Karvas pala – Ennakko (Tampereen Työväen Teatteri)

David Mamet’n näytelmä Karvas pala (Bitter Wheat) on sysimustaa komediaa elokuva-alan kuvitteellisten ja korruptunoituneiden kulissien takaa, jossa Barney Fein (Aimo Räsänen) pitää kaikkia lankoja käsissään. Aimo Räsäsen pieteetillä luoma voimallinen tulkinta tuosta hahmosta on fiktion maailmassa nautittava kuvaus ytimeltään täysin piittaamattoman ja mädän sekä opportunistisen ihmisen toiminnasta. Barney on vaikutusvaltainen narsisti, jonka ego ei kestä pienintäkään torjuntaa tai vastoinkäymistä romahtamatta. Tuo limainen ihmissuikero kohtelee muita, miten lystää, eikä millään muulla kuin omalla edulla ole mitään arvoa. Barney on kuitenkin omasta mielestään aina oikeassa ja hänen vaatimuksensa ovat vain oikeutettuja. Eikä häntä, omasta mielestään, kukaan nainen torjuisi, jollei hän olisi niin lihava. Näin ollen Barneyn kannalta (kauniit) naiset ovat vain julmia torjuessaan hänen toiveensa pienestä inhimillisestä lämmöstä, sillä keskivartalolihavuutta vikaahan hänessä ei ole. Oman käytöksensä vastenmielisyydelle ja loukkaavuudelle hän on täysin sokea, sillä hänhän vain ottaa sen, mikä hänelle kuuluukin. Ja hänellehän kuuluu ihan kaikki, mitä hän sattuu haluamaan, ihmisetkin. Ihan riippumatta siitä, mitä mieltä toinen ihminen on häneen kohdistetusta yksipuolisesta tahdonvoimasta, niin Barney aikoo saada haluamansa keinoja kaihtamatta. Voiko tällainen käytös jatkua loputtomiin ilman, että kukaan välittää tai puuttuu asiaan? Saako paha palkkansa aina mojovan bonuksen kera vai tarjoillaanko hänelle oikeudenmukaisuuden karvasta kalkkia?

Ajatuksia herättävä ja karu näytelmä, jonka kauniisti asetellut kulissit sortuvat nopeasti ja melkoisella rytinällä. Tämä on ytimeltään yhden miehen show, sillä se on kuvaus henkilöityvästä vallan väärinkäytöstä ja pahuudestakin. Valitettavasti pahiksia ei kuitenkaan ole ilman uhreja tai ihmisiä, jotka mahdollistavat hänen sikailunsa. Näin ollen jokainen hahmo tuo oman isomman tai pienemmän palansa tämän kieroutuneen pelin näyttämölle ja toimii peilinä päähenkilön toiminnalle. Tämä ei ole katsojalleen helppo näytelmä, sillä se tekee asiat todella näkyviksi ja pakottaa ajattelemaan. Aiheiltaan esitys on edelleen valitettavan ajankohtainen, sillä vaikka väärinkäytöksiä on paljastunut ja niistä on joutunut ihmisiä myös vastuuseen, niin eihän se tarkoita, että systeemi olisi välttämättä parantunut. Yhden yleisesti pahaksi tuomitun yksilön jättämä tyhjä tila täyttyy toisella. Sama valtapeli jatkuu, mikäli rakenteet, joiden taakse tämän kaltaiset väärinkäytökset piiloutuvat, eivät muutu. Saako rikoksen uhri aidosti oikeutta vai menettääkö hän julkisessa oikeusprosessissa kaiken?

Karvas pala on nimensä veroinen näytelmä, joka nostaa häpeilemättä ja karuja yksityikohtia kaihtamatta vaikeita asioita katsojan tietoisuuteen. Hiljainen hyväksyntä ja silmien ummistaminen asioilta ovat myös valintoja.

Karvas pala

Tekijät ja näyttelijät

Käsikirjoitus David Mamet
Suomennos Michael Baran
Ohjaus Milko Lehto
Lavastussuunnittelu Janne Siltavuori
Pukusuunnittelu Paula Varis
Valosuunnittelu TJ Mäkinen
Äänisuunnittelu Niklas Vainio

Rooleissa
Aimo Räsänen
Yuko Takeda
Suvi-Sini Peltola
Jari Ahola
Janne Kallioniemi
Tommi Raitolehto
Joes Teka