Harjoite, jonka sääntöjä en koskaan muista

Melko varmasti jokainen joka on ikinä improkurssilla käynyt on törmännyt harjoitteeseen nimeltä jähmy (freeze / freeze tag). Niin olen minäkin. Todella monta kertaa ja joka ainoa kerta, kun mainitsee tämän harjoitteen mieleni tyhjenee saman tien. Okei nimi on tuttu, mutta miten tätä ollaan? Siis tämä tapahtuu edelleen joka ainoa kerta.

En ihan aidosti tajua miksi näin käy. Koko juttu vain huvittaa itseäni, koska se on niin käsittämättömän adsurdia. Nytkin kun kirjoitan tätä mietin, että en voi kertoa jähmyn perusrakennetta, kun en muista yhtään mitä siinä tapahtuu. Ei mitään havaintoa.

Olen tähän harjoitteeseen osallistunut ainakin kymmenen kertaa eri yhteyksissä ja edelleenkään nimi ja harjoitteen rakenne eivät yhdisty mielessäni. Sitten kun joku selittää säännöt olen heti ”aivan, kyllähän minä tämän toki jo tiesin”. Mutta jos joku ehdottaa että ollaan jähmyä, niin eka fiilis on: ”öh… okei, mutta mites se menikään… ”

En ole minkään muun harjoitteen kohdalla vielä vastaavaa huomannut, vaikka monista olen törmännyt useisiin variaatioihin. Silti pystyn muistamaan sen perusmekaniikan, jolla harjoite toimii, jos siis käytetään harjoitteesta jotain minulle tuttua nimeä. Jähmyn kohdalla on muistissani katkos tiedon ja nimen välillä. Jokin ilmeisesti poistaa muististani aina harjoitteen jälkeen sen helpoimman tavan löytää tämä tieto eli nimellä hakemalla.

Koska oman muistinsa kovalevyä ei voi vaihtaa, niin lienee syytä kirjata itselle muistiin miten tämä peli toimii. Ehkä sitten jonain päivänä silta jähmyn nimen ja toimintalogiikan välille vielä muodostuu. Siihen saakka joku muu saa esitellä harjoitteen säännöt.