Huonosti vartioitu tyttö 20.10.2018 (Helsinki Dance Company)

Olen ehkä joskus lapsena miettinyt miltä My Little Ponyt näyttäisivät ihmisinä. Villeimmissäkään unissani en kyllä ihan tällaista versiota osannut visioida. Samaan aikaan ihastuttava ja todella häiritsevä näky. Neljä taitavaa tanssijaa puettuna hempeänsävyisiin trikoisiin, häntineen ja harjoineen, on jotain sellaista mikä vaan pitää nähdä ja kokea itse. Tarinassa, jos sellaista oikeastaan edes on, neljä yksisarvista on saapunut maahan ainoana tarkoituksenaan vartioida tarinan päähenkilöä eli tyttöä. Sen tosin voi ehkä esityksen nimestäkin päätellä, että he eivät välttämättä hoida tointaan kovin menestyksekkäästi. Tämä pastellinsävyinen päiväunen ja painajaisen sekoitus on hersyvän ihana kokemus. Ei ole mitään aavistusta mitä on meneillään ja miksi, mutta se kaikki oli äärettömän koukuttavaa ja lumoavaa. Kaikki vaan on tässä oudossa tarinassa niin höpsähtänyttä, että se luo ihan oman logiikkansa. Kun luulet ymmärtäneesi tätä fantasiayksisarvisten kansoittamaa maailmaa niin kohta välähtää ja kaikki muuttuu taas.

”Sadonkorjuu ja elämässä eteenpäin.”

Tässä on ihana semmonen kaoottisen rauhallinen fiilis. Päähenkilön elämä on tullut kohtaan, jossa on aika muutokselle ja se sisäinen tai ulkoinen hämmennys todella näkyy. Tämä oli vaan aivan ihanan höpsö elämys. Kihertelin täysin tyytyväisenä menemään tätä esitystä seuratessa. Siellä oli todella monta ihan aivokarkkihetkeä, missä vaan joku tunnistuksen välähdys menneestä herätti aivan yllättävää iloa. Tosin kyllä tarinassa on myös voimallisen synkän dystooppiset kohtansa, joissa taisi pienimpiä katsojia vähän pelottaakin. Hirveän viehättävää ja hupsua leikitettyä tanssilla ja kehollisella ilmaisulla.  Myös puvustuksessa oli tehty useita fantastisen upeita ratkaisuja. Tytön viimeinen asu oli ihan puhdas lapsuuden barbileikkien haaveasu, oikein rehellisen överi prinsessaunelma. Mikäs olisikaan sen sopivampaa, kun tuttu ja turvallinen jää taakse ja on aika lähteä kohti uusia unelmia.

Jyrki Karttunen

HUONOSTI VARTIOITU TYTTÖ

Tekijät
Heidi Naakka
Jyrki Kasper
Jyrki Karttunen
Mikko Paloniemi

KOREOGRAFIA
Johannes Purovaara
Jyrki Karttunen

VALOSUUNNITTELU JA LAVASTUS
Jukka Huitila

PUVUT
Karoliina Koiso-Kanttila

MUSIIKKI JA ÄÄNISUUNNITTELU
Aleksi Saura