Tango d’Amore 13.5.2018 (Porin Teatteri)

Äitienpäivän kunniaksi kävimme pienellä visiitillä aurinkoisessa Porissa, jossa esitettiin toiseksi viimeistä kertaa Tango d’Amore. Tämä Eino Grönin elämästä kertova musikaali on täynnä suomalaisen musiikin klassikoita, laulua ja tanssia sekä tietysti valittuja katkelmia Eino Grönin julkisen ja yksityisen elämän puolelta. Esityksessä vilahtelee myös takavuosien iskelmätaivaan tähtiä kuten Olavi Virta ja Junnu Vainio, joilla on ollut tärkeä sivurooli Eino Grönin tarinassa. Jokainen sivurooli, vaikka olisi hieman itseironinen, on toteutettu kunnioittaen ja lempeällä kädellä. Alkoholi on läsnä monien nähtävien hahmojen elämässä ja vaikka ongelmat sekä vauhdikkaan keikkaelämän varjopuolet perhe-elämälle näytetään, niihin ei jäädä rypemään. Loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin yhden tai oikeammin kahden (Einon ja Marjatan) elämän lempeä kuvaus tuttujen sävelien siivittämänä. Nostalgiseen matkaan halki iskelmähistorian mahtuu paljon huumoria ja upeita pieniä oivalluksia, jotka saavat hykertelemään naurusta.

Tarinan varrella nähdään kolme eri-ikäistä Einoa, joista vanhinta esittää luonnollisesti itse Eino Grön, jonka tunnelmallista laulua on ilo kuunnella. Aivan ihana on nuori Emppu (Rasmus Koskinen), joka esittää roolinsa vakuuttavasti, upealla herkkyydellä ja huumorilla. Suurin osa tarinasta keskittty kuitenkin Eikan (Joni Leponiemi), jonka kohtaaminen painitatamilla nuoren Empun kanssa on hauska pieni siirtymäkohtaus lapsuudesta aikuisuuteen. Eikan laulu kajahtaa komeasti ja jokaiseen tunnelmaan löytyy tukea taustalla olevasta orkesterista sekä tanssijoiden kauniisti koreografioista. Eikan ja tarinan kertojana toimivan Marjatan (Heidi Rantakeisu) elämän keskeisiä hetkiä luodaan lavalle kauniin kepeinä ja koskettavan kipeinäkin kuvina.

Rouva, iloitkaa intohimoisesti kun rakkaus täyttää mielen ja sydämen. Siihen sopii hyvin salsa, samba, rumba ja cha-cha. Mutta kun rakkaus loppuu tai se ei saa vastakaikua, siihen tarvitaan tango. (Eikka)

Tämä on mainio elämänmakuinen esitys, josta löytyvät sekä elämän vakavat että kevyemmät sävyt, rakkautta unohtamatta. Sävelin tuodaan näkyviin myös menetyksen traagisuus, mutta lopulta kaiken takaa paistaa toivo. Elämä ehkä muuttaa muotoaan, mutta ei katoa, vaan kaikuu yhä edelleen lauluissa ikivihreissä.

TANGO D’AMORE -musikaali Eino Grönin elämästä

Ohjaus: Heikki Paavilainen
Lavastus: Jyrki Seppä
Puvustus: Taru Liipola
Kapellimestari: Seppo Tyni
Koreografia: Ansku Bergström
Valosuunnittelu: Jyrki Heloaho ja Riikka Hakala
Videosuunnittelu: Jazib Javed

Rooleissa

 

Eino Grön
Eino Grön

Joni Leponiemi
Eikka

Rasmus Koskinen
Emppu

Heidi Rantakeisu
Marjatta

Jani Koskinen
Isä, Olavi Virta, Portsari, Tappi, Roberto Pansera

Anna-Maija Kokkinen
Äiti, Lady Virtanen, Nainen

Oskari Penttilä
Opettaja, Jaakko Salo, Eemeli, Painituomari

Marko Honkanen
Topi Kärki, Junnu

Ansku Bergström
Tanssija, Nainen

Juha Pykäläinen 
Tanssija
Janica Saarni
Tanssija
Janne Talasma
Tanssija


Orkesteri:
Seppo Tyni: kapellimestari, kitara
Timo Lilja: rummut, lyömäsoittimet
Pentti Enqvist: huilu, alttohuilu, pikkolohuilu
Jouni Hokkanen: kontrabasso
Ilkka Poijärvi: kosketinsoittimet
Jari-Pekka Leino: hanuri
Laura Ruusumaa: viulu

Yksi vastaus artikkeliiin “Tango d’Amore 13.5.2018 (Porin Teatteri)

Kommentointi on suljettu.