Älä pukeudu päivälliselle 7.4.2018 (Helsingin Kaupunginteatteri)

Hyvää ja tarkasti ajoitettua farssia on aina ilo seurata. On ihanaa hykerrellä muun yleisön kanssa tietäen jotain enemmän kuin hahmot, jotka joutuvat yllättymään. Helsingin Kaupunginteatterin tarjoilema ihmissuhdesoppa Älä pukeudu päivälliselle on elämys, josta ei käänteitä puutu. Ovista tullaan ja mennään tasaisen sekavaa tahtia. Hyvin nopeasti katoaa ymmärrys siitä kuka oli kenenkin kanssa ja kenelle on kerrottu mikäkin tarina. Kaikki salaavat jotain, eikä kukaan tiedä koko tarinaa, vaikka saattaa niin hetkittäin luullakin. Valheiden verkkoa kudotaan vuoro vuorolta yhä tiiviimmäksi, kunnes kukaan ei enää pysty luikertelemaan irti, mutta onneksi lopulta kaikki saavat juuri sen mitä tilasivatkin.

Eihän tässä tarinassa kenelläkään ihan puhtaat jauhot ole pussissa, joten siinä mielessä kenelläkään ei ole varaa moralisoida ketään. Kyllä jokainen on oman petinsä itse pedannut. Harrin (Pekka Strang) alati kasvavaan tuskaan on ehkä helpoin tempautua mukaan, koska siinä on niin makea sisäinen ristiriita koko ajan pohjalla. Harri päätyy puoliksi vahingossa ja Matin (Pertti Sveholm) suosiollisella avustuksella selittämään itsensä melkoiseen suohon. Tahtomattaan soppaan sotkeutuu myös kokki Janita I (Katja Küttner), joka ei ehkä ihan tiennyt mihin liemeen tämän yksinkertaiselta vaikuttaneen työkeikan myötä päätyisi. Onneksi kuitenkin lakkalikööriä riittää ja raha virtaa oikeaan suuntaan. Hänen kaimansa Janita II (Sanna-June Hyde) ehkä vähän karman lain myötä saa samalla mitalla, kuin mitä itse oli valmis muille tarjoilemaan. Talon emäntä Linda (Jonna Järnefelt) on autuaan ymmärtämätön monesta asiasta, mutta kokkailee ihan omia lemmenliemiään hänkin.

Tämä hallittua kaaosta, joka leviää käsiin, ilman että kukaan pystyy sitä estämään tai tuhon suuntaa ennustamaan. Todella herkullinen kokonaisuus.

Marc Camoletti

ÄLÄ PUKEUDU PÄIVÄLLISELLE

Tekijät

Pentti Kotkaniemi SUOMENNOS

Jaakko Saariluoma OHJAUS JA SUOMENNOKSEN SOVITUS

Sanna Niemeläinen SUOMENNOKSEN SOVITUS

Alisha Davidow LAVASTUS JA PUVUT

Kari Leppälä VALOSUUNNITTELU

Lauri Koivisto ÄÄNISUUNNITTELU

Maija Sillanpää NAAMIOINTI JA KAMPAUKSET

Rooleissa