Laulava hoitaja (J+J Teatteri / Harrastajateatterikesä 2019)

Laulava hoitaja on oikeastaan tarina juuri siitä, mitä nimi lupaakin. Vanhusten palveluasumisyksikössä työskentelevä laulava lähihoitaja Mari (Marjut Manninen) on löytänyt itselleen toimivat keinot saada yhteys, jopa pitkälle edennyt muistisairautta sairastaviin asukkaisiin. Tanssia, laulua ja hyväksyntää riittää, kunhan vaan olisi aikaa tehdä työtä niin kuin tahtoisi, mutta aina ei ole. Joskus on kaaosta ja kaikki kaatuu kerralla niskaan. Joskus taas on hyvin seesteistä ja on aikaa laulaa ja silitellä tai katsella ikkunasta ja muistella menneitä, kuin ne tapahtuisivat juuri nyt ja niinhän ne tavallaan tapahtuvatkin. Muistinsa viimeisellä raidalla oleville asukkaille tärkeää on se, että joku hyväksyy sen heidän todellisuutensa ja on läsnä siinä hetken. Aina se ei vaan hektisen arjen koittaessa onnistu ja kaikki eivät sitä pysty tarjoamaan. Kysymys on, miten pitkälle antaa itsensä kiintyä elämänsä ehtoopuolella oleviin asukkaisiin, kun tiedossa on, että kukaan heistä ei täältä enää elävänä poistu. Toinen kiintyy ehkä vähän liikaa ja toinen ei yhtään, koska suhtautuu työhön työnä, eikä anna itsensä kiintyä. Se voi olla tarpeellinen rajanveto sen suhteen, mitä jaksaa ja miten paljon haluaa itsestään antaa työlleen. Marin tapauksessa se on ehkä vähän liikaa, mutta toisaalta mikäpä häntä yksinasuvaa ihmistä kotona odottaisi? Miksi siis olisi mikään kiire?

Näytelmässä on hienosti koottu sekä ihmisläheisen työn ilonhetkiä että niitä raskaampia hetkiä. Rooleja riittää, kun yhdelle asukkaalle hoitaja on äiti, toiselle vaimo ja yhden asukkaan omaiselle käytännössä nyrkkeilysäkki, johon purkaa oma paha olo. Palveluasumisyksikön asukkaat ovat värikäs ja koskettava joukko erilaisia yksilöitä. Aivan sydäntäsärkevää on seurata, miten lohduttomaksi ja levottomaksi yksi asukkaista tulee joka kerta, kun pehmokoira Musti katoaa kainalosta. Toisaalta myös se helpotus siitä, kun koira taas löytyy on joka kerta yhtä suuri. Ihanin hetki tämän käytävillä hortoilevan hahmon kohdalla oli, kun hoitajien sijaan yksi asukkaista auttaa saattamaan Mustin ja omistajansa yhteen. Siinä hirveän kauniilla tavalla yhdistyy kaksi tarinaa, jossa kaksi käytävillä eri syistä vaeltelevaa hahmoa löytää toisensa. Sitä lähentymistä ja yhteyden löytämistä toiseen ihmiseen tässä näytelmässä tapahtuu monella tasolla. Eikä vähiten päähenkilölle, joka yhtäkkiä huomaa olevansa vaarassa rakastua paikalle saapuvaan entiseen sydänkirurgiin. Yllättävä yhteys löytyy laulusta ja asennoitumisesta muistisairaiden hoitoon. Vaan riittääkö rakkautta, kun elämä ei sujukaan ilman yllätyksiä ja loppu on lähellä?

Oli ihana päästä pienelle visiitille tähän yhteisöön ja elää mukana sen iloissa ja suruissa. Tärkeä aihe, josta oli luotu kauniilla tavalla haikean keveä kokonaisuus. En tiedä miksi, mutta vollasin ihan täysillä Beatlesin Help-biisin tahtiin. Nautin ihan valtavasti.

Laulava hoitaja

Kirjoitus ja ohjaus
Risto Hakola

Rooleissa
Marjut Manninen, Saara Koskinen, Jouni Leppikorpi, Kaisa Rantala, Teija Sneck, Miia-Maria Könkkölä, Aija Heino, Seppo Väänänen, Pentti Ilomäki, Pentti Ruukki ja Tani Lindroos.