Hyvä tarkoitus ei näy ulospäin

Sitä joskus ajattelee sanoneensa toiselle jotain kivaa ja olettaa tämän ilahtuvan, mutta sitten toinen reagoikin odottamattomalla tavalla. Toinen saattaa jopa suuttua, vaikka ihan vilpittömästi tarkoituksena oli antaa positiivista palautetta. Väärinymmärryksiä tapahtuu jatkuvasti, koska emme me voi tietää mitä toinen oikeasti tarkoitti, jos hänen ilmaisunsa ei sitä suoraan paljasta. Eivät ihmiset ole telepaatteja. On valitettavan helppo sortua olettamaan, että tietää mitä toinen ”oikeasti tarkoitti”. Se sanoi näin, mutta kyllä minä tiedän, että se oikeasti tarkoitti juuri päinvastaista. Tulkinnassa on mukana myös arviomme siitä, onko toisen intentio lähtökohtaisesti positiivinen vai negatiivinen.

Ilmaisuun liittyy olennaisesti myös se tapa millä sanat sanotaan (mm. intonaatio). Ei välttämättä riitä että käyttämäsi sanallinen ilmaisu on positiivinen, vaan ihmiset lukevat tiedostamattaan myös sanattomia viestejä, kuten ilmeet, eleet ja kehonasento. Usein sanattoman viestinnän tulkinta saattaa vaikuttaa jopa voimakkaammin toisen tulkintaan ilmaisustasi, kuin itse sanat. Vaikka niin ei ajattelisi olevan, niin itseasiassa neutraali perusilme tulkitaan monesti melko tyrmääväksi viestiksi. Jos pitää naaman peruslukemilla kehuja lausuessaan, niin vastaanottajan voi olla vaikea uskoa että tarkoittaa sitä mitä sanoo.

Intentio_ilmaisu_impakti_kuvio
Mistä se nyt suuttui, kun yritin vilpittömästi kehua?

 

P.S. yllä oleva kuvio ja teksti perustuvat löyhästi impron parissa vuorovaikutuksesta oppimiini asioihin. Tekstiin ja kuvioon päätyneet, mahdolliset ja mahdottomat, epätarkkuudet ovat ihan omaa aikaansaannostani.