Lokki 19.4.2018 (Vierailu Jyväskylän Kaupunginteatterissa)

Lokki on kahden näyttelijän intensiivinen 80 minuutin syväsukellus klassikkoon, joka houkuttelee mukaansa huumorilla, mutta vangitsee lisääntyvällä ymmärryksellä. Tarinan suunta on selkeä ja silti kun ratkaisun hetki koittaa henki salpautuu. Flyygelipilven käsittämätön, utuinen muisto haalistuu ja äänet katoavat. Ei pysty taputtamaan, sillä aika ja hiljaisuus kietoutuvat raskaan painostavina ympärille. Tämä on komedia, jonka ytimessä on jotain inhimillistä, raadollista ja synkkää. Huumoria, jolle naurat ja hetken päästä mietit kenelle oikeastaan nauroit ja miksi? Tarina on täynnä kohtaamisia, joiden lopputulos on ennalta määrätty. Ihmissuhteita, joista yksikään ei ole terveellä pohjalla. Se mikä naurattaa on myös merkittävä osa tarinan tragediaa.

Aikakäsitys tätä esitystä seuratessa hämärtyi ihan täysin, sillä vaikka mielestään oli nähnyt kokonaisen ihmiselämän lavalla, ei kello vahvistanut ajan kuluneen. Täytyy ihailla sitä notkeutta ja ilmaisullista tarkkuutta millä näyttelijät vaihtavat hahmosta toiseen. Välillä vaihto tapahtuu kuin taikaiskusta ja välillä ihan kaikessa rauhassa katseilta piilossa. Jokainen hahmo on selvästi oma kokonainen groteskiudessaan tarkkarajainen olentonsa. On ihmeellistä nähdä miten kokonaisvaltainen muutos hahmojen välillä siirryttäessä. Jokainen muuttuu eläväksi ja lopulta kahdesta näyttelijästä lavalle kootaan koko näyttelijäseurue.

Ella Mettäsen hahmoista tuli useammasta hirvittävän vahva naamioteatterimainen tunne, mikä oli todella kiintoisaa. Aina hahmon vaihtuessa tuntui myös ihminen vaihtuvan tai että kasvoille olisi puettu hahmon piirteet omaava naamio. Muutos oli hämmentävän kokonaisvaltainen. Eero Ojalan lipevimmän hahmon julkeassa hymyssä ja katseessa oli jotain häpeilemättömän herkullista röyhkeyttä minkä näkemisestä nautin ihan valtavasti. Se kontrasti hänen eri hahmojensa statuksen ja ilmaisullisten keinojen välillä loi todella kiehtovia, hauskoja ja ahdistaviakin kuvia ihmisenä olemisen eri muodoista. Irvikuvia ihmisistä, joista osaan olen törmännyt valitettavasti myös peilin kautta.

Anton Tšehov

Lokki

Käännös Martti Anhava 

Ohjaus Henri Tuulasjärvi

Sovitus ja näyttämöllinen konsepti Ella Mettänen, Eero Ojala ja Henri Tuulasjärvi

Puvustus Minna Harjuniemi

Rooleissa
Ella Mettänen ja Eero Ojala