William Hall – The Playbook: Improv Games for Performers

William Hallin kokoama ja editoima The Playbook – Improv Games for Performers on juuri sitä, mitä nimi lupaa: se on kokoelma lyhyen improvisaation esiintymistekniikoita. On kirjan lopussa esitelty muutamia pitkän impron formaattejakin (esim. Harold), mutta sanoisin, että niiden osalta pitää jo oikeastaan tuntea se formaatti jollain tavalla, jotta tämän kirjan tarjoama lyhyt kuvaus avautuisi. Pääfokus kuitenkin selkeästi on lyhyissä esitystekniikoissa, joten sillä mielin tämän kirjan hankintaa kannattaa harkita. The Playbook on todella tiivistetty ja tarkkaan kategorioitu kokoelma erilaisia tekniikoita, joita voi käyttää esityksissä, mutta toki myös harjoituksissakin. Jokaisen tekniikan kuvaus on mahdollisimman tiivis eli ylimääräisiä sanoja ei tästä kirjasta juurikaan löydy. Sen vuoksi se oikeastaan vaatii lukijalta vähän pohjaa improvisaatiossa, jotta saa niin lyhyestä kuvauksesta pelin hengen irti. Eikä se nyt niin vakavaa ole, vaikka joku tekniikka menisi vain vähän sinne päin kokeiltaessa, siinähän saattaa tulla keksineeksi ihan uusia tekniikoita.

Jos siis on jo jonkun verran kokemusta improsta tekijänä ja katsojana, niin tämä on tosi hyvä oman muistin tukimateriaali. Voi aina selata ja muistaa, että ”aivan tämä tekniikka olisi kiva kokeilla seuraavaksi”. Jos Johnstonen Theatresports™ -tyylinen impro viehättää, niin tämä oiva lähdemateriaali siihen tyyliin sopivien pelien löytämiseksi. Ryhmän ohjausmielessä, täältä voi tarkistaa johonkin tiettyyn aihealueeseen, esimerkiksi musaimproon liittyviä tekniikoita tai vaikka tekniikoita, joissa on erilaisia rajoitteita. Tämä on selkeä ja kompakti kirja, joka tarjoaa sen, mitä lupaakin. Tämä kirja kannatta ottaa mukaan huonon muistin hetkiä varten sekä vaihtelun ja inspiraation etsimisen lähteeksi.

P.S. Nyt tuli monisanaiselta kirjoittajalta lyhyt ja kenties ytimekäskin kirjaa käsittelevä teksti.