Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti (Helsingin Kaupunginteatteri)

Oi oi tämähän ihan mahtava värin ja hölmöyden ilotulitus. Aivan puhdasta lapsenomaista iloa toivat koreografian pienet toistuvat elementit. Kaksi lavan ympäri todella vakavissaan ja harkituin liikkein tanssivaa tyyppiä vaan aiheutti ihmeellistä lapsenomaista kikatusta. Tämä on silkkaa luovaa hulluuttaa tai neroutta tai molempia. Koreografia ja lavalla olevan muusikon yhteistyössä syntyi todella jännä maailma, jossa nämä kuvitteelliset välillä oman kuvitteellisuutensa hyvinkin tarkkaan tiedostavat hahmot liikkuivat. Luonnollisesti tässä tekstissä ja esityksess on paljon Brechtiläisen teatterityylisuunnan elementtejä nähtävissä. Näyttämöhenkilöstön läsnäoloa lavalla ei salailla. Näyttelijä voi puhua suoraan yleisölle ja rikkoa sen kuvitteellisen neljännen seinän ihan vapaasti. Lavastus paljastaa teatterirakennuksen piirteet, eikä pyri salaamaan sitä, että tässä on vaan kulissit. Ei luoda mitään omaa teatterin taikamaailmaansa, johon uppoutua, vaan oikea maailma on koko ajan läsnä ja näkyvissä. Se ei tarkoita sitä etteikö tarinan imu veisi mukanaan, mutta koko ajan tietoinen siitä että katsoo teatteriesitystä. Joutsen ja muut eläimet ja rekvisiitat ovat selkeästi rekvisiittaa, mikä tehdään tosi näkyväksi katsojalle. Autoilukohtaukset ovat todella herkullista seurattavaa. Ihan puhdasta aivokarkkia.

Onhan tässä tarinassa toki synkkä inhimillinen pohjavireensä, mitä ei sovi unohtaa. Puntilan isäntä (Pertti Sveholm) ei kohtele hyvin ketään ja ryypätessä annetut lupaukset unohtuvat heti pään selvettyä. Ihmisillä ei juuri arvoa ole hänen silmissään, vaan riippuu ihan mielentilasta miten heitä kohdellaan. Suuret lupaukset palkollisille haihtuvat ilmaan yhtä nopeasti kuin ne on annettukin. Tytärensäkin hän on valmis antamaan puolisoksi kelle nyt sillä hetkellä sattuu huvittamaan. Onneksi sentään pullaa riittää, eikä kahvissa tai muissa juomissa pihistellä. Hykerryttävä ja häkellyttävä modernisoitu teatterielämys, johon kannattaa tulla avoimin mielin. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka päätyisi illan edetessä itse Puntilaan emännäksi.

Bertolt Brecht ja Hella Wuolijoki

Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti

TEKIJÄT
Laura Alajääski
Helena Haaranen
Juha Jokela
Kirsi Karlenius
Jyrki Kasper
Kai Lähdesmäki
Kari Mattila
Unto Nuora
Mikko Paloniemi
Antti Peltola
Raili Raitala
Anna-Riikka Rajanen
Matti Olavi Ranin
Sanna Saarijärvi
Eero Saarinen
Pertti Sveholm
Antti Timonen
Kaisa Torkkel
Leenamari Unho

MUUSIKKO
Arttu Takalo
MUUSIKKO (VARALLA)
Mongo Aaltonen

OHJAUS
Kari Heiskanen
SUOMENNOS
Elvi Sinervo
ALKUPERÄISMUSIIKKI
Arttu Takalo
KOREOGRAFIA
Johanna Elovaara
LAVASTUS
Markku Hakuri
PUVUT
Tiina Kaukanen
VALOSUUNNITTELU
Mika Ijäs
ÄÄNISUUNNITTELU
Eradj Nazimov
NAAMIOINTI JA KAMPAUKSET
Maija Sillanpää