Kaasua, Komisario Palmu! 17.06.2017 (Tampereen Komediateatteri)

Ajatus Komisario Palmusta kesäteatteriesityksenä oli niin oman ymmärryksen ulkopuolella, että pakkohan se oli käydä katsomassa. Tampereen Komediateatterin toteuttama Kaasua Komisario Palmu! oli verkkaisesti etenevä alkuperäisen teoksen henkeä kunnioittava esitys, jossa piilee myös useita yllätyksiä.

Esimerkiksi lavastuksessa oli mielestäni tehty todella hienoja ratkaisuja eri tapahtumapaikkojen luomisessa. Siirtyminen Lankelan asuntoon sekä ravintolaympäristöön oli toteuttu hyvin mielenkiintoisella tavalla. Kulkeminen eri tiloissa oli myös pääosin toimivaa ja loogista. Jossain kohtaa hieman häiritsi pieni epäloogisuus siinä, mitä kautta rouva Skrofin asuntoon kuljettiin. Aluksi poliisit kulkivat asuntoon alimpia, maan tasolla olevia, portaita pitkin eli tulivat ulkoa. Sitten yhtäkkiä mentiinkin sisään näyttämön tason portaista eli tultiin suoraan rappukäytävään.

Hyväksyn kuitenkin sen, että kenties Palmu apureineen tuntee teleportaation salat ja vain ilmaantuu rappukäytävään. Sehän on itseasiassa melko vaikuttavaa ja vieläpä todella tehokasta ajankäyttöä!

Pidin kovasti siitä miten tutut hahmot oli tässä esityksessä toteutettu. Mukana oli paljon positiivisia yllätyksiä. Tarinan huumori toimi ja varsinkin Virran ja Kokin edesottamuksia seurasi hymy suupielillään. Esko Roineen Palmu oli vahva versio ikonisesta hahmosta. Vanha äreä poliisisetä oli kyllä erittäin uskottava. Ilahduttavin hahmo oli kenties, vielä elokuvallista esikuvaansakin hilpeämpi, Kuurna (Aimo Räsänen), jonka sotkeutuminen joka asiaan ajoi tarinaa vääjäämättömästi kohti yllättävää loppuratkaisuaan.

Se miten kaikki päättyy kannattaa kyllä käydä itse selvittämässä.

KAASUA, KOMISARIO PALMU!

Mika Waltarin romaanin Kuka murhasi rouva Skrofin? pohjalta dramatisoinut Joel Elstelä
Ohjaus Joel Elstelä ja Panu Raipia
Lavastus Oskari Löytönen
Pukusuunnittelu Kaisa Loponen
Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Johanna Vänttinen
Äänisuunnittelu Janne Pärnänen

Rooleissa: Esko Roine, Lari Halme, Ari-Kyösti Seppo, Natalil Lintala, Aimo Räsänen, Severi Saarinen, Miro Honkanen, Aku Sajakorpi, Sanni Lehto, Susanna Kaukonen, Iita Ojala / Onerva Räsänen, Ilmari Huhtanen ja Mitja Ohtola.