Sukupuuttoparatiisi 27.4.2024 (Mekaaninen joutsen / Turun kaupunginteatteri)

Itämeren pohjassa on oma rauhallisen kerrostunut maailmansa, johon myös tutkija Eeva (Petriikka Pohjanheimo) mielellään katoaa. Merenpohjassa elävät kilkit tuntuvat paljon läheisemmiltä, kuin lapsihaaveet, joita biologinen kello ja työryhmän äiti-ihminen koettavat puskea pintaan. Tik-tok. Miksi et halua sellaista elämää, kuin jokaisen ikäisesi naisen pitäisi haluta?

Sukupuuttoparatiisi on kylmäävän riemullinen nykynukketeatteritarina, jossa meren pimeys tuntuu ja huumori on syvästi tunnistavaa. Valkoinen jänis, joka juoksee perässä lisääntymisvietistä hokien ja tunkee iholle, alkaa huvittavan ohella tuntua myös suorastaan henkilökohtaisesti loukkaavalta. Mikä oikeus ulkopuolelta on määritellä, mitä ihminen kehollaan tekee? Onko todella tietyn ikäisen naisen ainoa tehtävä, ja sallittu toive, jälkikasvun saaminen?

Hämmentävimmän riemullisia hetkiä tuottavat ei-todennäköiset nukketeatterin nuket, kuten taikina, joka takertuu kiinni ja koettaa syyllistää taipumaan tahtoonsa. Lopultahan kaikki on vain biologiaa, mitä siinä ihmisen tahdosta väliä on. Urahaaveethan ovat vain itsekyyttä ja vapaaehtoisesti lapsettomat vaarallisia viettelijöitä. Vai miten se olikaan?

Mystistä, miten eläviksi erilaiset nuket, kuten kilkit ja rakkaan mentorin luuranko muuttuvat lavalla. Vaikka näkee kuka kannattelee ja liikuttaa nukkea, niin silti ne näyttävät elävän omaa elämäänsä. Toki kysyä saattaa, kenen elämää sitä itse kukin oikeastaan elää. Voiko ihminen olla lapseton edes kuolemansa jälkeen, vai määrittelemmekö väkisin hänelle jonkin perinnön ja jälkeensä jäävän ”lapsen” eli työn tai minkä ikinä. Jos ei lihaa ja verta, niin henkistä perua oleva perillinen on pakko olla.

Sukupuuttoparatiisi on ilahduttavan dystooppinen ja karnevalisten hullutteleva tutkielma (vapaaehtoisesta) lapsettomuudesta, ympäristön paineista ja suuresta tuntemattomasta. Merestä, kilkeistä ja ihmisen kokoisesta paratiisista. Mitä sitten, jos se ei ole sellainen, kuin mihin muu maailma koettaa painostaa pyrkimään?

Sukupuuttoparatiisi

Dramaturgia ja ohjaus
Alma Rajala

Nuket ja lavastus
Heini Maaranen

Koreografia
Lee Lahikainen

Pukusuunnittelu
Noora Salmi

Musiikki ja äänisuunnittelu
Tuuli Kyttälä

Valosuunnittelu
Nadja Räikkä

Projisoinnit
Jussi Virkkumaa

Radioääni
Pauliina Grym

Tuotanto
Mekaaninen joutsen ja Tehdas Teatteri

Lavalla

Petriikka Pohjanheimo
Riina Tikkanen
Merja Pöyhönen

Jätä kommentti