Cabaret (Kuopion Kaupunginteatteri)

Tervetuloa maailmanlopun bileisiin, joissa viini virtaa ja raha, joka on taatusti peräisin epäilyttävistä lähteistä, haisee. Aikaan ennen ja jälkeen pisteen, jossa maailma muuttui peruuttamattomasti. Cabaret kertoo tarinan iloisesta Berliinistä ajalta ennen luisua julmasti kohdentuvan ylpeyden, jatkuvan pelon ja jäykkien käsivarsien aikakaudelle. Nämä bileet jatkuvat kuitenkin katkeraan loppuun saakka ja ehkä vielä vähän sen ylikin. Näiden bileiden seremoniamestari (Mikko Rantaniva) on niin härskin överi ja samalla eleettömän vakuuttava hahmo, että välillä ei edes tajua, mikä iski, kun tuo hirmumyrsky pyyhkäisee lavan poikki. Ehkä se on se meikki, mikä tuo mieleen mykkäfilmin, vaikka hahmo on usein kaikkea muuta kuin mykkä. Kiintoisa kaikilla pinnoilla liikkuva ja aavemaisen tavoittamaton hahmo, joka on samalla leikkisä ja ihan kylmäävän pelottava. Oiva opas siihen todellisuuteen, johon ollaan siirtymässä kaiken kimalluksen ja ilonpidon jälkeen. Esityksen pyörivä lavastus tarjoaa hahmoille oivan mahdollisuuden siirtyä nopeasti, hauskasti tai todella riipaisevan koskettavasti paikasta ja tunnelmasta toiseen.

Clifford: Uni päättyy, kun suudelmat alkavat maistua kitkeriltä ja herääminen sattuu sitä enemmän, mitä kauemmin sitä on vältellyt

Itsesuojeluvaisto ei kaikilla hahmoilla ihan riitä herättämään siihen todellisuuteen, johon ollaan esityksen toisella puoliskolla siirrytty yhä vahvemmin. Siinä, missä alussa oli vielä kaikilla hauskaa, niin kohta ei ole enää kellään. Se muutos ympäröivässä maailmassa lienee ajatuksenakin niin kamala ja oman maailmankuvan vastainen monelle, ettei sitä pysty edes uskomaan. Sitä vaan koettaa kieltää koko asian tai hakea turvaa vanhoista rutiineista tai sitten haluaa vain piiloutua. Tämän kehityksen sivustaseuraajana olevan katsojan sydän särkyy etenkin sympaattisen hedelmäkauppias herr Schultzin (Kai Hyttinen) järkkymättömän luottamuksen kohdatessaan. Se on hieno ominaisuus, että näkee ihmisissä hyvän ja haluan uskoa hyvyyden sekä ymmärryksen voittavan. Toisaalta, kun katsojana tietää luvassa olevan todella synkkiä aikoja, niin tekee mieli huutaa: ”Nyt et usko yhtään ihmisten hyvyyteen, vaan pakenet suorinta tietä vielä kun voit”. Vaikka sitä haluaisi ajatella, että historiasta on otettu opiksi, niin eihän se maailman uutisia seuraamalla aivan siltä aina näytä.

Fräulein Schneider: Te ette saa tuoda minulle enää ananaksia. Se ei sovi! Se on sellainen lahja, jonka nuorukainen vie lemmityllensä.

Tarinan alussa amerikkalainen kirjailija Clifford Bradshaw (Atte Antikainen) saapuu Berliiniin ja ystävystyy hieman epäilyttävän oloisen, mutta varsin sliipatun oloisen herra Ludwigin (Mikko Paananen) kanssa. Se ystävyys tuntuu aluksi olevan molemmille varsin suotuisa, sillä saahan Clifford ystävänsä tuttavalta mukavan majapaikan ja myöhemmin myös mahdollisuuksia tienata riittävästi rahaa naisystävänsä Sally Bowlesin (Johanna Kuuva) kanssa viettämänsä ylellisen elämän rahoittamiseen. Se ei olekaan mikään pieni summa, sillä Sally on kuitenkin entinen Cabaret-tähti ja tottunut ylellisyyteen tai ainakaan sen vaikutelmaan. Aluksi näyttää synkältä, kun kirjailijamme yrittää pärjätä omillaan, mutta herr Ludwigin avulla taloudellinen tilanne valaistuu huomattavasti. Rahaa riittää, kunhan ei turhaan kysele niiden alkuperästä tai välitä siitä, mihin tarkoitukseen toiminta tähtää. Välittämättä oleminen vaan alkaa tulla hetki hetkeltä vaikeammaksi, kun totuus astuu oikeissa vaatteissaan näyttämölle. Kun on ystävystynyt ihmisten kanssa ja pahuus liippaa liian läheltä heitä, on vaikea enää teeskennellä, ettei piittaa mistään, mitä ympärillä tapahtuu.

