Parit 1.4.2023 (Jyväskylän kaupunginteatteri)

Vahvasti Jyväskylään kiinnittyvä esitys tarjoaa kurkistuksen kaupungin historiallisiin maisemiin ja hetkiin sekä nykyisyyden fiktiivisiin ulottuvuuksiin. Yhden suvun useamman sukupolven tarinan kertova, Parit on näytelmä rakkaudesta – tai sen puutteesta. Rakkauteen tai rakkaudettomuuteen pureudutaan näytelmässä moninaisissa muodoissaan. Käsitellyiksi tulevat mm. romanttinen rakkaus, rakkaus omaan lapseen tai vanhempaan sekä kielletty rakkaus. Elämä luo kaikkialle pareja, mutta kuka todella rakastaa ja ketä?

Vakavasti sairastuneen äitinsä varakkaiden sukulaisten hoiviin päätyvä, nuori Leena (Elina Saarela) huomaa pian olevansa keskellä hyvin erikoista perhedraamaa. Serkkunsa paheellinen elämäntyyli, kun ei vanhempia oikein miellytä, joutuu Leena asemaan, johon ei – Kuopion kodin taakse jättäessään – osannuta edes kuvitella päätyvänsä. Menneisyyden haamuilla on uuden kodin seinien sisäpuolella yllättävän pitkät varjot.

Miten käy lapsen, jonka vanhempi on lapsi?

Hyvin pelkistetty lavastus ja aikakauden aitoa kuvamateriaalia hyödyntäen luodut maisemaprojisoinnit luovat omanlaisensa historialliset kulissit tälle, hyvin säädylliselle, näytelmälle. Erityisesti ilahduttavat yksittäiset lavastuselementit, kuten siirreltävät pylväät ja portaikko. Samoin Leenan auto on hauska pieni väriläiskä muuten hyvin hillityn värisessä maisemassa. Lavasteiden vaihtoa ja liikuttelua ei erityisemmin kätketä.

Välillä esityksessä astutaan, ilahduttavalla tavalla, eeppisen teatterin tyyliin hahmosta ulos kertomaan, mitä seuraavaksi tuleman pitää tai kommentoidaan tapahtunutta. Pääsevätpä jotkut hahmot ihan kunnolla irrottelemaankin, kun sovinnaisuuden ja totuttujen roolien rajat rikkoutuvat. Silti ajoittain kaikkein tärkein tuntuisi olevan kulissi. Se, miltä asiat näyttävät ulospäin. Sisäinen totuus, mitä todella tapahtuu, jotta kulissit voisivat säilyä, jääköön kylän uteliailta silmiltä salaan. Suvun on jatkuttava, eikö niin?

Kauniin kaihoisa, verkalleen aukeava ja ytimeltään lämmin tarina, kuljettaa Leenan nuoruudesta vanhuuteen ja katsojan turvallisesti läpi perhe-elämän karikkojen. Vaikkemme voisi muuttaa menneisyyttä – korjata sieltä mitään, emme yhden yhtä hetkeä – nykyisyyteen ja sitä kautta tulevaan, voimme silti kukin valinnoillamme vaikuttaa. Osana sukupolvien ketjua, voimme luoda oman näköistämme elämää, parempaa huomista – vaikka lähtökohdat eivät aina niin suotuisat olisikaan.

Parit

Teksti
Pirjo Hassinen

Ohjaus
Sakari Hokkanen

Lavastussuunnittelu
Katariina Kirjavainen (vier.)

Pukusuunnittelu
Maarit Kalmakurki (vier.)

Videosuunnittelu
Antti Silvennoinen

Valosuunnittelu
Japo Granlund

Äänisuunnittelu
Mika Filpus

Pelianimaatio
Noveltive Oy

Kampausten ja maskeerausten suunnittelu
Suvi Taipale

Koreografia
Terhi Kuokkanen

Rooleissa

Anna Ackerman (vier.)
Elina Saarela
Miko Helppi
Anna-Maija Oka
Hannu Lintukoski
Asko Vaarala
Jussi-Petteri Peräinen
Anneli Karppinen
Sami Ulmanen
Taina Reponen
Paavo Honkimäki
Jukka-Pekka Mikkonen