Ihan Seelana (Vierailu Jyväskylän kaupunginteatterissa)

Ihan Seelana on humoristisen lämmin ja lempeän jutusteleva unelmapotpuri. Hetkiä lavalla, ja sen ulkopuolella, eletystä elämästä. Kokoelma rooleja, joita Seela on jo päässyt esittämään ja niitä, joita hän vielä tahtoo esittää, yhdistettynä elämän kokemuksiin aina lapsuudesta nykyhetkeen saakka.

Aluksi katsoja pääsee seuraamaan vanhan naisen puhelinkeskustelua ystävänsä kanssa. Seuraavaksi sukelletaankin Seelan lapsuuden nappileikkeihin sekä elämän kipeisiin ja valoisiin hetkiin. Liikutaan sikin sokin elämän aikalinjalla tutkien, miten Seela Virtasesta tuli Seela Sella. Ja, kun kerran teatterin lavalla ollaan, eihän se olisi esitys, eikä mikään, ilman pientä pätkää vähintään yhdestä Tšehovin klassikosta.

Elämänkerrallista haastattelua sekä nauhoitettuja ja livenä näyteltyjä pätkiä yhdistelevä esitys on ihanan salaviisas ja syvä katsaus teatterin ja elämän syvyyksiin. Esityksen tekstiin on sisäänkirjoitettuna niin tärkeitä ja ajatuksia elämästä ja näyttelemisestä, että siitä huomaa vaan toistuvasti nyökyttelevänsä:

Juuri näin.
Tässä on tavoitettu asian ydin.

Ihan Seelana on, kuin visiitti kotoisaan olohuoneeseen. Faktaa ja fiktiota yhdistelevä esitys, johon Seela Sellan hehkuva elämänenergia luo oman taianomaisen ilmapiirinsä. Läsnäolo, olemisen keveys ja kupliva hyväntahtoinen huumori houkuttelevat yleisön mukaan tälle ihmiselämän mittaiselle aikamatkalle.

Miten paljon maailma onkaan ehtinyt tänä aikana muuttua. Toisaalta, miten samana asiat, joita ihminen elämässään pohtii ja kokee, ovat pysyneet aikojen muuttuessa. Rakkaus ja kuolema ovat universaaleja ja kaikkia koskettavia teemoja. Hyvän teatterin aineksia.

Ihan Seelana

Lavalla
Seela Sella
Kari Paukkunen