Putoavat linnut 4.5.2024 (Kom-teatteri)

Meidän pitää puhua, on aloitus, josta harvemmin seuraa mukavaa rupattelua. Sen tietää myös, Helsingin kesässä hikoileva, Kristian (Tommi Eronen), joka ei voi paeta keskustelua vaimonsa, Liisan (Hanna Raiskinmäki), lukittua heidät makuuhuoneeseen. Makuuhuoneeseen, jossa vielä hetki sitten oli puhuttu ihan muista aiheista ja ainakin vaikutti, että hetken oli mukavaa. Todellisuuspako tulee kuitenkin loppuunsa, kun Kristian tajuaa, ettei ovi aukea ennen kuin on puhuttu asioista, joista hän ei todellakaan haluaisi puhua. Totuus vaatii tulla kohdatuksi.

Tästä perheensisäisestä, koomisestakin, välien selvittelystä käynnistyy tapahtumaketju, jossa muidenkin on kohdattava totuus tai ainakin luovasti ummistettava silmänsä siltä. Harhautettava itseään ja muita, jottei huomio kiinnittyisi loputtomaan kuumuuteen ja taivaalta putoileviin lintuihin.

Jokainen tarinan viidestä henkilöstä on yksi lenkki samassa ketjussa, vaikkei siltä ensi alkuun vaikuttaisikaan. Perheen tytär, Kati (Ella Mettänen), saapuu sekavana entisen sijaisopettajansa, Samin (Paavo Kääriäinen), luokse monen vuoden jälkeen. Koko juttu järkyttävyydessään sysään myös Samin seestyneeltä vaikuttavan elämän liikkeeseen, joka vie hänet ja äitinsä (Matleena Kuusniemi) epämiellyttävien ja vaiettujen aiheiden äärelle. Vaikeat keskustelut eivät enää odota parempaa aikaa, vaan ne on käytävä nyt.

Miksi tänään? Miksi kaikista päivistä juuri tänään?

Putoavien lintujen kaksikerroksinen pyörivä lavastus tarjoaa hienon nukkekotimaisen leikkauksen toisiinsa nivoutuviin ja erillisiin elämiin. Kukaan ei pysähdy – ei ainakaan vapaaehtoisesti – pohtimaan, miksi linnut putoilevat taivaalta, vaan elämä jatkuu kaikessa arkisuudessaan. On täydellinen koti ja asunto täynnä kasveja. On moottoroitu sänky ja kauniita vaatteita. Kulissit ovat kunnossa, vaikka maailma ympärillä kiehuu.

Putoavat linnut on viiltävän katkera ja herkullinen tragikomedia ihmisistä tuhon partaalla. Miten paljon itseään ja muita voikaan pettää, kunhan vaan kulissit pysyvät pystyssä ja katse sokeana sille, mitä todella tapahtuu.

Putoavat linnut

Näytelmä (The Scent of Roses)
Zinnie Harris

Suomennos
Sarka Hantula

Ohjaus
Riikka Oksanen

Lavastussuunnittelu
Janne Vasama

Pukusuunnittelu
Maria Sirén

Valosuunnittelu
Tomi Suovankoski

Äänisuunnittelu
Jani Rapo

Maskeeraussuunnittelu
Leila Mäkynen

Ohjaajan assistentti
Tiiu Poikonen

Näyttämöllä

Tommi Eronen
Matleena Kuusniemi
Paavo Kääriäinen
Ella Mettänen
Hanna Raiskinmäki

Jätä kommentti