Ens lite lung i huset 16.2.2019 (Lilla Teatern / Helsingin Kaupunginteatteri)

’Oispa hetki aikaa nauttia omassa rauhassa hyvästä musiikista’. Farssi Ens lite lung i huset on hyvin tavanomaisista ja arkisista lähtökohdista loputtomaksi uusien mutkien taipaleeksi kääntyvä värikäs iloittelu. Kauan ja hartaasti etsimänsä LP-levyn ”Me, Myself and I” löytänyt Marcus (Max Forsman) haluaisi vaan päästä kuuntelemaan levyään rauhassa, mutta jatkuvasti ilmestyy uusia ongelmia, jotka vaativat huomiota ja tuntuvat vievän vaan kauemmas alkuperäisestä tavoitteesta. Tässä yhden perheen kokoisessa katastrofissa kaikki kulissit kaatuvat niskaan, vaikka se ei ehkä kaikille ihan selväksi käykään. Aina jokin häiritsee rauhaa olipa se sitten työhuone remonttia tekevä toistaitoinen timpuri (Fabian Silén) tai oma lapsi (Wilhelm Enckell), jonka kanssa musiikkimaut tai ajatusmaailmat eivät välttämättä käy ihan saumattomasti yhteen. Ovet käyvät tiuhaan tahtiin tuoden lavalle melkoisen värikästä sakkia, kuten sen yhden oudon naapurin (Sixten Lundberg), joka ei vaan älyä lähteä, vaikka kuinka vihjailisi.

Puvustuksesta voisi mainita sen miten ilahduttavalla tavalla tarinan keskeisten hahmojen asut on värikoordinoitu. Siinä on jotain todella miellyttävää, miten jokainen hahmo on saanut oman värinsä, jolloin lavalla on kauniin harmoninen ja värikäs hahmogalleria. Vauhdikkaan tarinan kulisseina toimiva modernin rauhallinen kotimiljöö tarjoilee tarpeelliset elementit ja jättää runsaasti tilaa hahmojen edesottamuksille.

Ens lite lung i huset on kohti vääjäämätöntä päämäärää vauhdilla ja väärinkäsityksiä säästelemättä päätyvä farssi, jossa jokainen saa oikeastaan sen mitä tilasikin, vaikka ei ehkä juuri siinä muodossa kuin toivoi. Sitä selviteltäessä, hiljenevätkö perheidyllin savuavien raunioiden lieskat riittävän pitkäksi aikaa, jotta ehtisi kuunnella jazzia, kannattaa katsojan ottaa mukava asento ja vaan nauttia matkasta.

ENS LITE LUGN I HUSET

Inspirerad av “Otherwise Engaged” av Simon Gray

REGI Jaakko Saariluoma
SCENOGRAFI Antti Mattila
LJUS Paavo Kykkänen
LJUD Antero Mansikka
MASK OCH PERUK Maija Sillanpää
DRÄKTER Maria Rosenqvist
ÖVERSÄTTNING Gunilla Hemming
DRAMATURGI Marina Meinander

Aktörer

Pia Runnakko
ELSA
Max Forsman
MARCUS
Sixten Lundberg
PAVEL
Åsa Wallenius
THERESE
Wilhelm Enckell
SEBASTIAN
Robert Enckell
PAUL
Fabian Silén
LEO