Huomenna hän tulee (Vierailu Jyväskylän kaupunginteatterissa)

Mitä, jos odottaisit turhaan? Jokainen päivä, tässä samassa kohtaa. Joka aamu odotus, turha odotus, alkaa alusta. Ja, parasta, mitä voit toivoa, on, että jokin saisi ajan kulumaan. Mutta ei se kulu. Joka päivä aamusta iltaan se tuntuu yhtä pitkältä. Odotus yhtä turhalta. Silti, sitä ei voi lopettaa. Sillä, mitä muutakaan on? Mitä muuta voi tehdä, kuin odottaa, kun ei ole mitään muuta?

Samuel Beckettin moderni klassikko, Huomenna hän tulee (Waiting for Godot), on näytelmä, jossa ei tapahdu mitään. Juonta ei ole. Kysymyksiin ei ole vastauksia. Kukaan ei tule. Silti yleisö poistuu viihdytettynä. Sillä siinä ei-missään, mitä tapahtuu – tai siis ei tapahdu – tapahtuu kaikki. Ystävyys, jonka alkua tai syytä ei enää muista, mutta siinä sitä silti ollaan. Porkkana tai lanttu taskussa, mutta köydettä. Joka päivä – muisti sitä tai ei – tapahtuu ei-mitään.

Vladimir (Martti Suosalo) ja Estragon (Mika Nuojua), ovat keski-ikäiset ystävykset, joiden elämän ainoa sisältö on odottaa Godo’ta. Miksi, sitä ei kumpikaan varmasti tiedä, mutta odotettava silti on. On vain vanhuuttaan vaivaava eturauhanen ja yhä oheneva toivo, että huomenna hän tulee. Varmasti.

Estragon: Mennään pois…

Vladimir: Ei me voida.

Sitten jostain kuuluu meteliä. Pozzo (Ville Majamaa) ja Lucky (Tomi Alatalo), outo parivaljakko, herra ja palvelija, saapuvat sen puun luo, jonka vieressä Vladimir ja Estragon odottavat. Alkaa omituinen vuoronvaihto ja keskustelu, joka ei johda mihinkään.

Miten taitavasti ja kiehtovasti tuo mitään sanomaton ja täysin käsityksen ylittävä kohtaaminen onkaan toteuttu. Miten absurdiin liitoon tämä verkkainen epätodellisuus on saatettu. Naurattaa, vaikka ehkä ihan aina tajua, mille nauraa tai miksi. Kaikki on jotenkin liiallista, outoa ja samalla kumman kiehtovaa. Ketä nämä ihmiset ovat ja miksi he ovat täällä, keskellä ei-mitään?

Vaikka päivät toistuvat. Sama odotus alkaa uudestaan. Jotain on eri tavalla, vaikka kaikki eivät sitä muistakaan. Köysi on lyhentynyt. Aistit himmenneet. Mihin aikaa kuluu vai kuluuko se ollenkaan?

Huomenna hän tulee

Käsikirjoitus
Samuel Beckett

Ohjaus
Pentti Kotkaniemi

Suomennos
Reita Lounatvuori

Lavastus- ja pukusuunnittelu
Jani Uljas

Valosuunnittelu
Jari Sipilä

Äänisuunnittelu
Tommi Koskinen

Tuottaja
Mari Posti

Rooleissa

Martti Suosalo
Mika Nuojua
Ville Majamaa
Tomi Alatalo