Kohtuuttomia reaktioita – roolivaatteet

Kuten varmaan kaikki, olen lapsena leikkinyt pukuleikkejä. Pukenut päälle vanhempien kaappien aarteita tai hassuja asuja. Silloin se on ollut leikkiä, hauskaa, oma valinta.

Tänään seisoin klovneria-kurssilla muiden opiskelijoiden kanssa valitsemassa vaatteita. Toki osa vaatteista on minulle liian pieniä, mutta se ei varsinaisesti ole se ongelma. Sovitan muutamaa vaatetta ja minua alkaa ahdistaa. Ei vaatteen koko, vaan se, että minulla on ylläni ”roolivaate”.

Kokeilen mekkoa, jota olen käyttänyt monta kertaa ja tunnen oloni vääräksi. Tekee mieli repiä mekon mukana oma nahka päältä, koska se olen minä, joka olen väärä, ei vaate. Vaate kenen tahansa muun päällä on ok. Minä en ole. Minussa on jotain niin väärää, että panikoin.

Ymmärrän kyllä, että jotain on pakko pukea. Ymmärrän, että opettaja yrittää auttaa. Ymmärrän, mutten pysty käsittelemään. Kiukuttelen kuin pikkulapsi, koska en halua enää yhtään teeskentelyn kerrosta päälleni. Olen ydintäni myöten feikki. Minä olen teeskentelijä, joka ei saa naamiota irti kasvoiltaan, koska se on luutunut paikoilleen.

En pysty hengittämään. Ahdistaa. En halua. Sovitan vaatteita. Nämä. Ihan sama. Oma keho tuntuu vieraalta. Ihan sama. Vaate, kuin vaate. Kaikki tuntuu vieraalta ja väärältä. Vaate, jonka puen, on ontto sisältä, sillä minua ei ole. Harha paljastuu, kun konkreettinen maailma kietoutuu sen ympärille. Minua ei ole. On vain kuori ja sillä nämä vaatteet.

Ehkä sieltä sitten löytyy klovni. En tiedä. Ahdistaa. Tulee tauko. Lähden ulos. Kirjoitan. Ei helpota. Pohdin pakenemista. Jos palaan, joudun hyväksymään sen vierauden, oman teeskentelyni syvyyden.

Palaan. En voi enää juostakaan. Itsepähän halusin yrittää vielä, vaikka arvasin, että ahdistaa.

Toivotan itselleni onnea, sillä sitä itseni kanssa tarvitsen.