39 askelta – Ennakko (Jyväskylän Huoneteatteri)

39 askelta toivottaa tutuin sävelin katsojan tervetulleeksi vuoden 1935 Britanniaan, jossa kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää. Eräänä iltana teatterissa tapahtuu välikohtaus, jonka myötä tarinan päähenkilö, naisten suhteen hieman havainnointirajoitteinen, Richard Hannay (Aki Reinikainen) kohtaa kohtalokkaan naisen, Annabella Smithin (Reetta Simonov). Annabella paljastaa yhteisen illan aikana asioita, joita Richardin ei ehkä oman turvallisuutensa vuoksi olisi kannattanut tietoonsa koskaan saada. Tämä yllättävän dramaattinen kohtaaminen päättyy murhaan Richardin asunnossa sekä pakomatkaan lain, ja muutamalta muultakin, haparoivalta kouralta. Äkkiarvaamatta Richard päätyy keskelle vakoojajännäriä, josta ei vauhdikkaita ja omalaatuisen humoristisia käänteitä tai tyyppejä puutu. Neljän näyttelijän voimin lavalle loihditaan yli 40 erilaista värikästä tyyppiä, joilla on pienempi tai suurempi vaikutus tarinan kulkuun ja yleisön nauruhermoihin. Omalaatuisimman sisääntulon palkinnon ehdottamasti voittaisi professori Jordan (Marjut Matala), jonka saapuminen tai poistuminen ei taatusti jää huomaamatta. Ennakossa tämä hahmo sai vielä ylimääräisen humoristisen lisäbonuksen kurittomien tekoviiksiensä vaelluksesta. Toinen hämmentävän hurmaava viiksiveikko on Mr Muisti (Pasi Ikonen), joka hämmästyttää kaikkia uskomattomalla kyvyllään kertoa vastauksia kysymyksiin ulkomuistista.

39 askelta on ihanan absurdin humoristinen ja ajoittaisessa minimalistisessa kökköydessään ihan loistava. Esitys on mainio yhdistelmä jäykän brittiläistä huumoria ja improvisaation räjähtävää arvaamattomuutta. Oli hirvittävän viihdyttävää seurata esimerkiksi junassa, lentokoneessa ja synkeällä suolla tapahtuvia hetkiä, joissa samaan aikaan osaa odottaa asioita tapahtuvaksi ja silti yllättyy tavasta, jolla ne on toteutettu. Kökköyden estetiikan vastapainona toimivat upeasti erilaiset todella hiotun näköiset kuvat lavalla. Erityisesti silmää viehättivät Richardin kodin, hotellin respan ja professorin talon lavastukset, joissa pienillä yksityiskohdilla syntyy kokonainen maisema. On aina hienoa nähdä, miten vähäisellä määrällä liikuteltavia ja monipuolisesti yhdisteltävissä olevia elementtejä, voidaan luoda todella vaikuttavia kuvia, joihin tarkkaan mietitty valaistus tuo oman synkeän sävynsä. Koskaan ei tiedä, mistä ja milloin joku yllättävä hahmo parrasvaloihin putkahtaa.

39 askelta on hallitun anarkistinen ja sopivan kuiva brittiläinen sekametelisoppa, jonka nauttimista katsoja ei tule katumaan.

39 Askelta

John Buchanin kirjan (1915) ja Alfred Hitchcockin elokuvan (1935) mukaan sovitus Patrick Barlow (2007).

Alkuperäisidea Nobby Dimon ja Simon Corble.
Suomennos Timo Mikkola
Ohjaus Jani Ahonen
Puvustus Tanja Tarkiainen
Valosuunnittelu Roope Jormakka
Äänisuunnittelu Anna Hänninen
Lavastus Marjo Riuttanen ja Toni S. Halonen
Tarpeisto Marjo Riuttanen ja Tanja Tarkiainen
Tekniikan ajo Essi Seeskorpi ja Aatu Pirkkalainen
Graafinen suunnittelu Christina Noukkala
Tuottaja Sanna Jylänki

Rooleissa
Marjut Matala
Pasi Ikonen
Aki Reinikainen
Reetta Simonov