Rent-Musikaali 29.4.2018 (Suomalainen musiikkikampus)

Tämä teksti jäi valitettavasti keväällä muun draaman ja kiireiden vuoksi viimeistelemättä, mutta hyvitetään nyt menneet synnit.

Jyväskylässä toimivan Suomalaisen musiikkikampuksen kevään opiskelijamusikaali Rent kutsui kurkistukselle suomennetun suurkaupungin sykkeeseen. Rock soi ja aiheissa uidaan todella syvissä vesissä huumeiden ja parantumattomien sairauksien ajassa kaupungissa, joka ei nuku. AIDS on vahvasti esillä tässä rockmusikaalissa, jossa ei suurkaupungin elämän nurjia puolia piilotella tai kiillotella tippaakaan. Gradian ja JAMK:n opiskelijoiden tähdittämä musikaali on vaikuttava kokoelma hahmoja, joiden elämät linkittyvät enkelin johdatuksella toisiinsa. Tarina musikaalin pohjalla on lopulta melkoisen synkkä, vaikkakin toiveikas. Vaikeita asioita on käsitelty musikaalissa kepeästi, mutta kuitenkin tosissaan ja elämän varjojen näyttämistä välttelemättä. Slummeissa ei ole siistiä, eikä elämä ole koko ajan helppoa, mutta silti siinä voi olla paljon hyvyyttä ja onneakin. Ystävä voi olla tuki ja turva yhtenä hetkenä, mutta toisena uhka ja este onnelle. Pääseepähän rakkauskin hiipimään elämään, kun sitä vähiten odottaa.

Musikaalin keskushenkilöiden elämät kietoutuvat tiukasti toisiinsa ja odottamattomista ystävyksistä tulee todella tiivis oma pieni kollektiivinsa, joka kohtaa maailman karummat ja herkemmät puolet yhdessä. Rakkaus ei ole yksiselitteistä, eikä helppoa, mutta sitä on. Pääosaporukan ytimessä hääräilee rakkauden enkeli, joka sitoo epätodennäköisten ystävysten elämänlankoja yhteen. Sattuma tai johdatus, mihin ikinä haluaa uskoa tuo yhteen tulitikkuja lainaavan tytön ja lauluntekijän, joiden elämät muuttuvat tuon kohtaamisen myötä lopulta täysin tunnistamattomiksi. Laulut tässä musikaalissa ovat todella vahvoja. Musiikki kuljettaa tunteesta toiseen, kaupungin pimeästä valoihin ja takaisin. Rent on kiinnostava yhdistelmä hyvin perinteistä musikaalikerrontaa, epätodennäköistä rakkautta ja musiikkia joka herättää jokaisen solun ruususen unestaan. Rakkaus on samalla haurasta ja kaunista, mutta myös likaista ja sekavaa. Suorinta tietä taivaaseen ei ole tarjolla, mutta ehkä maanpäällinen elämä kaikkine solmuineen onkin se, minkä puolesta kannattaa taistella. Vaikka liikutaan yksilötasollakin, on tämä ennen kaikkea ensemble teos, jossa jokainen osa on tärkeä osa toimivaa kokonaisuutta. Tämä todellakin toimi, olin ihan fiiliksissä salista poistuessani. Koko elämän tunneskaala tuli parin näytöksen aikana käytyä läpi.

Erikseen haluan vielä loppuun mainita mainion lavastuksen, jossa todella pienillä ja eleettömillä elementeillä saatiin luotua todella monimuotoisia tiloja. Sängystä oveksi ja kahvilanpöydäksi. Tässä oli tehty aivan mahtavan toimivia ratkaisuja, joilla saatiin rajallisella määrällä lavasteita luotua kaikki tarpeellinen. Kekseliäs lavastus muuntuu vaivatta monipuolisiksi tiloiksi, joissa ei ole turhia krumeluureja vaan kaikki oleellinen ja tarvittava näkyvissä. Upeaa työtä kaikkinensa, vaikea nostaa yksittäisiä juttuja, koska tämä oli niin vahva kokonaisuus, että tahtoisi vain kehua kaikkea. Sanotaan nyt vielä loppuun, että aivan ihanaa rauhaa ja lempeyttä oli nähtävissä ystävysten yhteisissä kohtauksissa, minkä vuoksi tätä oli erityisen ihanaa seurata. Vaikka välillä tapellaan ja hetkeksi erotaan, rakkaus kyllä palauttaa yhteen ne, joiden sydämet se on kerran yhdistänyt.

Rent-​musikaali

Jonathan Larson

Tekijät

Ohjaus ja suomennos Antti Viitamäki

Tuottaja Anne-Mari Kunelius

Koreografia ja puvustus Noora Kolanen

Musiikki Gradian ja JAMKin musiikin opiskelijat yhdessä opettajien kanssa

Hiukset ja meikki Gradian hius- ja kauneusalan opiskelijat sekä opettajat Satu Mursula ja Maarit Pulkkanen

Valaistus Arto Saarelainen ja Roope Jormakka

Lavastus Gradia metalliartesaaniopiskelijat Eeva Hirvinen ja Lasse Järvelin

Rent-musikaalissa on mukana yli 60 opiskelijaa ja yli 20 opettajaa