Sofian maailma (Ryhmäteatteri)

Hennosti 90-luvulta tuoksuva, Sofian maailma avautuu katsojansa eteen värikkäänä kertomuksena filosofian historiasta. Tarina tuntuu elävän ihan omassa ajattomuuden tilassaan, tarjoten nopeasti etenevän läpileikkauksen länsimaisen filosofian historiaan. Tässä monikerroksellisessa synttärikakussa liikutaan samaan aikaan syvällä historian sivuilla ja jossain etäisesti tutulta vaikuttavassa lähimenneisyydessä. Kenties hieman tähän päiväänkin eksyen. Sama monikerroksellisuus toistuu kerronnan ohella myös lavastuksessa, jossa liikutaan konkreettisesti ja mielikuvallisesti useissa eri tasoissa.

”Mistä maailma on peräisin?”

Tarinan keskiössä on pian 15 vuotta täyttävä Sofia Amundsen (Suvi Blick) sekä hänen salaperäinen, kirjein viestivä, filosofianopettajansa, Alberto Knox (Robin Svartström). Kaikki alkaa siitä, kun eräänä päivänä Sofia postilaatikolla käydessään löytää itselleen kohdennetun kirjeen, jossa kysytään yksinkertaisen ytimekkäästi: ”Kuka sinä olet?” Kysymys, joka pintatasolla vaikuttaa helpolta vastata, mutta joka filosofian hengessä osoittautuukin yllättävän haastavaksi vastata. Kirjekurssin edetessä sanonta ”tieto lisää tuskaa” osoittautuu varsin paikkansa pitäväksi. Valitettavasti päätä ei voi enää työntää hiekkaan, kun vastaus olemassaolon perimmäisiin kysymyksiin alkaa hahmottumaan.

Mutta kuka on majuri Albert Knag (Jouni Innilä) ja miksi hänen, tyttärelleen Hildelle, lähettämiään kortteja alkaa yllättäen ilmestyä Sofian postilaatikkoon?

Lavalla nähdään päähenkilöiden ohella kirjava valikoima erilaisia filosofian historian merkkihenkilöitä kauniisti musisoivasta Sokrateesta (Jouni Innilä), hilpeästi tanssahtelevaan Erasmus Rotterdamilaiseen (Aarni Kivinen) ja rokkistarana kukkoilevaan Immanuel Kantiin (Sari Mällinen). Suuren henkilögallerian hahmoista osa käsitellään vain viitteellisesti ja ajatustensa tai kirjojensa kautta, kun taas mm. antiikin ajan suuret nimet löytävät tiensä myös omassa hahmossaan ja ajanmukaisessa asussaan lavalle. Jokaisen filosofin keskeisiä ajatuksia ruoditaan lempeästi ja hieman koetellenkin. Kenties osa suurista ajattelijoista ei ollut kaikessa ajattelussaan (mm. naisten asema ja oikeudet) niin edistyksellisiä, kuin mitä olivat filosofisissa pohdinnoissaan.

Mutta mitä George Berkeley täällä yhä tekee, eikö hänen aikansa mennyt jo?

Äänekkään ja herkästi innostuvan teinin ja hänen hieman höpsön äitinsä (Sari Mällinen) huushollissa asiat eivät enää ole ennallaan, kun filosofia astuu heidän elämäänsä. Kumpikin löytää toisistaan uusia, ennen tuntemattomia, puolia. Hajamielisestä teinistä ja kultakalansa laiskanpuoleisesta ruokkijasta kuoriutuu innokas opiskelija, ympäristön puolustaja ja periksiantamaton taistelija. Onnistuupa äitikin onnistuu yllättämään tyttärensä tiedoillaan, taidoillaan ja teoillaan.

Ilmassa on sähköä. Silti aika, joka voisi kulua iloisien syntymäpäiväjuhlien valmisteluun, on saanut synkän varjon ylleen. Kaikesta filosofisesta pohdinnasta ja olemassaolon tuskasta huolimatta elämä kulkee eteenpäin. Pienet asiat tuovat iloa silloin, kun maailma näyttää kulkevan kohti vääjäämätöntä tuhoaan.

”Tärkein tapahtuu rivien välissä.”

Sofian maailma on viehättävän mielikuvituksellinen filosofinen satu, jossa fakta ja fiktio sulautuvat sujuvasti toisiinsa. Se on tarina olemassaolon tärkeimmistä kysymyksistä, filosofiasta, perheestä ja rakkaudesta eli kaikesta siitä, mikä elämässä on oikeasti merkityksellistä. Katsojansa tarina herättää miettimään: Onko vapaata tahtoa olemassa? Voimmeko itse valita vai onko tarinamme ja jokainen valintamme etukäteen saneltu?

”Mietitkö kuolinvuoteellasi kuka sinua rakastaa vai kolmion kulmien summaa?”

Sofian maailma

Alkuperäinen teos – Jostein Gaarder
Dramatisointi ja ohjaus – Johanna Freundlich
Lavastus – Janne Siltavuori
Pukusuunnittelu – Ninja Pasanen
Äänisuunnittelu – Jussi Kärkkäinen
Valosuunnittelu – Ville Mäkelä
Maskeeraussuunnittelu – Tiina Winter

Rooleissa

Suvi Blick – Sofia Amundsen
Robin Svartström – Alberto Knox
Jouni Innilä – Majuri Albert Knag, Sokrates, Tuomas Akvinolainen, John Locke
Sari Mällinen – Helene Amundsen, Aristoteles, Hildegard Bingeniläinen, Immanuel Kant
Aarni Kivinen – Empedokles, Platon, Arasmus Rotterdamilainen, Baruch Spinoza, George Berkeley, Sähköasentaja

Ääninäyttelijät

Meri Nenonen, Jussi Kärkkäinen ja Jessica Salo

Avustajat

Antti Heinonen, Aarni Auvinen, Hilla Kivinen, Liina Sivonen, Aimo Svartström ja Vihtori Vierikko