Dracula – Pahan Synty ja Tuho (Vierailu Jyväskylän Kaupunginteatterissa)

Saavuin teatterille ilman odotuksia, koska ei ollut mitään aavistusta siitä, mitä voisin odottaa, sillä oltiin uudenlaisen teatterin äärellä. Maailman ensimmäinen läpisävelletty animaationäytelmä Dracula – Pahan Synty ja Tuho on jotain, mitä ei tässä muodossa ole aiemmin tehty teatterin lavalla. Digital Illusion Equipment -teknologiaa ja videotykkejä hyödyntävässä esityksessä on vain yksi lihaa ja verta oleva näyttelijä lavalla. Kaikki muut hahmot sekä suuri osa lavastuksesta on toteutettu digitaalisesti. Muiden näyttelijöiden osuuksia pääsee tarkastelemaan erilaisten pintojen kautta projisoituna, mikä tuo kiintoisia mahdollisia, kun hahmot voivat siirtyä yhdestä kehyksestä toiseen tai taustalle. Hahmojen siirtymät ja tarinallinen kuljetus toimii tosi hyvin.

Tässä esityksessä on paljon sellaisia elementtejä mitkä säväyttävät ja mistä pidän. Tarina ja sen juoni ehkä vähän hajoavat omaan mahdottomuuteensa, kuten tarinan keskiössä oleva pahuuskin. Ajattelisinkin tarinan olevan enemmänkin toimintaleffamaailmasta tutumpaa tyyliä, kuin varsinaisesti täyteen ilmaisuvoimaansa kirjoitettua draamaa. Toiminta on hyvää ja tarinalla on huippuhetkensä, joissa todella pääsee hetkeksi uudenlaiseen maailmaan. Toisto on tehokeino ja kun illuusio osuu kohdilleen, niin se on erittäin voimallinen.  Musiikki ja kerronta soljuvat kivasti yhteen ja luovat jännän tunnelman. Tykästyin kovasti taustalla soivaan musiikkiin, se on sopivan dramaattista ja iskevää.

Tässä kokonaisuudessa on jotain hyvin retrolla tavalla viehättävää ja toisaalta se luo todellisuutta omalla tavallaan uudeksi, mikä on kiehtovaa. Toisaalta en ole vielä sellaista tarinaa kuullut, joka ei Vesa Vierikon kertomana kuulostaisi hyvältä. Päälle piirtäminen ja vuorovaikutus digitaalisten hahmojen kanssa on kiinnostava mahdollisuus, joten kiintoisaa nähdä, mitä kaikkea tällä teknologialla voidaankaan luoda. Tämä on hyvä alku.

Dracula – Pahan Synty ja Tuho

Käsikirjoitus Tatu Tyni
Ohjaus ja illuusiosuunnittelu Tatu Tyni
Videoiden ja animaatioiden suunnittelu ja toteutus Tapio Kankaanpää
Animaatioiden suunnittelu ja toteutus Janne Korsumäki
Musiikin sävellys ja äänisuunnittelu Antti Hynninen
Pukusuunnittelu Tatu Tyni ja Kaisa Kemikoski / Artistiasu Oy
Valokuvat Ilkka Ärrälä
Symbolikorut JALO, kultaseppämestari Timo Mustajärvi
Rekvisiitta Tapio ja Emma Komulainen
Digital Illusion Equipmentin keksijät taikuri Tatu Tyni, teknikko Petri Mikkonen ja insinööri Jani Pulkkinen.
Tekninen tuki Petri Mikkonen
Tuotanto Taikateatteri 13 ja D.I.E Tech Oy

Kertoja Vesa Vierikko
Livenäyttelijä Tatu Tyni
Diginäyttelijät Malla Malmivaara, Vesa Vierikko ja Tatu Tyni