Spiraali 22.2.2019 (Tampereen Teatteri)

Spiraali on hypnoottinen tarina matkasta mieleen ja entisiin elämiin magian keinoin. Mitä, jos olemmekin jo tavanneet uuden tuttavuuden entisessä elämässä, mutta tarina jäi jotenkin kesken, mutta siksi toinen tuntuu jo tavattaessa niin tutulta? Montako elämää vaatii saada kahden toisiaan kohti hakeutuvan sielun tarina kohdalleen? Mitä, jos mitään tällaista ei ole olemassa, vaan se on kaikki vaan pitkälle treenattu taikatemppu yleisön viihdyttämiseksi? Spiraali on tarina ajasta, joka ei ole puhtaasti lineaarista, vaan kaareutuu yli yhden elämän kaaren ja tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa mielen syövereihin, siihen mitä on ollut ennen kuin nykyinen elämä alkoi. Se uskooko mihinkään tällaiseen ei ole olennaista. Olennaista on se, että antaa illuusiolle ja taialle tilaa mielessään, on valmis näkemään sellaista, mitä järki ei täysin voi selittää. Kyllähän ihmiset tietävät, että taikatemput ovat vain temppuja, joita esiintyjä on harjoitellut, mutta silti voimme haltioitua upeasti toteutusta illuusiosta, kuin se olisi todellista taikuutta. Se, että jokin ”vain” temppu, ei poista vähäisintäkään pisaraa siitä maagisesta kokemuksesta, jonka tuo temppu voi tarjota. Siihen illuusioiden maailmaan Spiraali hyvin vahvasti tukeutuu. Alusta saakka lähdetään rakentamaan yleisön kanssa yhteistä taikuuden kokemusta ja maailmaa, jossa tuo illuusio on täysin totta.

Spiraalin tarina on kuin rakkaus itse, jotain mikä vaikuttaa muiden esittämänä pelkältä värikkäältä tempulta, jolle on täysin looginen selitys. No oikeammin, sille on selitys, joka tuntuu loogiselta vain siihen saakka kunnes se iskee omalle kohdalle. Sitten tajuaa rationalisointinsa olleen ihan pielessä. Se on jotain, mitä ei ihan täysin pysty selittämään, vaikka sen pystyy tuntemaan jokaisessa solussaan ja kaikilla aisteillaan. Tarinan keskelle tempaistu toisiaan ennalta tuntematon pari pääsee kohtaamaan monta ihmeellistä asiaa, mutta mikä on totta ja mikä vain osa temppua. Tässä taianomaisessa karnevaalissa kulissit kiiltävät, mutta pinnan alla maailma on paljon synkempi. Ville Majamaan esittämä MC johdattelee katsojan ja tarinan päähenkilöt taianomaiselle matkalle, jonka jälkeen mikään ei ole enää entisensä. Tämä maailma täydentyy upeasti hämyisten maisemien sekä hahmojen ja estradin kirkkaiden valojen välisessä vuoropuhelussa. Valo ja varjot koskettavat jokaista elämää jättäen jälkensä niihin.

Mystisen viipyilevä ilma kutsuu mukaan leikkiin, joka ei ehkä olekaan pelkkää leikkiä. Yksi ilahduttavimmista yksilösuorituksista oli tarinan sirkuskarhu, jonka rikas liikekieli välittää niin paljon tunnetta täysin ilman sanoja. Se yhteinen leikki ja toisaalta luopumisen tuska on aivan hypnoottista seurattavaa. Muutoinkin esityksessä on todella vahva tanssillinen ja musiikillinen voima, joka houkuttaa syväsukellukselle ihmiseen ja mahdollisuuksien maailmaan.

Spiraali on magiikkaan verhotun historian höystämää mielikuvakarkkia tarjoiltuna mystisellä lisämausteella.

Spiraali

 

Työryhmä
Käsikirjoitus ja ohjaus Marika Vapaavuori
Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu ja kampaukset Jonna Lindström
Valosuunnittelu Mika Hiltunen
Videosuunnittelu Heikki Järvinen
Koreografia Miika Riekkinen
Äänisuunnittelu Jan-Mikael Träskelin
Musiikin suunnittelu ja toteutus Aleksi Laukkonen (TAMK Musiikki)
Taikakonsultti Jose Ahonen
Ohjaajan assistentti Anna Rantanen (TAMK Musiikki)
Orkesteri Samuel Arola, Allan Castellanos, Aleksi Laukkonen (TAMK Musiikki)

Rooleissa
Ville Majamaa
Jarno Hyökyvaara
Heikki Järvinen
sekä TAMK Musiikin koulutuksen ja Tampereen konservatorion opiskelijat:
Anni Honkanen
Harry Laine
Roosa Lehtinen
Moona Lehtola
Leea Lepistö
Ninni Niemikunnas
Ella Numminen
Iina Nurminen
Samuli Pajunen
Inka Pohjonen
Maria Rantalankila
Meeri Uusi-Äijö