Pässi (Tampereen Työväen Teatteri)

Pässi on fantastisen realistisessa ympäristössään avautuva tarina, jonka alateksti puhuu kovempaa kuin sanat. Kolmoisroolin Tinjana Damirina ja Jokke-pässinä tekevä Auvo Vihro on aivan upean muuntautumiskykyinen näyttelijä. Kolme roolia, kolme hahmoa, joista jokainen on mitä suurimmassa määrin toisten armoilla. Pikkutyttö Tinja herää pinkkeine reppuineen henkiin ja valottaa omalla pikkuvanhalla tyylillään, sitä pienen tytön sisäisen maailman ristiriitaisuutta. On koskettavaa ja hieman ahdistavaakin seurata Tinjan täysin loogisia pohdintoja siitä, ettei hän saa olla taakka kenellekään. Pienen lapsen tarve tulla nähdyksi ja kohdatuksi katoaa uusioperheen arjen kiireeseen ja kaaokseen. Pässi sen sijaan on yllättävänkin syvällinen omalla hieman karkeammalla tavallaan. Ulkopuolisena tarkkailijana hän näkee paljon, mutta ilman kieltä hän ei voi havaintojaan kommunikoida. Damirissa taas on hienoa vaikeiden olosuhteiden keskellä olevan ihmisen haurautta ja voimaa. Pienet ilot löytyvät ajoittain jostain kärsimyksen keskeltäkin. Harmi vain, että elämä ei ole lempeä tässä tarinassa oikein kenellekään. Miten moni asia olisikaan voitu välttää toimimalla aiemmin. Tekemällä näkymättömät näkyviksi ennen kuin he katoavat otteestamme kokonaan. Mutta eihän se niin mene maailmassa, jossa ihminen voi kadota järjestelmään, joka ei ole inhimillinen. Olemme vain sarja numeroita, jonka elämästä ja kuolemasta päättävät toiset voimat. Itse voimme vain elää annetuissa olosuhteissa, mutta emme voi niihin vaikuttaa.

Tässä melankolisen kaaoottisessa maailmassa on kuitenkin myös valoa ja lämpöä. Hellän (Tuire Salenius) ja Anitan (Miia Selin) talossa voi olla vetoisaa ja vuotava katto, mutta on siellä myös paljon välittämistä ja huolenpitoa. Yritystä olla parempi ja lempeämpi, vaikka joskus näkökenttä kapenee niin, ettei näe sitä mikä on koko ajan ollut silmien edessä näkyvissä. Miten usein se elämässä meneekin niin, että havahdumme näkemään vasta, kun jokin pakottaa tekemään niin. Sitä ennen suljemme silmämme, koska emme oikeastaan välttämättä edes halua nähdä, vaan oma turvaisa fiktiomme riittää meille. Hellän ja Anitan taloon vauhdikkaasti saapuvat remonttimiehet Leksa (Aimo Räsänen) ja Hebu (Tommi Raitolehto) ovat omanlaisensa parivaljakko, josta miettii miksi nämä kaksi alunperinkään ovat yhteen päätyneet. Omalla oudolla tavallaan he täydentävät toisiaan ja lopulta kaikki kattomateriaaleja myöten näyttää asettuvan paikoilleen. Ehkä hieman viekkaudella käynnistynyt kattoremontti lopulta yhdistää tämän sekalaisen seurakunnan samaan paikkaan ja pian ollaankin jo syväsukelluksella ihmisyyden ytimeen. Jokaisella on ääni, mutta ketä oikeasti kuunnellaan?

Pässi

Tekijät

Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola
Lavastus Hannu Lindholm
Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen
Valosuunnittelu TJ Mäkinen
Äänisuunnittelu Kyösti Kallio

Näyttelijät

Tuire Salenius – Hellä Puska (os. Ailio)
Miia Selin  – Anita Ailio
Aimo Räsänen – Leksa Hiironen
Tommi Raitolehto – Hebu Kaseva
Auvo Vihro – Tinja Kaseva, Damir Salman, Jokke-pässi
Samuli Muje – Mäntylä