Kovaa kyytiä 22.9.2018 (Jyväskylän Kaupunginteatteri)

Lyyli Kiisseli (Anneli Karppinen) on miehensä omaishoitaja ja todella yksinäinen ihminen. Siitä yksinäisyydestä syntyy tämän kuvitetun kuunnelman ääniraita, jossa hieman ehkä normaalia tajunnanvirtaa selkeämmässä muodossa tuodaan esiin hänen ajatuksensa. Rakkautta ja hyvää elämää on ollut ja nyt olosuhteet vain ovat johtaneet siihen, että päähenkilömme käy taistelua omaa sekoamistaan vastaan. Vastuu ja univelat painavat. Yksinäisyys ahdistaa ja omia ajatuksiaan ei pääse mihinkään pakoon. Papiljotein huolellisesti kiharretut hiukset jäävät vaille ihailijaa, kun seurana on ainoastaan vuoteeseen ja sairauteensa kadonnut puoliso. Parisuhde on muuttunut hoitosuhteeksi ja arki on peruuttamattomasti muuttunut. Lähipiiristä ei avun tarjoajia ole uupuneelle omaishoitajalle liiemmin ilmaantunut.

Tämä on hirvittävän aito ja konstailematon tarina ihmisestä, jolla on oikeasti ollut asiat hyvin ja elämä on ollut hyvää. Lähtökohtaisesti siis hän on ollut tyytyväinen. Se on ihanaa seurata sellaisen hahmon tarinaa, jolla ei ole kaikki koko ajan huonosti. Nyt on vaikeaa, kun väsyttää ja uupumus uhkaa nurkan takana, mutta on kuitenkin paljon hyviä muistoja ja ihania asioita. Asunnosta ja omista ajatuksista vaan on tullut tietyllä tapaa vankila, mutta sekään ei ole loputtoman lohduton tilanne. Vaikka samalla alkaa olla väsynyt siihen hoitotyöhön, niin silti haluaa sille toiselle ihmiselle edelleen hyvää. Eihän ne sulje toisiaan pois. Voi olla niin väsynyt, että sekunnin murto-osan ajan ajattelee jotain lopullista ratkaisua ja silti välittää niin paljon, ettei ikinä tekisi sitä. Se on tässä kiintoisaa, että nimenomaan päästään ajatusten puolelle. Niihin synkempiin mietteisiin, mitä ei ääneen sanota, mutta joita moni väsymyksen kourissa itseään pystyssä pitävä ihminen ajattelee toisista ja itsestään.

Tämä oli varsin viehättävä kuunnelman henkiin herätys. Tästä voisi nauttia ihan hyvin silmät kiinnikin, mutta vielä enemmän saa, kun nauttii kaikin aistein.

Kovaa kyytiä

Omaishoitaja Lyyli Kiisselin ajatusten karu selli

Teksti Jouni Inkala
Sovitus ja ohjaus Anneli Karppinen
Visualisointi Karmo Mende, Anneli Karppinen ja Tuovi Räisänen
Valosuunnittelu sekä video ja ääniajot Asko Konttinen
Tekninen toteutus ja äänitys Ari Lampinen
Kampaukset ja maskeeraus Suvi Taipale
Näyttämömestari Pasi Leinonen
Järjestäjä, kuiskaaja ja tarpeistonhoito Matti Salmela
Pukija Tiina Torro

Rooleissa
Lyyli Kiisseli, omaishoitaja Anneli Karppinen
mies Pekka Hiltunen