Tankki Täyteen – Maallamuuttajat (Säyneisen Nuorisoseura ry)

Maakuntamatkailu avartaa ja kun antaa itselleen mahdollisuuden vaikuttua, niin sitä saattaa törmätä yllättävän riemastuttaviin elämyksiin. Heinäkuisessa Kuopiossa Säyneisen kylässä tapahtui juuri näin. Menin avoimin mielin ja ilman sen kummempia ennakko-odotuksia katsomaan Tankki Täyteen sarjan hahmoihin ja tapahtumiin pohjautuvaa näytelmäsovitusta Maallamuuttajat.

Rytmiltään verkkaisen letkeä esitys eteni tasaisen varmasti läpi kaikkien hahmojen kannalta olennaisten oivallusten. Näistä hahmoista oli helppo pitää ja välittää, koska jokaisesta löytyy riittävästi tärkeitä inhimillisiä piirteitä, vikoja ja lämmintä huumoria.

Tässä esityksessä jokainen näyttelijä vain on oikeassa roolissa. Sulon viattoman hölmöt suunnittelmat suistavat kaikkien suunnitelmat raiteiltaan ja silti perhe löytää keinot pysyä kasassa ja jopa kasvaa. Erityisesti minua lämmitti Juhanan ja Ullan romanssin söpön naiivi toteutus oli aivan ihanaa seurattavaa. Samoin Juhanan murjottaminen ja itsenäistymispyrkimykset luovat tarinaan mielenkiintoista jännitettä. Kaikkein hauskinta oli seurata sängyn paikan määrittelyä ja kuinka pattitilanteeseen saattaa välillä löytyä yllättävä uusi ratkaisu.

Lavastuksellisesti melko niukka ja silti riittävä kokonaisuus, josta löytyi kaikki olennainen. Teatterin taustalla oli huikeasti tukea lavastukselle rakennusten ja lampaan aitauksen muodossa, joten pelkistetty lavastus oli hyvin toimiva ratkaisu.

Alkuperäisen henki oli vahvasti läsnä ja silti oltiin onnistuttu tekemään omilla jaloillaan vahvasti seisova kokonaisuus. Todella hieno ja nautittava esitys.

TANKKI TÄYTEEN – MAALLAMUUTTAJAT

Käsikirjoitus Neil Hardwick ja Jussi Tuominen, sovitus Sarianne Paasonen

Ohjaus,esillepano ja näytteleminen Säyneisen Teatteri-immeiset