Evigt Ung 29.4.2023 (Svenska Teatern)

Evigt ung (ikuisesti nuori) on musiikkikomedia, jossa huumori kukkii, pierut paukkuu ja laulu raikaa. Poikkeuksellisesti omilla nimillään varustettuja hahmoja esittävä, ensemble pääsee todella irrottelemaan tässä värikylläisesssä otoksessa vanhainkodin arkipäivän kulusta. Kummasti hieman vinksallaan oleva lavastus luo ihanan epätodellisen, mutta mahdolliselta tuntuvan, kuvan siitä, millaista vanheneminen voisi tulevaisuudessa olla. Millaista elämä olisikaan on, kun samoihin tiloihin sijoitetaan mm. rokkari, näyttelijä ja entinen aktivisti, jotka joutuvat päivästä toiseen kuuntelemaan, ah niin rauhoittavaksi tarkoitettua klassista pianomusiikkia.

Joka kerta, kun – pirtsakasti asukkaita leikittävän ja laulattavan – sisar Josefinin (Josefin Silén) silmä välttää, alkaa oleskelutilassa sellainen meno, että nuorempiakin hirvittää. Erityisen herkullinen komediaherkku esityksessä onkin mykkäelokuvista tuttu pianosäesteinen slapstick-komedia kohtaus, jossa kaikki keinot ovat sallittuja ja komediallinen liioittelu ainoa oikea vaihtoehto.

Hullunkurisen karnevaliset kampaukset ja jokaisen hahmon erityislaatuisuutta korostava puvustus, tuovat mieleen sarjakuvien maailman. Karikatyyrimaiset hahmot omaavat jokainen omanlaisensa persoonan, tietyt ominaisuudet, maneerit ja pyrkimykset, joita he tämän hulppean ilottelun ajan toteuttavat. Jokaisella on oma oravanpyöränsä, jossa hän juoksee ilman sen kummempaa päämäärää. Arki rullaa ja aika kuluu. Joku on jo seurasta poistunutkin.

Tämä livesäestetty esitys tarjoilee sekä nopeatempoista nostalgiaa että koskettavia hetkiä. Huikean hullutteleva oopperallinen laulu kuolemasta ja kaikki vanhat tutut rokkiklassikot kaikuvat komeasti takariviin saakka. Erityisen koskettava oli, nuhjuisen ex-rokkarin, Elmerin (Elmer Bäck) laulusikermä, joka kauniilla tavalla muistuttaa muistin rajoista. Siitä, kun ei pääse alusta suorinta tietä enää loppuun.

Sitä ei kuitenkaan olisi ihan heti osannut odottaa, että lopulta henkilökohtaisesti koskettavimmaksi biisiksi nousisi Barbie Girlin toisinto. Aavemainen miksaus ja sen aikana lavalla avautuva kohtaus, saivat kyyneleet virtaamaan.

Evigt ung vie matkalle maailmaan, jossa leikki on yhä on edelleen (sisäisen) lapsen työtä – sanoi ikääntyvä kroppa mitä tahansa. Aluksi teräviltä vaikuttavat talon asukkaat ja hoitajan – johon ruumillistuvat kaikki asukkaiden pelot ja ärsytyksen aiheet – käytös tuntuu vähintäänkin kyseenalaiselta. Pikkuhiljaa todellisuus alkaa kuitenkin paljastua yliampuvan överiksi kasvavan hulluttelun takaa. Sanat, pieni katkarapukin, saa toisenlaisen kaiuan.

Mikä kaikki onkaan totta ja mikä silkkaa kuvitelmaa?

Evigt ung

Ohjaus
Adde Malmberg

Käsikirjoitus
Erik Gedeon

Kapellimestari
Kristian Nyman

Lavastus ja pukusuunnittelu
Heidi Wikar

Koreografi
Peter Pihlström

Maskeeraus ja kampaukset
Tiitta Stoor

Rekvisiitta
Anne Mustarastas

Valosuunnittelu
Tobias Lönnquist

Äänisuunnittelu
Andreas Lönnquist

Lavalla

Mikael Andersson
Elmer Bäck
Anna Hultin
Simon Häger
Kristian Nyman
Nina Palmgren
Josefin Silén