Tämä on ryöstö! (Jyväskylän Kaupunginteatteri)

Jyväskylän Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähtävä kreisikomedia Tämä on ryöstö! on höyheniä pöllyttävän svengaavaa, päätöntä ja teknisesti taitavaa kohellusta alusta loppuun saakka. Sellaista suunnitelmaa tai kohtaamista ei olekaan, joka ei tällä porukalla voisi pieleen mennä. Sanaleikeillä, puujaloilla, erilaisilla illuusioilla, tarkoin mietityllä rekvisiitalla sekä fyysisellä komiikalla ilotteleva näytelmä kaappaa katsojansa mukaan 1950-luvun maisemiin ja markka-ajan viehätykseen. Erityisesti hikensä kovalla, ei välttämällä niin kovin rehellisellä, työllä ansaitsee Sami (Asko Vaarala), joka päätyy jatkuvasti melkoiseen kiipeliin, josta hän selviää vain notkeudella, tuurilla ja tekoviiksillä.

Tarinan kiihtyvän kierouden kierre käynnistyy, kun Kai (Jukka-Pekka Mikkonen) pakenee vankilasta hieman haasteellisen ja osaamiseltaan kyseenalaisen rikoskumppanin (Jouni Salo) avulla, tai oikeastaan hänen avustaan huolimatta. Tavoitteena tällä parivaljakolla on vaatimattomasti varastaa 50 miljoonan arvoinen timantti, joka nyt sattuu majailemaan hetkisen verran läheisen pankin holvissa. Kun vastassa on uusi huippuvarusteltu pankkiholvi ja Supon mies (Henri Halkola) on keikan onnistumiseksi kuitenkin tarpeen täydentää vähän tätä voittavaa tiimiä. Myöhemmin porukkaan liittyy vielä pari yhtä luotettavaa ja taitavaa kaveria, eikä sellaista suunnitelmaa tai kohtaamista olekaan, joka ei tällä porukalla voisi pieleen mennä.

Tarina timanttiryöstöstä ei tietenkään olisi täydellinen ilman rikollisen herkullista naispäähenkilöä, Oikkua (Hegy Tuusvuori), joka pyörittää kaikkia tämän ja muiden kaupunkien miehiä tahtonsa mukaan. Eniten tässä tarinassa sääliksi käy pankissa työskentelevä Aarne (Aaro Vuotila), jonka pehmeää päätä ja ylen vaatimatonta luontoa käytetään häikäilemättömästi hyväksi monen tahon toimesta. Julman ironinen on se todellisuus, jossa ihmisen törkein hyväksikäyttäjä on samalla myös hänen paras ystävänsä koko maailmassa.

Aikakauteen sopivan värikästä puvustusta, menoa ja meininkiä on tarjolla ilahduttavalla musiikilla täydennettynä. Havaittavaa neljättä seinää ei ole ja välillä ei ole ihan varmuutta siitäkään, missä lattia tai painovoiman keskus sijaitsee. Tekninen ja toisaalta kepeydessään varsin synkkä esitys, jossa mitään ei oteta liian vakavasti, vaikka leikitään aivan tosissaan. Tämä on peli jossa jotain aivan varmasti sattuu ja pahasti, mutta toisaalta jokainen saa lopulta ansionsa mukaan, kai. Mitä nyt sitten itse kukainenkin ansaitsee kaupungissa, jossa kaikki ovat roistoja.

Tämä on ryöstö!

Teksti Henry Lewis, Jonathan Sayer & Henry Shields
Suomennos Mikko Koivusalo
Musiikin sovitus Jari Puhakka
Ohjaus Snoopi Siren (vier.)
Lavastaja Karmo Mende
Pukusuunnittelija Tellervo Syrjäkari
Valosuunnittelija Antti Silvennoinen
Projisointisuunnittelija Antti Silvennoinen
Äänisuunnittelija Ari Lampinen
Kampaukset ja maskeeraus Suvi Taipale

Rooleissa
Asko Vaarala, Jukka-Pekka Mikkonen, Hegy Tuusvuori, Hannu Lintukoski, Aaro Vuotila, Piia Mannisenmäki, Henri Halkola, Jouni Salo, Pietari Pentikäinen (vier.), Suomalaisen musiikkikampuksen laulucombo: Laura Eskola, Matilda Kangas, Meritta Pyykkönen ja Saara Östman