Masennuskomedia (Teatteri Ulpu / harrastajateatterikesä)

Masennuskomedia sukeltaa syvälle työuupumuksen ja ihmisen työn kautta määrittyvän arvon todellisuuksiin. Oma identiteetti ja ihmisarvo joutuu koetukselle, kun elämästä katoaa tärkein määrittävä tekijä eli työ. Eeva (Eija Hammarberg) on viisikymppinen vaativiin prosesseihin ja johtotehtäviin tottunut uraohjus, joka löytää itsensä yllättäen sohvan pohjalta, kun loppuunpalaminen masennuksineen vyöryy supersuorittajan elämään, eikä vanhoihin töihin tai tapoihin ole enää paluuta.

Näkyvä romahdus kesken työpäivän ja sitä seurannut mielenterveyskuntoutujan leima sulkee ovet uusiin töihin ja saa entiset kontaktit välttelemään Eevan yhteydenottoja. Ei sillä, etteikö Eeva silti sitkeästi jatkaisi yrittämistä, vaikka hänelle mitä ystävällisimmin koetetaan kertoa, ettei hän ehkä ole vielä niin hyvin toipunut, kuin itse haluaisi ajatella.

Lopulta kuntouttavaan työpajatoimintaan mukaan joutuminen tarjoaakin nöyryyttävän rangaistuksen sijaan mahdollisuuden uudelleen brändäykseen. Niin, ja ikiomaan hikipajatoimintaan, kun yksi epäonnistunut pupu kääntää toivottomalta tuntuneen palaverin mahdollisuudeksi nousta takaisin huipulle. Yhtäkkiä Eeva onkin taas johtoasemassa ja muiden työpajalaisten tehot tapissa, kun pupuja tehdään liukuhihnalta jatkuvasti tiuhempaan tikittävää kelloa vastaan.

Visuaalisesti kiinnostava ja värikäs esitys tarjoaa voimallisimmat elämyksensä sanattoman teatterin keinoin. Pirtsakkaan ihmismuotoon lavalle tuotu Eevan alati raksuttava aktiivisuusranneke kuvaa hienosti sen ristiriidan, mitä näennäisesti rauhallisen ulkokuoren ja sisällä ylikierroksilla nakuttavan mielen välillä. Eikä sitä koneistoa pysäytä vakainkaan, ennen kuin ylikuormitus on purettu. Ei, vaikka olisi kuinka vaikea ymmärtää hidastamisen merkitys omalle hyvinvoinnille tai löytää arvoa ihmisyydelle suorittamiskeskeisyyden ulkopuolella.

Komediallinen liioittelu on vahvasti läsnä tekemisessä ja kutittelee nauruhermoja myös laulun muodossa. Loppua kohden vauhti kiihtyy todenteolla ja ruuvi kiristyy itse kunkin päässä. Lopulta kiire käy kaikille sietämättömäksi, kun muiden työpajan kuntoutujien pitäisi vain kiristää työtahtia, kun deadline lähestyy lähestymistään ja päivätahti ei riitä ylisuuren tilauksen täyttämiseen. Hoppuilu alkaa syödä kaikkien jaksamista ja uhata jokaisen kuntoutumista. Lopulta totuus on pakko myöntää.

Masennuskomedia

Ohjaus: Reetta Vehkalahti
Käsikirjoitus: Alkuperäisidea: Mari Rantasila, Kirjoitus, Jenni Toivoniemi & Kirsikka Saari, dramatisointi Minna Leino

Rooleissa:
Eija Hammarberg
Ella Inkinen
Merja Brander
Kati Pipinen
Liisamaija Mattila
Vinsentti Koivula
Teresa Kaaresmaa
Oskari Huhtanen
Merja Brander
Timo Mikkonen
Jarkko Viljanen 
Aila Korkeaoja