Ääniongelmista

Mulla on ollut, ihan lähimenneisyydessäkin ongelmia äänentuottamisen kanssa. Ne ovat olleet luonteeltaan henkisiä ongelmia. Joku mielessä hannaa vastaan, kun pitäisi suorittaa jotain käskettynä. Etenkin se on koskenut laulamista sekä äänten matkimista.

Nyt sitten onkin toisenlaisia ääniongelmia, joita minulla on hyvin harvoin ollut eli fyysisiä äänentuoton haasteita. Yskä on nyt hakannut melkein viikon verran äänihuulia ja kurkkua, joten ääni on edelleen vähän hakusessa. Tänään kuitenkin tuntuis siltä, että eiliset kevyet palauttelevat äänijumpat ja muut ovat auttaneet sen verran, että pahin turvotus on hellittänyt, vaikka yskä jatkuukin.

Kylläpä tässä aika pitkälti kaikki mahdollinen on kokeiltu. On höyryhengitetty, tehty erilaisia ääniharjoitteita (m-äänteellä tehtävät jutut), haukoteltu liioitellusti ja kaikenlaista muutakin pientä ja kevyttä. Varsinaista puhumista olen vältellyt nyt, kun se on mahdollista, jotta ääni kulkis tämän viikon esityksissä mahdollisimman hyvin.

Yskänlääkkeeseenkin sorruin, kun toivoin, että se hillitsisi vähän tuota ärsytystä ja vähentäisi yskinnän määrää. Ei ainakaan vielä ole auttanut. Yhtään. Kuten ei myöskään hunaja, tee, kurkkupastillit tai mikään kurkkua kosteuttava tuote. Ihan tasaisesti ympäri päivän tulee hetkiä, jolloin on pakko yskiä.

Kun nyt on kokenut molempia äänentuoton ongelmia sekä henkisiä että fyysisiä, niin sanoisin fyysisten olevan näistä kuitenkin se valitettavampi versio. Henkisistä haasteista, kun voi päästä yli, joskus nopeastikin, mutta ainakin tietoisen (tuetun) harjoittelun myötä. Fyysisistä ongelmista taas ei välttämättä niin selkeästi pääsekään eroon.

Jos äänihuulet ovat turvoksissa, niin ne hitsi vieköön ovat turvoksissa, eikä ääni silloin kulje. Hirveästi parenemista merkittävästi nopeuttavia keinoja ei ole. Lepo ja aika auttaa, mutta kun sitä aikaa ei aina ole. Mikä on tässä tapauksessa erinomaisen ironista.

No huomenna siis Herkkoillaan jälleen ja toivottavasti tämänkin tantan ääni on silloin ainakin lähellä toiminnallista normaalia, jos ei ihan normaaliin laajuuteen vielä yllettäiskään.

Nyt unta palloon ja ajatukset kadonneeseen aikaan sekä pulliin.

Niin paljon pullia – onneksi niitä ei tarvitse itse leipoa 😉