Sapiens (Kansallisteatteri)

Miltä näyttäisi, jos ainoasta nykyisin elossa olevasta ihmislajista eli Homo sapiensista tehtäisiin samanlainen luontodokumentti, kuin mistä tahansa muusta lajista? Se voisi esimerkiksi näyttää juuri siltä, kuin Kansallisteatterin esitys Sapiens näyttää ja ennen kaikkea kuulostaa. Sapiens on yksi tarina, tästä omassa kaksoistodellisuudessaan elävästä ihmislajista, monien mahdollisten tarinoiden joukossa. Toisin, kuin eläindokumenteissa yleensä, nyt kohdelajin edustajat ovat itse valinneet tarinan, rajanneet sen ja kuvittavat sen esitettäväksi lajitovereilleen. Ajatus olisi adsurdi, jollei puhuttaisi fiktion ja faktan sekoittamiseen kykenevästä ihmislajista. Sapiens on kuvaus siitä, miten laji nimeltä homo sapiens, joka nyt maailmaa omilla tarinoillaan hallitsee, päätyi nykytilanteeseensa. Historia on meidän kuvittamaamme ja kertomaamme, joten kun tarkastelemme sitä, tarkastelemme yhtä mahdollista tarinaa siitä, mitä on voinut olla. Yksi tarina ei kuitenkaan voi koskaan sisältää kaikkea tietoa, joten se on aina jollain tapaa rajattu ja siinä on joku näkökulma. Nyt rajaus on tehty keskeisten vallankumousten kautta, joista ensimmäisenä nostetaan esiin kognitiivinen vallankumous.

Kognitiivisen vallankumouksen käynnistänyt sattumanvarainen mutaatio salli sapienseille puheen, jonka myötä kehittyi kyky kertoa tarinoita. Nämä tarinat ovat yhdistäneet sapienseja ja antaneet lajille, joka ei pärjäisi voimalla mahdollisuuden selvitä ja päihittää itseään fyysisesti vahvemmat lajit. Yhteisen fiktion mahdollistaman yhteistyön ohella myös muutama muu juttu on ollut sapiensin menestykselle merkityksellistä. Tuli on historian saatossa ollut vahva suoja villipetoja vastaan ja toisaalta mahdollisuus tuhota kaikki elollinen tieltään. Jos lajin menestyksen mittana on sen geneettisten kopioiden määrä on sapiens menestynyt hyvin ja samalla hyödyttänyt myös muita lajeja, kuten kanoja, lampaita ja sikoja. Ilman sapiensia ja sen kyltymätöntä kasvuhalua ja nälkää, nämä lajit tuskin olisivat saavuttaneet nykyistä geneettisten kopioiden määräänsä. Ilman vehnän viljelyyn siirtymistä tuskin olisi sapienskaan. Vehnä mahdollisti aiempaan suuremman määrän ihmisiä säilyä hengissä heikommissa olosuhteissa. Mutta kumpi kesyttikään kumman tässä suhteessa, jossa vehnänviljely sitoi ihmiset maahan ja uuvuttavaan raadantaan?

Sapiens on luontodokumentiksi taipunut vilkaisu ihmislajimme historiaan. Esitys naamioteatteria, jossa ainoa varsinainen puheääni kuuluu dokumenttien kertojaäänenä hyvin tutuksi tulleelle Jarmo Heikkiselle. Vaikka joku hahmoista sanat sanoisikin, on ääni silti edelleen tarinan kertojan ääni. Muuta äänimaisemaa ja ääniä lavalla toki on, mutta puheen osalta esitys on kuin luontodokumentti kertojineen. Visuaalisesti Sapiens on erinomaisen miellyttävä teos. Tapa, jolla kuvat ja tilat kootaan lavalle on hirvittävän tyydyttävä. Tulee tunne siitä, kuin olisi museossa, jossa kaikki hahmot heräävät eloon hetkeksi ja jähmettyvät taas paikoilleen odottamaan seuraavaa tarkkailijaa. Hetkittäin sen mielikuvan todenperäisyys myös vahvistuu lavalla kulkevien homo sapiensin historiaan tutustuvien hahmojen muodossa. Sinänsä mitään neljättä seinää esityksessä ei ole, vaan esitys puhuttelee ja tarkkailee yleisöään ihan kuin ketä tahansa lavalla olevaa Sapiensiakin.

Sapiens on kiinnostava läpileikkaus ihmislajin historiaan, jonka mielikuvituksellinen toteutus iladuttaa dokumenttien ja teatterin ystävän mieltä pitkän aikaa.

Sapiens

Alkuperäisteos Sapiens. A Brief History of Humankind
Yuval Noah Harari

Ohjaus ja koreografia Anni Klein ja Jarkko Partanen
Sovitus ja esityksen käsikirjoitus Minna Leino
Alkuperäisteoksen suomennos Jaana Iso-Markku
Lavastus Samuli Laine
Pukusuunnittelu Laura Haapakangas
Valosuunnittelu Jani-Matti Salo
Äänisuunnittelu Heidi Soidinsalo ja Jussi Matikainen
Alkuperäisen musiikin sävellys Tomi Pekkola ja Jussi Matikainen
Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen
Naamioiden ja tarpeiston suunnittelu Sanna Sucksdorff
Englanninkielinen tekstitys Kayleigh Töyrä
Ohjaajien assistentit Maia Häkli ja Salla Loper

Kertoja
Jarmo Heikkinen
Näyttämöllä
Hanna Ahti, Iida Kuningas, Aksinja Lommi, Markku Maalismaa, Karin Pacius, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Johannes Purovaara, Antti Pääkkönen, Juha Varis

Yhteistyössä
Kansallisteatteri, W A U H A U S ja Zodiak ‒ Uuden tanssin keskus