9 hyvää syytä elää (Jyväskylän Kaupunginteatteri)

Jyväskylän Kaupunginteatterin hurmaavassa aikuisten sadussa, 9 hyvää syytä elää, ollaan syvästi ihmisyyden äärellä. Tarinan päähenkilö, Klaara Harmaa (Saara Jokiaho) on uuden elämän edessä. Hän on juuri muuttanut ensimmäiseen omaan asuntoonsa, jossa kämppiksenä hänellä on lavuaarissa asusteleva hämähäkki. Ongelmatonta tai helppoa muutto omilleen ei kuitenkaan ole ollut. Klaaran äiti (Anneli Karppinen) – joka on ennen hoitanut, pitkään mielenterveyshaasteiden kanssa eläneen, tyttärensä asioita – soittelee jatkuvasti, höösää ja huolehtii, kuin mikään ei olisi muuttunut. Hän ei ymmärrä, miksi hänen ei anneta hoitaa lapsensa asioita ja kuinka tämä voisi yhtäkkiä hoitaa niitä itse tuettuna tai ylipäätään itse.

Klaaran asunnolla silloin tällöin piipahtavaa kiireistä omahoitajaa (Jukka-Pekka Mikkonen) ja siskoaan lukuunottamatta Klaaralla ei juuri sosiaalisia kontakteja ole. Kun pelkkä syöminen, asunnosta poistuminen sekä muiden ihmisten aikaan kaupassa käyminen käyvät työstä ja aiheuttavat paniikkia, ei itsenäistymisen tie ole kovin suora tai helppo kulkea. Onneksi Klaaralla kuitenkin on alter ego, Juicy Fruit Tolonen, joka kykenee kaikkeen tähän ja paljon muuhun. K

Eräänä päivänä omahoitaja antaa Klaaralle tehtävän. Hänen tulee keksiä 9 hyvää syytä elää. Tehtävä vaikuttaa Klaarasta alkuun suorastaan mahdottomalta, kun mieleen ei tule nukkumista kummempaa syytä elää. Saatu tehtävä jää kuitenkin elämään taustalle, kun tarinassa lähdetään seuraamaan Klaaran, hänen perheensä ja naapuruston asukkaiden elämää. Millaisia kohtaloita tavalliseen kerrostalolähiöön, jossa ihmiset eivät tunne toisiaan, sisältyykään? Miksi naapurin pappa tuntuu olevan jatkuvasti matkalla hakemaan kahvimaitoa? Mitä naapurin lapsi tekee roskakatoksessa? Ja mitä kaikki muut asukkaat oikein tekevät roskakatoksessa, kun erilaisia tavaroita löytyy jatkuvasti ihan vääristä astioista?

Vähitellen Klaaran uskaltautuessa välillä ulos asunnostaan, alkaa maailma hänen ympärillään aueta. Tapahtuu kohtaamisia. Kaikki eivät toki ole yhtä miellyttäviä, mutta lopulta myös niitä positiivisia kohtaamisia alkaa kertyä. Valoa alkaa näkyä muuallakin, kuin ihmisten vaatteissa. Sitä ilmestyy myös ihmisten kasvoille, ahdistus alkaa vähitellen hälvetä. Ihmiset eivät ehkä olekaan, kaikki, niin pelottavia, kuin Klaara on ennakolta ehtinyt olettaa. Postin saapuminenkin lakkaa pelottamasta. Eristäytyneestä yksilöstä tulee osa jotain suurempaa, osa meitä.

Erityisen mieleenpainuva Klaaran elämään saapuvista hahmoista on koira nimeltä Urho Kaleva eli kavereiden kesken Urkki. Joka lavalla nähdään Asko Vaaralan esittämänä fantastisena ihmiskoirahybridinä, jossa on läsnä leikkisä huumori ja koskettavan kauniisti pienen olennon hätä ja huoli. Todella liikuttava ja hienosti rakennettu hahmo, joka tuo tarinaan välitöntä ja vilpitöntä läsnäoloa ja kuuntelua, mitä omiin kiireisiinsä ja verhojen taakse kulisseihinsa kadonneilta ihmisiltä ei ihan niin helposti saa. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus.

Tarinan maailma on hyvin sinisävyinen ja tunnelmaltaan melko melankolinen. Ei synkkä ja raskas, vaan keveän surumielinen ja kaihoisan toiveikas. Elämä näyttäytyy iloineen ja suruineen hyvin lämpöisessä valossa. Kuolemakin saa tulla, jos on tullakseen ja jokainen käsittelee sitä omalla tavallaan. Erikseen ja yhdessä. Varsinkin näytelmän toisella puoliskolla päästään näkemään ihania valon pilkahduksia pilvien raosta, kun harmaus alkaa muuttua, vallitsevasta olotilasta ja ainoasta värisävystä, takaisin yhdeksi elämän paletin monista sävyistä.

Löytyykö Klaaralle 9 hyvää syytä elää ja tuleeko se kymmenes sitten vähän niinku itsestään, kun on alkuun päästy? Vai oliko se, kuten alussa vaikuttaa, mahdoton tehtävä?

9 hyvää syytä elää

Teksti Anna Krogerus
Ohjaus Anssi Valtonen
Lavastussuunnittelu Annina Nevantaus
Pukusuunnittelu Tellervo Syrjäkari
Valo- ja videosuunnittelu Antti Silvennoinen
Äänisuunnittelu Sebastian Orkamaa
Kampausten ja maskeerauksen suunnittelu Suvi Taipale
Koreografia Terhi Kuokkanen
Kuoron johto ja sovitukset Sami Ulmanen
Kuoron apuvalmentaja Saara Jokiaho

Rooleissa
Saara Jokiaho
Anneli Karppinen
Piia Mannisenmäki
Jukka-Pekka Mikkonen
Markus Virtanen
Jouni Salo
Maiju-Riina Huttunen
Hegy Tuusvuori
Hannu Lintukoski
Asko Vaarala
Taina Reponen
Paavo Honkimäki
Sami Ulmanen
Miko Petteri Jaakkola.