Takavuosina teatterissa: Saituri (Jyväskylän Kaupunginteatteri) #throwback

Palataanpa hieman ajassa taaksepäin. Vuonna 2013 Jyväskylän Kaupunginteatterissa pyöri Molièren klassikkokomedia Saituri. Saituri on yksi lempinäytelmiäni, joten muistan kyllä miten suuret odotukseni olivat tätä esitystä kohtaan. Enkä joutunut pettymään. Jouni Salo oli todella hilpeä Saiturina, jonka suurin huoli, että joku ryöstäisi hänen rakkaan rahansa. Lempihahmoni näytelmässä on Valère, jonka tarinan etenemistä seuraa aina suurella mielenkiinnolla, vaikka loppuratkaisun tietäisikin.

Rakkaus hyi helevetti! -Harpagon

Se kuitenkin mikä tästä esityksestä lopulta parhaiten on muistiin jäänyt, oli puvustus. Ne kaikki hassut yksityiskohdat, jotka toistuivat joka asussa, ovat kyllä piirtyneet mieleen. Siksi onkin nyt Jyväskylän Kaupunginteatterin yleisölle avoimiin tiloihin kootun näyttelyn aikana nähdä muutama niistä esillä. Naisten asut etenkin olivat todella mielenkiintoisia versioita hyvin klassisista tyyleistä. Myös miesten asut olivat, palvelijoita myöten, niin koristeellisia, että alkoi jo miettiä mitä kaikkea niihin voisikaan kätkeä tai kiinnittää.

Yksityiskohdat myös hienosti pohjaa eri hahmojen tyylien erolle. Nuorten vaatteissa yksityiskohtia sitten oli todella runsaasti. Isänsä kitsasteluun tyytymätön Cléante pukeitui punaiseen ja hänellä oli paljon koristeita. Toisaalta myös Harpagonin synkässä asussa oli samoja koristeita, sillä vaikka hän saituri onkin, niin joutuu hän kuitenkin elämään tässä huikentelevaisessa maailmassa, joten hänellä tietysti kunnon herrasmiehenä olisi oltava riittävä määrä koristeita, vaikka muutoin säästelisikin kaikessa.

Saituri

Jyväskylän Kaupunginteatteri

Ohjaus Leena Havukainen
Rooleissa : Jouni Salo, Hiski Grönstrand, Maiju Saarinen, Joni Leponiemi, Salli Suvalo, Jouni Innilä, Piia Mannisenmäki, Jukka-Pekka Mikkonen, Hannu Lintukoski, Hannu Hiltunen, Henri Halkola, Timo Smedberg, Antti Soininen ja Sanna Vähämaa