Ulkomaalainen (Tampereen Teatteri)

Pikkusormen kun antaa, niin kyllähän teatteri vie koko käden. Ei edes järkyttävä tuuli ja räntää sekä vettä vihmonut keli estänyt minua haparoimasta tietäni Frenckell-näyttämölle Ulkomaalaisen pariin. Asetelma on hyvin perinteinen väärinkäsityksiin perustuvalle komedialle. Charlie (Ville Majamaa) saapuu ystävänsä Froggyn (Tomi Alatalo) kanssa majataloon, jossa valheiden kudelma alkaa rakentua. Täysin ahdistunut ja omaan asemaansa tyytynyt Charlie alkaa pikkuhiljaa palata takaisin elämään ja löytää sen ilon, jota ei ehkä edes enää muistanut kykenevänsä tuntemaan.

Teksti tarjoaa toki helppoja nauruja, mutta ei tämä ehkä ihan niin kevyimpiä komedioita ole. Varsinkin loppupuolella päästään jo hyvin synkkiin tunnelmiin. Huomasinkin jännityksen tiivistyessä käsieni kiertyneen ympärilleni aika tiukasti. Istuin penkkini reunalla ja käytännössä pelkäsin pahinta. Voi luoja. Kyllä tässä esityksessä sympatiat selkeästi kääntyivät Charlien ja Ellardin (Ilkka Uolevi) puolelle. Varsinkin Ellardissa oli sellaista ihanaa herkkyyttä ja hönöyttä, mistä erityisesti pidän. Myös Charlien elekieli ja koko olemus oli kiinnostavaa seurattavaa. Jotenkin se aina vain toimii, kun yleisöllä ja jollain hahmoista on yhteinen salaisuus. Huomasin kiherteleväni aika mielissäni, kun muut olivat vuorovaikutuksessa Charlien kanssa, sillä ajatuksella, että minäpä tiedän jotain mitä te ette tiedä. Täytyy sanoa, että iloisella mielin ja elämässä taas hieman lisää valoa nähden poistuin teatterista. Ei voi kuin suositella.

Ulkomaalainen

Käsikirjoitus Larry Shue
Suomennos Henri Kapulainen
Ohjaus Tommi Auvinen
Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu Mari Pajula
Valosuunnittelu Petra Honkaniemi
Äänisuunnittelu Jouni Koskinen ja J-P Järvinen

Rooleissa

Ville Majamaa Charlie Baker
Aliisa Pulkkinen Betty Meeks
Eeva Hakulinen Catherine Simms
Matti Hakulinen Pastori David Marshall Lee
Tommi Auvinen Owen Musser
Tomi Alatalo Froggy Le Sueur
Ilkka Uolevi Ellard Simms