Sally: Jollet sinä olisi saapunut klubille ja ollut niin helkkarin vetävän näköinen ja lausunut runoja…

Cabaret on  tarinana historiallisen jälkiviisastelijan aarreaitta, jonka kimaltavan, ja välillä vähän tunkkaisenkin, pintansa alla herättää aika perustavanlaatuisia ajatuksia ihmisyydestä. Nyt kun tätä tekstiä viimeistelen maailma, jonka tunnemme on jälleen pakotettu muutoksen tilaan, niin ei voi olla ajattelematta, että toivottavasti tällä kertaa muutos on parempaan suuntaan. Yhdistävään ja siltoja rakentavaan, eikä erottavaan suuntaan. Toisaalta pienemmässä mittakaavassa kertoohan tarina myös ihmissuhteista ja turvallisuuden merkityksestä. Fräulein Schneider (Ritva Grönberg) ja herr Schultz ovat menossa naimisiin, mutta pelko tulee heidän väliinsä. Ei siinä iässä enää halua ottaa riskejä, ei edes rakkauden takia, kun omaa elinkeinoa ja elämääkin uhataan. Tarinan pääpari Clifford ja Sally ovat kuvaava esimerkki siitä, miten hyvällä tahdollakaan ei voi toista ihmistä muuttaa tai pelastaa, ei edes itseltään, jos tämä ei siihen suostu. Se mikä voi toiselle olla ihana haavekuva, voikin toisesta tuntua ahdistavalta painajaiselta, johon suostuminen pakottaisi luopumaan jostain itselle tärkeämmästä. Voimme ajatella tahtovamme samoja asioita, mutta välttämättä sitä ei edes tajua, kun heijastaa oman tahtonsa toiseen.

Cabaret’n vahva musiikki vie mukanaan tunnemyrskyyn, jossa liikutaan iloisen hulluttelevissa maisemissa ja todella syvissä notkelmissa. Ainoa, mikä on varmaa on se, että menneeseen ei voi palata, eikä siellä voi elää, vaikka kuinka tahtoisi. Maailma muuttuu oli valmis tai ei.

Cabaret

Book by Joe Masteroff
Music by John Kander – Lyrics by Fred Ebb
Based on the play by John van Druten and Stories by Christopher Isherwood

Suomennos Esko Elstelä, Jukka Virtanen
Ohjaus Péter Forgács
Koreografia Gergely Csanád Kováts
Musiikillinen johto ja harjoitus Mika Paasivaara
Lavastus Marie Antikainen
Puvustus Taina Natunen
Valosuunnittelu Lassi Kröger ja Juha Westman
Äänisuunnittelu Kati Koslonen
Maskeerauksen suunnittelu Sanna Virkkula
Ohjaajan assistentti ja tulkki Eszter Solymar
Harjoituspianisti Elina Lehikoinen / Anna Antikainen

Rooleissa
Sally Bowles Johanna Kuuva
Fräulein Schneider Ritva Grönberg
Clifford Bradshaw Atte Antikainen
MC, taksikuski, tullivirkailija Mikko Rantaniva
Herr Schultz Kai Hyttinen
Fräulein Kost Lina Patrikainen
Ernst Ludwig Mikko Paananen
Fritz Ilkka Pentti
Max Virpi Rautsiala

Kit Kat Klubin asiakkaita / henkilökuntaa / häävieraita / natseja
Riina Björkbacka, Annukka Blomberg, Sari Harju, Katri-Maria Peltola ja Seija Pitkänen

Kit Kat Klubin tanssijoita
Annamari Eerola, Elina Haikka, Leea Lepistö, Hely Nylund, Maija Pihlajaoja ja Annukka Waara

Miesavustajat
Juha Antikainen, Jesse-Joonas Kemppainen, Vertti Aittola ja Mika Rask

Orkesteri
Elina Lehikoinen / Anna Antikainen (piano), Rauno Tikkanen / Sinna Hujanen / Minea Suhonen ja Pekka Toivanen / Vaida Zygaite-Serecke (klarinetti ja saksofoni), Marko Salmela (lyömäsoittimet), Markku Lehikoinen / Kiira Siikavirta (basso), Petteri Pyyny / Kari Kalliokoski (banjo / kitara), Lilja Ojala / Jari Lehtosaari (pasuuna), Tapani Heiskanen (trumpetti), Petri Makkonen / Pasi Horttanainen (harmonikka ja koskettimet).