The Addams Family (Jyväskylän kaupunginteatteri)

The Addams Family on musikaalikomedia, jossa oudosta tulee normaalia ja normaalista outoa. Kuolema ei tässä synkeässä perheessä ole loppu, vaan erinomaisen hyvä lähtökohta. Kun Addamsin perheen tytär Wednesday (Saara Jokiaho) rakastuu, hyvin normaalin perheen poikaan, Lucas Beinekeen (Miko Petteri Jaakkola) ja päättää kutsua molempien perheet kokoon illallisen merkeissä, alkavat perheiden sisäiset liitokset natista ja pinnan alla kytevät jännitteet paljastua. Selviääkö nuori rakkaus yhdestä illallisesta Addamsien talossa?

No niin, tämän sitten sait aikaan. Äitisi riimittelee taas.

Mal Beineke

Kahden voimakastahtoisen naisen vastakkaisten intressien ristiaallokkoon jäävä isä, Gomez Addams (Paavo Honkimäki), on välillä hätää kärsimässä. Yrittäessään säilyttää tyttärensä hänelle uskoman salaisuuden joutuu Gomez salailemaan asiaa vaimoltaan Morticialta (Tytti Vänskä), mikä on heidän rehellisyyteen perustuvassa liitossaan ennenkuulumattoman törkeä loukkaus. Eikä tyttären muuttunut käytöskään juuri Morticiaa miellytä, mutta hänellä on keinonsa saada totuus selville. Sen hän todella myös aikoo tehdä.

Myöskään perheen kuopus Pugsley (Sami Ulmanen) ei erityisemmin riemuitse ajatuksesta lempikiduttajansa, siskonsa, rakastumisesta ja mahdollisesta avioitumisesta. Kuka häneen sitten enää käyttää perheen keräämiä suostutteluesineitä? Selkeimmin nuoren parin puolelle asettuu perheen setä Fester (Pekka Hiltunen), joka haluaa olla rakkauden puolella ja kutsuu muutkin mukaan samaan rintamaan. Vaan miten on Beinekejen laita, löytyykö vanhempien hillityn kuoren alta ymmärrystä rakkaudelle, jos se vie sellaiseen maailmaan, joka tuntuu itselle täysin vieraalta?

Beineken perheen saapuessa Addamsin perheen, keskellä Central Parkia sijaitsevaan, taloon käy hyvin nopeasti selväksi, että nyt ei olla enää tavallisuuden piirissä. Jos ei muuten, niin perheen verkkaisesti kulkeva ja pelkin murahduksin kommunikoiva hovimestari Lurch (Jouni Salo) kyllä tekee sen pelkällä läsnäolollaan selväksi. Mitä voimakkaammin Addamsin perheen jäsenet koettavat vaikuttaa normaaleilta ja peittää outouttaan, sitä oudommilta he vain onnistuvat vaikuttamaan. Tämä on herttaisen hieno muistutus siitä, että on parempi olla rehellisesti oma outo itsensä, kuin yrittää peitellä asiaa, sillä totuus tuli aina ilmi.

Anteeksi menin liian pitkälle ja sinne ehtii myöhemminkin.

Gomez Addams

Selkeässä ja hauskoja yksityiskohtia sisältävässä lavastuksessa ilahduttaa ajoittainen vinous, vaivattomuus tilasta toiseen siirryttäessä ja syvyysvaikutelman hyödyntäminen. Puvustuksessa on huomioitu herkullisella tavalla jokaisen hahmon ominaispiirteet ja ajallinen sekä kulttuurinen maisema, johon tarina sijoittuu. Addamsin ja Beineken perheen, etenkin vanhempien, vaatetuksen välinen kontrasti rakentaa sanattomasti tarinaa tukevan ulkokuoren, jonka taakse voi kätkeä kaikenlaista. Kontrastoinnin ohella värit ja vaatetus rakentavat yhteenkuuluvuutta hahmojen välille.

Hahmot ovat itselleni hyvin tuttuja ja rakkaita nuoruudesta (mm. tuosta TV-sarjasta), joten ihan jo pelkkä nostalgia-arvo riittäisi houkuttamaan minut tarinan äärelle. Kun sitten sen lisäksi musikaali on vielä huikean svengaava ja koukuttavan hullunkurinen elämys, ei sen parempaa tapaa viettää iltaa teatterin parissa olekaan. Tässä kaikki viihdyttävän musikaalikokemuksen elementit: musiikki saa jalan vipattamaan katsomossa sekä tukee ja rakentaa tarinaa, hahmot loistavat jokainen omalla erityisellä tavallaan ja kokonainen synkeän rakkaudellinen maailma omintakeisine logiikoineen herää henkiin.

Ihanan vinksahtanutta ja viihdyttävää musikaalikarkkia on tarjolla koko lavan leveydeltä.

The Addams Family

Teksti Marshall Brickman ja Rick Elice
Sävellys ja laulujen sanat Andrew Lippa 
Suomennos Tiina Puumalainen
Laulujen suomennos Ilpo Tiihonen
Ohjaus Jukka Keinonen (vier.)
Kapellimestari Lasse Hirvi
Lauluvalmennus Juho Eerola (vier.)
Koreografia Jouni Prittinen (vier.)
Lavastussuunnittelu Tiina Hauta-aho (vier.)
Projisoinnit Antti Rautava (vier.) ja Tiina Hauta-aho (vier.)
Pukusuunnittelu Tuovi Räisänen
Valosuunnittelu Japo Granlund
Äänisuunnittelu Mika Filpus
Kampausten ja maskeerausten suunnittelu Suvi Taipale

Rooleissa
Paavo Honkimäki, Tytti Vänskä, Saara Jokiaho, Sami Ulmanen, Pekka Hiltunen (vier.), Anneli Karppinen, Jouni Salo, Miko Petteri Jaakkola, Markus Virtanen, Anna-Maija Oka (vier.), Helmi Jonasson, Vilja Kaarento, Siina Koivunen, Siiri Kononen, Emil Pohjanen, Juuso Porras, Petja Pulkkinen, Meeri Sarjasto, Saimi Somerto ja Saara Östman.

Orkesteri
Lasse Hirvi (kapellimestari)
Matti Ekman (koskettimet)
Johannes Lintunen / Juho Kosonen (kitara)
Veli-Matti Silanterä / Jani Koskela (basso)
Hannu Leppänen / Osmo Blomqvist (rummut, lyömäsoittimet)
Markus Lajunen / Mikko Saikkonen (puupuhaltimet)
Jani Saaranen / Mikko Mikkola (trumpetti)
Heta Forstén / Kaisa Ivars (viulu)